#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kalifornie umožní dispenzaci antiretrovirotik bez lékařského předpisu

23. 6. 2020

V říjnu 2019 byl v Kalifornii schválen návrh zákona, který autorizuje výdej LP preexpoziční a postexpoziční profylaxe HIV bez lékařského předpisu. Jedinci v riziku si budou moci opatřit tyto léky rychleji, v jakoukoliv denní či noční dobu v lékárně, bez nutnosti návštěvy lékaře.

Lékárníci budou od července 2020 autorizovaní k výdeji kombinovaných LP ze skupiny antiretrovirotik pacientům bez lékařského předpisu. Kalifornie se tak stane prvním státem, ve kterém budou tyto přípravky volně prodejné. Jedná se o další zvýšení dostupnosti těchto léků a umocnění vedoucí pozice státu Kalifornie v prevenci AIDS. Spolu s použitím kondomu by dle podporovatelů mělo dojít k lepší kontrole infekce HIV.

Preexpoziční profylaxe

Preexpoziční profylaxe (PrEP) je určená HIV-negativním jedincům, kteří jsou vystaveni vysokému riziku infekce tímto virem a z nějakého důvodu se nechrání nebo nemohou chránit bariérovou ochranou. Cílem užívání PrEP je zabránit dalšímu případu nakažení HIV. Denní režim užívání PrEP umožňuje stereotypní užívání a chrání při častějších neplánovaných sexuálních aktivitách.

Postexpoziční profylaxe

Postexpoziční profylaxe (PEP) označuje opatření, které signifikantně snižuje riziko infekce u jednotlivců, kteří byli (pravděpodobně) v posledních 72 hodinách vystaveni kontaktu s virem HIV. Antivirotika PEP zabraňují množení a šíření HIV v těle, například po jednorázové rizikové sexuální expozici. Své uplatnění nachází také u obětí znásilnění, při poranění jehlou u zdravotníků nebo jako prevence vertikálního přenosu.

Rozšíření PrEP a PEP v Kalifornii

Přístup k PrEP a PEP je v současnosti v mnoha zemích obtížný, i přes doporučení WHO. Užívání těchto LP je společností často považované za kontroverzní a uživatelé mohou být stigmatizovaní. Zastánci schváleného zákona očekávají nejen výrazné snížení šíření infekce HIV jejich zpřístupněním, ale také snížení stigmatizace spojené s jejich užíváním.

Ve státě Kalifornii užívalo PrEP a PEP pod lékařským dohledem k říjnu 2019 celkem 36 tisíc pacientů – 30 tisíc z nich PrEP jako jistou formu prevence, zbylých 6 tisíc PEP.

Strategie prevence infekce HIV

Předpokládá se, že ne každý má možnost dostavit se k lékaři pro předpis, odstranění této bariéry mezi pacientem a LP je tudíž prospěšným krokem pro prevenci HIV. „Abychom zabránili novým infekcím virem HIV, musíme dramaticky zpřístupnit léky PrEP a PEP. Příliš mnoho Kaliforňanů, kteří je potřebují, k nim nemá přístup,“ uvedl spoluautor návrhu zákona, demokratický senátor Scott Wiener, který je otevřeným uživatelem preexpoziční profylaxe.

Výdej bez lékařského předpisu s omezením

Schválený zákon upřesňuje autorizované PEP jako fixní kombinaci účinných látek tenofovir-disoproxil (300 mg) a emtricitabin (200 mg), popřípadě jiné schválené kombinace.

PrEP je daným zákonem definovaná jako fixní kombinace tenofovir-disoproxil (300 mg) a emtricitabin (200 mg) užívaná 1× denně spolu s darunavirem (800 mg) a ritonavirem (100 mg) 1× denně, popřípadě v kombinaci s raltegravirem (400 mg 2× denně) nebo dolutegravirem (50 mg 1× denně).

Při dispenzaci bez lékařského předpisu bude zapotřebí splnit několik podmínek na straně pacienta i lékárníka: Pacient musí například doložit negativní test HIV, který nesmí být starší 7 dnů. Lékárník dispenzující PrEP a PEP musí absolvovat odborné školení a vést záznamy o vydaných PrEP a PEP. V případě dispenzace preexpoziční profylaxe informuje pacienta o nutnosti navštívit poskytovatele primární péče za účelem získání předpisů pro další LP užívané v režimu PrEP. Limitované je také množství vydaných léčivých přípravků PrEP, a to na pokrytí dávek na 30–60 dní, maximálně 2× ročně.

Závěrem

Zpřístupnění preexpoziční i postexpoziční profylaxe má být účinným krokem v prevenci nákazy virem HIV, snížení počtu nově nakažených a destigmatizace cílové skupiny. PrEP či PEP neposkytují ochranu proti ostatním sexuálně přenosným infekcím ani nechtěnému otěhotnění, a proto se doporučují v kombinaci s kondomem a antikoncepcí.

Kromě PrEP a PEP jsou kalifornští lékárníci oprávněni bez předpisu vydávat také například nouzové kontracepční prostředky a antikoncepci.

(lexi)

Zdroje:
1. California OKs pharmacists to dispense HIV prevention meds. AP News, 2019 Oct 8. Dostupné na: www.apnews.com/a1491134e0c242bc95ef36ed0a9fa95e
2. SB-159 HIV: preexposure and postexposure prophylaxis. California Legislative Information, 2019 Oct 8. Dostupné na: leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=201920200SB159
3. Dlouhý P. Pracovní postup pro poskytování preexpoziční profylaxe (PrEP) infekce lidským virem imunodeficience (HIV). Společnost infekčního lékařství ČLS JEP, 2018. Dostupné na: www.infekce.cz/PPPrEP18.htm 



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#