#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se tvoří Strategie


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 24

aneb zpráva o účasti zástupců ČLnK v Pracovní skupině pro přípravu koncepce zdravotnictví Ústeckého kraje

Začátkem ledna 2023 byla ČLnK oslovena k nominaci svých zástupců do Pracovní skupiny pro přípravu koncepce zdravotnictví Ústeckého kraje, jejímž úkolem bylo připravit návrh dokumentu „Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb v Ústeckém kraji na období 2023–2033“. Vzhledem k regionální působnosti byli za ČLnK nominováni Mgr. Michaela Bažantová a PharmDr. David Ovčaří, dalšími členy pracovní skupiny byli zástupci České lékařské komory, České stomatologické komory, Fakulty zdravotnických studií UJEP, Inovačního centra ÚK, Krajské zdravotní a. s., Sdružení ambulantních specialistů, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Státního zdravotního ústavu, Svazu zdravotních pojišťoven, Všeobecné zdravotní pojišťovny, zastupitelstva Ústeckého kraje, Krajského úřadu Ústeckého kraje, Výboru pro zdravotnictví zastupitelstva Ústeckého kraje a Zdravotnické záchranné služby.

Člen představenstva ČLnK PharmDr. David Ovčaří
na jednání pracovní skupiny.
Člen představenstva ČLnK PharmDr. David Ovčaří na jednání pracovní skupiny.
Foto: Ústecký kraj

Úvodní konference Zdraví 2023Ústecký kraj, proběhla 10. 1. 2023 na Krajském úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Na konferenci byly kromě ucelených informací o zdraví obyvatel a dat o zdravotnictví Ústeckého kraje představeny také teze tvorby Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb v regionu na období 2023–2033. Komplexní analytickou studii Ústavu zdravotnických informací a statistiky ZDRAVÍ 2030 o Ústeckém kraji na konferenci prezentoval ředitel ÚZIS prof. Ladislav Dušek a jeho kolegové. Zajímavé prezentace jsou k dispozici na webových stránkách Ústeckého kraje (odkazy na konci článku).

V období leden–červen 2023 se k prezenčnímu jednání v prostorách Krajského úřadu Pracovní skupina sešla celkem 6x. Tématy jednání byly vytvoření SWOT analýzy, diskuse o rozvoji a podpoře zdravotních služeb (vzdělávání, primární péče, pohotovostní služby, nemocniční a lůžková péče, ambulantní a centrová péče, reforma péče o duševní zdraví), obligatorních kompetencích kraje (zdravotnická záchranná služba, protialkoholní záchytná stanice, pohotovostní služby, prohlídky těl zemřelých), podpoře zdraví obyvatel či kraji jako zřizovateli poskytovatelů zdravotních služeb. Většina projednávaných bodů však zpravidla vyústila v diskusi o nedostatku zdravotnického personálu v kraji (zejména lékařů a zdravotních sester) a možnostech a způsobech jeho řešení.

Zástupcům ČLnK se podařilo do Strategie prosadit (v souladu se Stanoviskem představenstva ČLnK ze dne 2. 5. 2023 k zajištění lékárenské pohotovostní služby) popis aktuálního stavu zajištění lékárenské pohotovostní služby. Ústecký kraj ji neorganizuje (a organizovat a zejména financovat nechce) a za dostatečnou považuje otevírací dobu lékáren v obchodních centrech, v kraji ovšem chybí lékárna s otevírací dobou 24/7. Po vypořádání připomínek ve Strategii zůstal alespoň obecný požadavek na zajištění „funkčního modelu“ lékárenské pohotovostní služby. Na podnět zástupců ČLnK byla profese farmaceuta doplněna do motivačních programů pro posílení personálního zabezpečení zdravotnických zařízení v Ústeckém kraji (stipendia pro studenty, náborové příspěvky, inzerce pracovních příležitostí na farmaceutických fakultách).

Pochopení v pracovní skupině naopak nezískal návrh ČLnK na podporu vzniku nebo udržení lékáren v menších obcích a podporu zavedení demografických a geografických pravidel pro registraci nových lékáren. Z úst některých lékařů či zástupců kraje bohužel zazněly také „originální“ názory, že jedinečné lékárny není potřeba podporovat, protože ve městech je lékáren dost a pacienti jsou mobilní nebo mohou využít k vyzvednutí léků nějaké sociální služby, rodinu apod. Kraj navíc neeviduje žádné připomínky z terénu ohledně nedostupnosti lékárenské péče (ředitel regionální pobočky VZP Ústí nad Labem Petr Honěk doslova označil Fond na podporu poskytovatelů lékárenské péče v nedostupných oblastech za „spálené peníze“), nebo že lékárny jsou spíše maloobchodem a v blízké době bude stejně léky vozit zásilková služba. Byl to právě Ústecký kraj, který v roce 2022 navrhoval (pravděpodobně jen náhodou a nedlouho poté, kdy v krajem řízené organizaci působil exministr Vojtěch) v rámci legislativního procesu zavedení zásilkového výdeje léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis. Tuto neúspěšnou iniciativu někteří účastníci neváhali s rozhořčením připomenout.

Výsledný text návrhu Strategie byl projednán Radou Ústeckého kraje v červnu 2023, následně byl do konce července k veřejnému připomínkovému řízení umístěn na webu kraje. Po vypořádání připomínek by mělo být konečné znění posouzeno Radou Ústeckého kraje dne 23. 8. 2023 a následně, 11. 9. 2023, předloženo ke schválení Zastupitelstvu Ústeckého kraje.

Materiály k přípravě Strategie včetně prezentací z konference jsou k dispozici na webových stránkách Ústeckého kraje zde: 1url.cz/@koncepceUnL


PharmDr. David OVČAŘÍ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#