#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chcete v ordinaci čistý vzduch bez virů a bakterií? Seznamte se s čističkou vzduchu na principu fotokatalýzy

20. 6. 2022

Lékařské ordinace, čekárny pacientů nebo lůžková oddělení v nemocnicích představují místa s vyšším rizikem přenosu infekčních chorob, a to navzdory všem hygienickým opatřením, což se ukázalo i během současné pandemie onemocnění COVID-19. Jednou z možností jak riziko přenosu infekce ve zdravotnických prostorách snížit je pořízení profesionální čističky vzduchu.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Bezpečné prostředí díky nanotechnologii

Profesionální čističky vzduchu určené do zdravotnických zařízení mají jednu nespornou výhodu. Vzduch v ordinacích čistí kontinuálně i za přítomnosti pacientů, bez nutnosti častého větrání. Jednu z horkých novinek v tomto segmentu představuje profesionální čistička vzduchu Aerconiq pracující na principu fotokatalýzy.

Podstatou fotokatalytické reakce je přeměna světelné energie na chemickou za účasti katalyzátoru. Zjednodušeně řečeno − světelné záření dopadá na fotokatalyticky aktivní vrstvu s obsahem oxidu titaničitého (TiO2) a oxidu siřičitého (SiO2) a při absorpci světelného záření nanokompozitní vrstvou poté dochází k vzniku vysoce energetických částic, jež „spálí“ mikroby a další potenciálně nebezpečné látky a přemění je na vodu a oxid uhličitý.

Jak je to ale s uvolňováním potenciálně nebezpečného TiO2 do okolního ovzduší? V čističce Aerconiq k tomu nedochází právě díky přidání SiO2 do nanokompozitní vrstvy. SiO2 pevně fixuje nanočástice TiO2 a tvoří s ním větší porézní útvary. Další výhodou je bezúdržbovost a neomezená životnost fotokatalytického filtru, jehož funkce je stálá v čase díky tomu, že se katalyzátor nemění a není spotřebováván fotokatalytickou reakcí.

Ničí viry, bakterie i alergeny

Filtrační modul byl vyvinut ve spolupráci s ČVUT Praha, Technickou Univerzitou v Liberci a vědci z oboru fotokatalýzy a nanotechnologií. Při testování filtračního modulu byla prokázána 99,95% účinnost při likvidaci virů z ovzduší. Výhodou je, že přístroj likviduje viry a mikroby mnohem menší než 0,1 mikrometru; nejznámější virus současnosti SARS-CoV-2 má přitom v průměru velikost právě 0,1 μm. Pro porovnání − i nejlepší čističky s HEPA filtry dokáží zachytit pouze částice o velikosti > 0,3 μm.

Vedle virů, bakterií a plísní je přístroj účinný také na běžné alergeny včetně roztočů, karcinogenní těkavé látky (toluen, aceton, formaldehyd aj.), pylové a prachové částice a pachy a cigaretový kouř. Jak už bylo zmíněno, čistička může kontinuálně pracovat v místnosti plné lidí bez nutnosti větrání, fotokatalytická reakce totiž na rozdíl od ozonátorů či UVC lamp neprodukuje žádné látky toxické pro lidský organismus. Poslední, avšak neméně důležitou výhodou je i velmi nízká hlučnost (28 dB) a spotřeba elektrické energie.

Čistička je tak vhodným pomocníkem nejen ve zdravotnických zařízeních, ale také v dalších veřejných prostorech s vysokým počtem či fluktuací osob (konferenční místnosti, školy, restaurace apod.) nebo v zařízeních s rizikovými skupinami osob (např. domovy důchodců, pečovatelské služby), ovšem i v běžných domácnostech.

(holi)



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#