#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 20

Před dvěma týdny jsme zjistili, že nám nesedí stav skladu u Zolpinoxu 100 tbl. o 32 balení. Po dohodě s ředitelkou nemocnice jsme volali policii. Vyloučili jsme chybu v PC, špatné zaklizení, možná mírně podezíráme novou sanitářku (již dala výpověď). Na policii jsme zatím sepsali protokol s tím, že buď půjdeme všichni k výslechu nebo případ odloží pro nedostatek důkazů. Máte nějakou radu nebo co ještě máme udělat, abychom se zachovali správně?

Zákon č. 167/1998 Sb. v § 26 odst. 3 písm. a) ukládá povinnost ohlásit odcizení jen osobám, které potřebují povolení k zacházení nebo osobám, které ho nepotřebují, ale jsou uvedené v § 5 odst. 7. A lékárna povolení nepotřebuje a v § 5 odst. 7 uvedena není. A ve „svém“ ohlašovacím paragrafu 27 povinnost hlásit odcizení nemá. Zato ji má vůči MZd policie podle § 43a odst. 2 písm. a). Takže pokud jste odcizení policii nahlásili, pak jste splnili, co jste měli. Napadá mne jen, že musíte vyhotovit protokol o ztrátě podle § 13 odst. 1 písm. e) vyhlášky č. 123/2006 Sb.

Jaká kritéria musí aktuálně splňovat lékař, aby si mohl předepisovat HVPL i IPL ad usum proprium nebo pro rodinné příslušníky mimo veřejné pojištění? Například smlouva s pojišťovnou, členství v ČLK..., a jak to lékárník může rychle ověřit? Množí se případy, kdy si MUDr. například na pozici produkt managera nebo country managera ve pharma firmě napíše HVLP pro sebe.

Předepisovat mohou jen lékaři, kteří poskytují zdravotní služby, přičemž poskytováním zdravotních služeb je činnost vykonávaná podle zákona o zdravotních službách na základě oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Sami jako poskytovatelé fyzické osoby, nebo jako zaměstnanci jiného poskytovatele zdravotních služeb. Takovými lékaři vámi zmiňovaní nejsou. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla je oprávnění předepisovat lékařem, který k tomu má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Měli by být zjistitelní v systému B2B, ale doporučuji to ověřit. Ani těmito lékaři pravděpodobně manažeři nejsou.

Proto nejsou oprávněni předepisovat.

Vydáváme léky na německé neelektronické recepty. Musíme všechny recepty digitalizovat, vypisovat hlavičku Rp., včetně doktora a následně posílat na SÚKL?

Povinnost digitalizace se týká jen receptů vystavených v ČR podle zákona o léčivech. Recepty z členských států se digitalizovat nemusí.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK,

advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#