#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střípky z OSL


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 20

Už se to zase blíží. Kromě každoroční volby delegátů na sjezd volíme orgány OSL a Komory, Představenstva, Čestné rady a Revizní komise. Drtivá většina okresních sdružení lékárníků (OSL) bude letos volit svá představenstva na následující 4 roky a také delegáty na volební sjezd delegátů OSL. 9 z 86 okresních sdružení na začátku roku nefungovalo, protože počet členů jejich představenstva klesl pod zákonem požadovaných 7. V současné chvíli se už 3 ze zmiňovaných 9 OSL podařilo oživit a zajistit jejich fungování na následující 4 roky. Co to vlastně znamená? To fungování?

Jedna z nejčastěji zmiňovaných věcí ohledně fungování OSL je možnost čerpání finančních prostředků na každého člena, která je definována finančním řádem. Jedná se o částku 10 % z členského příspěvku. Čím větší OSL, tím větší částka. Je to logické. Také větší suma na organizaci. Na co všechno se dají finanční prostředky použít, definují řády a také například Manuál pro předsedy. Další předností fungujícího OSL je účast člena OSL na tzv. Poradě předsedů, která se koná každých 6 měsíců. Zde se zástupce vašeho OSL dozví spoustu zajímavých a aktuálních informací z dění z naší branže, a také z práce Komory.

Ale zpět k volbám, problematice voleb OSL se již přes 5 let věnuji. Členem České lékárnické komory jsem od roku 2008. Za ty roky jsem zažil již mnoho voleb. Někdy v roli voliče, jindy jako kandidát do různých orgánů, jindy obojí. Ve zmíněné pětiletce jsem ovšem narazil na mnoho různých chyb a musím říct, že lékárník je skutečně člověk velice tvořivý. Bohužel.

Volební chyby se dají rozdělit do dvou kategorií. První jsou chyby spíše organizačního, popřípadě časového charakteru. Tedy maximálně se snažíme dodržet vše, co je potřeba, ale občas nám něco trochu uteče nebo nedodržíme správnou časovou souslednost jednotlivých postupů. Druhou kategorií jsou chyby, které zcela nerespektují předpisy, řády, vyhlášky a zákony. V těchto případech musíme, bez jakýkoliv okolků, prohlásit volby za neplatné. Nepodepsané volební listiny voličů, pozdě nebo vůbec neodevzdané požadované dokumenty, chyby s přenosnou urnou při volbách na zvláštním volebním shromáždění.

Dalo by se i říci, že přeháníme a jsme zbytečně přísní. Ale když se podíváme do nedávné minulosti, kdy 50 lékárníků podalo žalobu na volby konané v režimu zvláštního volebního shromáždění, jiný postoj ani zaujmout nemůžeme. Zde musím opět odkázat na Manuál pro předsedy a jednotlivé návody, jak na volby v okresním sdružení. V Manuálu najdete nejenom podrobný návod na organizaci jednotlivých typů voleb, ale řadu příloh, dokumentů, které se následně musí odevzdat sekretariátu Komory.

Doufám, že stejně jako každý rok všechno dokonale zvládnete. Pokud si nebudete v něčem jistí nebo se budete potřebovat poradit, neváhejte mě kontaktovat, aby vaše práce, úsilí a vynaložený čas nevyšly vniveč. Hodně štěstí.

Aleš NOVOSÁD


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#