#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Katalánsko a Andorra jako dlouho očekávaný zájezd Klubu Přátel


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 33

Od roku 1997 se pořádají zahraniční zájezdy pro zájemce z oboru farmacie, ale nevadí ani přítomnost jejich přátel a známých. Bilance je úctyhodná, celkem 26 zahraničních cest do 29 zemí. Do 9 vícekrát, ale vždy na jiná místa. Dvakrát to byly i dva zájezdy v roce a na druhou stranu jsme tři roky vynechali. Léta přibývají, ale zájem neutuchá. Pro 19 účastníků se konečně podařilo ve dnech 10.–17. 6. 2023 uskutečnit plánovanou cestu do Katalánska (ESP) a Andorry.

Program jsme si zvolili z nabídky cestovní kanceláře a, počínaje celodenní prohlídkou Barcelony jako hlavního města Katalánska, byl velice zajímavý. Samozřejmě jsme nemohli minout chrám Sagrada Familia (exteriéry) a další monumenty jako býčí arénu, Arc de Triumf, domy Antonia Gaudího, Placa Catalunya, Placa Espanya. Navštívili jsme španělský skanzen, horu Monjüic s vyhlídkou na město a přístav. Prošli pěší zónu La Rambla a také podmořský svět Aquarium s 80 metrů dlouhým podmořským tunelem.

Další den jsme absolvovali celodenní výlet do středověkého městečka Besalú s dominantním kamenným mostem z 11. století. Bohužel zde došlo k jedinému okradení naší účastnice o peníze, platební kartu a pojištění! Pokračovali jsme do historického a velmi hezkého města Girona. Zde mimo jiné došlo k prvnímu úrazu účastnice, ale šikovným pádem se zabránilo horším následkům.

Třetí den jsme absolvovali cestu do zahraničí, do Andorry a jeho hlavního města Andorra la Vella. Nezávislé knížectví má spoustu zajímavostí, počínaje celnicemi, starobylými tradicemi, divokou přírodou a horskými scenériemi. Minuli jsme přehradu, která zásobuje Barcelonu vodou a ve které do plného stavu chybí na dvě desítky metrů vody. Je to delší dobu trvající problém Španělska, nefungují fontány, zákaz zneužívání vody je všude patrný. Nám sice při zpáteční cestě v horách zapršelo, ale bylo to jen jednou a jinak stále teploty od 26 °C do 37 °C většinou bez mraků.

Naše poznávání pokračovalo ve středu návštěvou kláštera Montserrat s bazilikou z 11. století a Černou Madonou, patronkou Katalánska. Vedle samozřejmé prohlídky jsme někteří vyjeli lanovkou i nad klášter. Úchvatné vyhlídky všemi směry, ale bez občerstvení a otevřených záchodů! Očekávali jsme více. To následovalo přejezdem k návštěvě vinných sklepů Codorniu. Tradiční výroba šumivého vína (cava), kde nám předvedli sklepy dlouhé až 30 km, povozili vláčkem, nabídli degustaci a možnost zakoupení. Bylo to osvěžující.


Čtvrtek jsme věnovali návštěvě slavného muzea Salvadora Dalího v městečku Figureos. Ohromná expozice, k tomu dohady, jestli byl normální nebo ne. Holt světově uznávaný umělec, surrealista, ale stejně jsme se neshodli. Poté jsme odjeli do přímořského městečka Cadaqués, které mu bylo domovem. Jízdou vyhlídkovým vláčkem jsme návštěvu ukončili.

Předposlední den jsme navštívili jedno z nejkrásnějších letovisek na pobřeží Costa Brava, městečko Tossa de Mar. Centrum s historickými domy a opevněnou část s hradbami z 12. a 13. století a jejich věžemi. K návratu někteří využili cestu podél pobřeží výletní lodí, což jim umožnilo využít volný čas ke koupání.

Při zpáteční cestě jsme nakonec zvládli malé zmatky na letišti a i přes další dvě malé zdravotní indispozice jsme večer spokojeni přistáli v Praze. Vládla velká spokojenost a mnozí se už dožadují nejenom další zahraniční cesty v příštím roce, ale i podzimního setkání v tuzemsku. Organizátor opakovaně tvrdí, že už ne, ale nikdo mu nevěří…

RNDr. Petr R. PALOUŠ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#