#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Erdostein – více než jen lék proti kašli

17. 10. 2023

Erdostein, syntetický derivát aminokyseliny methioninu, je považován za mukolytikum. Působí však také prostřednictvím dalších mechanismů, které mají významný podíl na jeho komplexním uplatnění v léčbě akutních i chronických respiračních obtíží. V mnoha studiích byly prokázány jeho antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Na čem jsou založeny a co znamenají pro pacienta, přibližuje nejen následující článek, ale také video na jeho konci.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

    

Unikátní struktura jako základ účinku

Samotná molekula erdosteinu obsahuje dva atomy síry, které jsou blokované vazbou v postranním řetězci a heterocyklickém kruhu. V kyselém prostředí žaludku je stabilní, při zásaditém pH a metabolizaci v játrech se thiolaktonový kruh otevírá a vzniká metabolit Met-1 s otevřeným kruhem a volnou farmakologicky aktivní sulfhydrylovou (-SH) skupinou. Právě tato skupina je zodpovědná za účinky, díky nimž má erdostein výjimečné postavení v terapii zánětlivých onemocnění dýchacího systému.

Schopnost volných sulfhydrylových skupin štěpit disulfidové vazby bronchiálních mukoproteinů, jež propojují glykoproteinová vlákna, vede ke snížení viskozity a elasticity hlenu a k podpoře mukociliárního mechanismu.

Bakteriální biofilm – strategický cíl

Přibližně 80 % opakujících se či chronických infekcí souvisí s tvorbou a přítomností biofilmu. Biofilm je společenství převážně bakteriálních buněk, které adherují k povrchu i k sobě navzájem a jsou uzavřeny v matrici z polysacharidů, proteinů a extracelulární DNA. Přítomnost biofilmu poskytuje bakteriím násobně vyšší ochranu před zásahem imunitního systémem hostitele i před antibiotiky (ATB). Má však také významnou roli u progredujících a chronických onemocněních dýchacích cest.

Tvorba biofilmu na poškozeném respiračním epitelu se ukázala jako klíčový mechanismus virulence pro oportunní patogeny jako Pseudomonas aeruginosa nebo stafylokoky. Předpokládá se, že Met-1 je schopen štěpit disulfidické vazby přítomné v povrchovém bakteriálním proteinu pilinu. Vlivem negativních konformačních změn se pak snižuje schopnost adheze G+ a G bakterií na epitel dýchacích cest. Tento antibakteriálně antiadhezivní účinek, který byl prokázán in vitro, může omezovat bakteriální kolonizaci a snižovat riziko bakteriální superinfekce.

Erdostein a antibiotika

Ve studiích provedených in vitro se prokázalo, že kombinace erdosteinu s ATB (konkrétně ciprofloxacinem nebo klarithromycinem) v nižších než minimálních inhibičních koncentracích (MIC) výrazně potlačuje adhezi Staphylococcus aureus a Escherichia coli k epitelovým buňkám sliznice než při použití ATB samotného.

Antibakteriální efekt erdosteinu souvisí s oběma uvedenými mechanismy: ovlivněním struktury hlenu a zásahem do tvorby biofilmu. ATB snadněji pronikají k bakteriím, jež jsou součástí biofilmu, a je podpořena jejich aktivita i délka účinku. Erdostein lze užívat současně s ATB, na rozdíl od některých jiných mukolytik není nutné dodržovat při jeho podání žádný časový rozestup.

Komu a proč jej doporučit

Erdostein vykazuje bronchoprotektivní efekt. Chrání před zhoršením onemocnění dýchacích cest, proto se doporučuje u pacientů s chronickými respiračními obtížemi (chronická bronchitida) k prevenci rekurentních infekčních epizod, jež mají tendenci se zhoršovat zejména v chladných obdobích roku, kdy je i vyšší riziko nákazy. Včasným nasazením se dá předejít riziku bakteriální superinfekce a nutnosti nasazení ATB a zkrátit běžně se vyskytující symptomy, jako jsou zahlenění, kašel nebo chrapot.

Podrobnosti o dalších mechanismech účinku lze najít v SPC a také v tomto přehledném videu s infografikou.

(zemt)

Zdroje:
1. Erdostein – látka s komplexním účinkem na dýchací cesty. proLékaře.cz, 4. 1. 2018. 
2. Dal Negro R. W. Erdosteine: antitussive and anti-inflammatory effects. Lung 2008; 186 (Suppl. 1): S70–S73, doi: 10.1007/s00408-007-9065-3.
3. Braga P. C., Dal Sasso M., Sala M. T., Gianelle V. Effects of erdosteine and its metabolites on bacterial adhesiveness. Arzneimittelforschung 1999; 49 (4): 344–350.
4. Může erdostein pomoci v léčbě infekcí souvisejících s tvorbou biofilmu? proLékaře.cz, 8. 4. 2022.
5. Pani A., Lucini V., Dugnani S., Scaglione F. Erdosteine enhances antibiotic activity against bacteria within biofilm. Int J Antimicrob Agents 2022 Mar; 59 (3): 106529, doi: 10.1016/j.ijantimicag.2022.106529. 
6. SPC Erdomed. Dostupné na: www.sukl.cz/download/spc/SPC26428.pdf

   

   

ERDOMED

S: Erdosteinum 225 mg v 1 sáčku granulí pro přípravu perorální suspenze.

I: K léčbě dospělých a dospívajících ve věku od 12 let. Akutní a chronické onemocnění horních a dolních cest dýchacích (bronchitidy, rhinitidy, sinusitidy, laryngofaryngitidy, exacerbace chronické bronchitidy, CHOPN, hypersekreční astma bronchiale, bronchiektázie). Stabilní chronická bronchitida i u kuřáků, prevence rekurentních infekčních epizod. K adjuvantní léčbě s antibiotiky v případech exacerbace s bakteriální infekcí, prevence respiračních komplikací po chirurgickém zákroku.

KI: Přecitlivělost na léčivou látku nebo na kteroukoliv pomocnou látku a na látky obsahující volné SH skupiny. Jaterní poruchy a renální insuficience (Clkr < 25 ml/min), homocystinurie.

ZU: Současné podávání přípravku s antitusiky nemá racionální opodstatnění a může způsobit akumulaci sekretů v bronchiálním stromu se zvýšením rizika superinfekce či bronchospasmu. Obsahuje sacharózu. Bez porady s lékařem přípravek užívat nejdéle 7 dní.

NÚ: Méně často bolest hlavy, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, pruritus, kopřivka.

IT: Erdostein potencuje účinek některých antibiotik (např. amoxicilinu, klarithromycinu). Byl prokázán synergický účinek s budesonidem a salbutamolem.

TL: Přípravek nemá být v těhotenství a při kojení užíván.

D: Dospělí 2 - 3x denně 1 sáček. Dospívající nad 12 let (30 kg) 2× denně 1 sáček.

DRR: Angelini Pharma Česká republika s.r.o., Palachovo náměstí 799/5, 625 00 Brno, Česká republika

Reg. č.: 52/047/96-C

Uchovávání: Uchovávejte při teplotě do 25 °C.

Datum poslední revize textu SPC: 5. 11. 2020

Přípravek není vázán na lékařský předpis a není hrazen zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#