#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY - Mahonia aquifolium (Pursh.) Nutt. – mahonie cesmínolistá (Berberidaceae – dřišťálovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 38

Stálezelený keř, dorůstající do výšky 2 metrů. Květenství je žluté, plodem je tmavomodrá, ojíněná bobule. Dřevo je díky obsahu alkaloidů zbarveno do žluta. Tento druh mahonie je mrazuvzdorný. Rostlina je původní v Severní Americe, v Evropě je pěstována jako okrasná dřevina.

Synonyma: Berberis aquifolium, Mahonia piperiana, Odostemon aquifolium

Obecný název: Hollyleaved barberry, Oregon grape (angl.)

Sbíraná část: cortex, fructus, folium, lignum, radix, rhizoma

Droga: Mahoniae radix

Obsahové látky: v kořeni až 4 % isochinolinových alkaloidů, hlavně berberinu, berbaminu a oxyacanthinu, dále magnoflorin (aporfinový typ), lignan syringaresinol, v dřevnaté části polysacharidy 1,4-glukanového typu, v plodech anthokyany, fruktóza, pektin, kyselina chlorogenová, jablečná a askorbová.

Účinky a použití: v tradiční medicíně aplikovali severoameričtí Indiáni kořen při pálení žáhy, žaludečních vředech i jako tonikum, kůru používali jako antibakteriální prostředek, zralé plody sloužily jako prevence skorbutu, ze zralých plodů bez semen vyráběli marmeládu, anthokyany z plodů barvili potraviny a žlutými extrakty ze dřeva látky.

Odborné studie. Kromě extraktů z kůry, kořenů, oddenků a listů jsou často studovány antimikrobiální, antidiabetické, protinádorové a protizánětlivé účinky izolovaného berberinu, který je považován za hlavního nositele účinků rostliny. Berberin vykazuje slibné protivirové účinky, protože omezuje replikaci virů, jejich interakci s hostitelem, a navíc i aktivuje imunitní reakce hostitele. V testech byla prokázána inhibice replikace viru herpes simplex (HSV), lidského cytomegaloviru (HCMV), lidského papilomaviru (HPV) a viru lidské imunodeficience (HIV). Probíhají studie řešící inhibici aktivity koronaviru SARS-CoV-2 (původce nemoci covid-19) berberinem.

Antibakteriální účinky berberinu byly studovány u druhu Staphylococcus aureus. Významným zásahem byla inhibice stavby buněčné stěny, podpora oxidativního poškození a omezení syntézy aromatických aminokyselin. V případě pacientů s metabolickým syndromem a diabetem II, zvyšuje berberin sekreci adipocytokinů v adipocytech tukové tkáně a tím zlepšuje citlivost buněk vůči
inzulínu a omezuje záněty. V jedné ze studií bylo podáváno 3x denně 500 mg berberinu. Vliv na hodnotu glykemie a metabolizmus tuků byl srovnatelný s účinky metforminu. Berberin patří i mezi perspektivní látky při snižování hladiny LDL cholesterolu v případě familiární hypercholesterolemie, protože inhibuje aktivitu proproteinových konvertáz PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin 9). Inhibice PCSK9 je novou terapeutickou metodou a vede k významnému snížení vysokých hladin LDL částic. PCSK9 se váže a spouští degradaci LDL receptoru v játrech. Inhibicí PCSK9 dochází k získání více aktivních LDL receptorů a snížení hladiny LDL částic.



V závislosti na dávce berberin dále vykazuje hypotenzivní, sedativní, antikonvulzivní, amebicidní, trypanocidní a choleretické účinky. V nízkých dávkách stimuluje dýchání a srdeční činnost, vyšší dávky působí naopak tlumivě. Extrakty z kůry a kořene vykazují střední cytotoxicitu a změny v signálních drahách spojených s buněčnou autofagií, adhezí, migrací, proliferací a apoptózou nádorových buněk. Berberin se jeví jako perspektivní prostředek při léčbě Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby. Rozporuplné výsledky přinesly studie, řešící doporučení tradiční medicíny aplikovat masti s obsahem extraktů ze sušené kůry v případě psoriázy. U mírných projevů byly výsledky lepší, než placebo, v jiné studii byla léčba prohlášena za neúčinnou. Homeopatické zpracování řeší některá onemocnění jater a žlučníku i suché vyrážky.

Dávkování: 3x denně 1 g práškované kůry.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (stimulace dělohy) a laktace, nepodávat malým dětem. LD50 berberinu (člověk) = 27,5 mg/kg.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs. com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Kurt Stüber (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#