#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

50 let benzydaminu v terapii bolesti v krku

29. 9. 2022

V době postcovidové byl zaznamenán vyšší výskyt akutních respiračních onemocnění nejen během tradiční jarní a podzimní sezóny, ale i po zbytek roku. S přicházejícím podzimem nadchází další období zvýšené nemocnosti a poptávky po přípravcích, které přinášejí úlevu při bolesti a zánětu krku.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Zvýšená incidence akutních respiračních infekcí

Incidence akutních respiračních infekcí (ARI) byla po uvolnění restrikcí vyšší již od září 2021. V rozporu s obvyklou meziroční incidencí však čísla neklesla na předcovidovou úroveň ani po 3. měsíci tohoto roku. To potvrzují také data Státního zdravotního ústavu (SZÚ) k 25. týdnu 2022 − relativní nemocnost na 100 000 obyvatel byla v létě 2022 přibližně dvojnásobná v porovnání s rokem 2020 a předchozími roky [1].

Projevy respiračních onemocnění

Bolest v krku je mnohdy prvním příznakem začínajícího onemocnění horních cest dýchacích, přičemž zdaleka nejčastější příčinou bolesti v krku jsou infekty virového či bakteriálního původu. Jsou to právě respirační onemocnění s některými typickými příznaky jako zarudnutí, škrábání, chrapot, pálení a bolest v krku nebo bolest při polykání způsobená otokem, se kterými pacienti v tomto období typicky přicházejí do lékáren. Symptomatická, lokální léčba bolesti v krku je indikovaná u infektů virové etiologie, u infekcí bakteriálního původu a jako doplňková k antibiotické terapii.

Dlouhá tradice benzydaminu v léčbě bolesti v krku

K léčbě bolesti v oblasti dutiny ústní a krku jsou jako nejmodernější modalita indikovaná lokální nesteroidní antiflogistika, která tlumí bolest a mají protizánětlivé účinky [2]. Jedním z nich je benzydamin, přítomný v léčivých přípravcích ve formě soli jako benzydamin-hydrochlorid. Molekula benzydaminu byla syntetizovaná v 60. letech 20. století a v roce 1972 byla poprvé uvedená na italský trh ve formě perorálního roztoku pod obchodním názvem Tantum Verde [3]. Tento přípravek s antiseptickou aktivitou je určen k terapii řady zánětlivých projevů v dutině ústní a hltanu (tonzilitida, gingivitida, stomatitida, faryngitida, afty). Benzydamin svým protizánětlivým účinkem snižuje otok v krku, čímž usnadňuje polykání, zároveň místo aplikace znecitlivuje a přináší rychlou úlevu od bolesti [4].

Benzydamin působí v dutině ústní antimikrobiálně a může působit synergicky s některými antibiotiky [5]. Na trhu je dostupný k lokálnímu užívání ve formě roztoku ke kloktání, spreje a pastilek, a to pro děti od 4 let a dospělé.

Další indikaci nachází jako doplněk terapie po chirurgických a stomatologických zákrocích (extrakce zubů, poranění) v orofaryngeální oblasti. Benzydamin lze rovněž využít při úlevě od bolesti u pacientů s mukozitidou. Mukozitida dutiny ústní je významnou komplikací intenzivní chemoterapie nebo radioterapie pacientů s nádory v oblasti hlavy a krku [6].

Kdy odeslat pacienta k lékaři

Protizánětlivá léčiva jako benzydamin jsou vhodná k samoléčbě bolesti a zánětu v krku a dutině ústní. Ovšem jsou situace, kdy je pro zdraví nemocného lepší navštívit ošetřujícího lékaře (výrazná jednostranná bolest, ztížený příjem potravy daný zhoršeným polykáním, dlouhodobě vysoké teploty nad 38 °C, horečky nad 41 °C, dušnost, bolest v oblasti průdušek, neutuchající kašel s expektorací hustého hlenu). Také v případě, že symptomatická léčba nepřináší úlevu nebo se naopak projevy nemoci zhoršují i po několika dnech užívání, by měl pacient kontaktovat lékaře.

50 let napříč specializacemi

Benzydamin má široké uplatnění a je léty ověřenou a bezpečnou molekulou, která letos slaví 50 let od prvního uvedení na trh. Pokud byste se o této molekule a jejím využití rádi dozvěděli více, můžete se bezplatně registrovat na on-line sympozium, v rámci kterého vystoupí přední odborníci z oborů dětské otorinolaryngologie, onkologické podpůrné léčby a péče, zubního lékařství a farmacie.

Sympozium pod záštitou Angelini Pharma organizované ve spolupráci s Klinikou dětské ORL LF MU a FN Brno se koná 6. října 2022 a účast na něm bude hodnocena 4 body v rámci celoživotního vzdělávání lékárníků.

(lexi)

Zdroje: 
1. Hlášení akutních respiračních infekcí (ARI) 25. týden 2022. Státní zdravotní ústav, 2022. Dostupné na: http://szu.cz/uploads/documents/szu/ari/25_tyden.pdf
2. Kotolová H., Kollár P. Doporučený postup: Bolest v krku. Verze RR2018. Česká lékárnická komora, 2018. Dostupné na: www.lekarnici.cz/getattachment/Pro-verejnost/PORADENSTVI-KONZULTACE/PORADENSTVI---KONZULTACE/Bolest-v-krku/DP-Bolest-v-krku-2018-05-09.pdf.aspx 
3. Angelini. Main stages of our history: Historical archive. Dostupné na: https://angelini100.com/en/timeline/years-70
4. SPC Tantum Verde. Dostupné na:www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0180305&tab=texts
5. Fanaki N. H., El-Nakeeb M. A. Antibacterial activity of benzydamine and antibiotic-benzydamine combinations against multifold resistant clinical isolates. Arzneimittelforschung 1996; 46 (3): 320–323.
6. Vokurka S. Mukozitida dutiny ústní a faryngu – možnosti ovlivnění bolesti. Klinická onkologie 2011; 24(4): 278–280.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#