#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontaktní teploměr nové generace – nejen spolehlivý, ale i designový pomocník

13. 11. 2023

Výběr teploměru je pro lékárníky denním chlebem. Není divu, jedná se běžnou součást vybavení lékárniček všech domácností a tělesná teplota patří mezi základní ukazatele zdravotního stavu. Podle čeho zvolit správný teploměr do domácnosti a proč není nutné se spokojit jen s těmi, které splňují standardy funkčnosti?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Jiný teploměr se hodí pro malé děti, jiný pro dospělé

Při žádosti o radu ohledně výběru teploměru je třeba v první řadě zjistit, kdo bude teploměr používat. U malých dětí například zpravidla není možné změřit teplotu klasicky z podpaží, protože jednoduše neposedí v klidu po dobu potřebnou pro měření.

Rodiče mají v oblibě bezkontaktní teploměry − oproti alternativě v podobě rektálního měření digitálním teploměrem umožňují komfortně měřit teplotu i ve spánku. Algoritmus, na jehož základě bezkontaktní teploměr přepočítává teplotu z povrchu těla na teplotu těla, ovšem není transparentní, takže výsledek měření může ovlivnit například zpocené čelo nebo změna teploty v místnosti. Výsledky bezkontaktního měření tak mohou být často velmi nepřesné.

Ušní teploměry, které u nás nejsou tolik rozšířené, měří pomocí infračerveného záření teplotu v uchu, výsledek však může být opět ovlivněn řadou faktorů, například množstvím mazu v ušním kanálu. Dostupný je také digitální teploměr zabudovaný v dudlíku, ten ovšem využijí jen některé děti a v určitém věkovém rozmezí.

Vyžadujete přesné měření? Klasický digitální teploměr není jeho zárukou

Pokud jde o měření větších dětí a dospělých, doporučované jsou tzv. axilární teploměry určené ke kontaktnímu měření teploty v podpaží. Spolehlivé jsou také jednorázové teploměry pracující na bázi změny fáze, ale ty nejsou vhodné pro opakované použití různými členy domácnosti.

Někteří lidé nedají dopustit na skleněné teploměry, ty ovšem z nařízení Evropské komise již nesmějí být plněny toxickou rtutí a musejí být použity jiné chemikálie. Manipulaci s nimi komplikuje fakt, že jdou obvykle obtížně sklepat a pro naměření teploty je nutné křehký teploměr držet v podpaží 7–10 minut.

I proto má většina domácností v lékárničce klasický digitální teploměr. Nenechme se ovšem zmást, neznamená to, že spolehlivě měří tělesnou teplotu rychleji než skleněný teploměr. Rychlé měření klasickým digitálním teploměrem slouží pouze pro orientaci. Pokud usilujeme o výsledek přesný na desetinu stupně, je třeba je pevně držet v podpaží stejně dlouho jako ty skleněné. Nemůžete tak vždy spoléhat na signál označující konec měření.

Je však v dnešní době skutečně nutné hlídat čas měření? Kontaktní teploměr nové generace od inlab medical to udělá za nás. Pokud není po 15 sekundách vyhrazených pro rychlé měření vyndán z podpaží a je zde ponechán po dobu 8 minut, dokáže zjistit, kdy je naměřená tělesná teplota stabilní, a poskytne přesný výsledek. Jako u jiných teploměrů je i v tomto případě při měření nutné dodržovat správný postup popsaný v návodu.

Při výběru teploměru platí stejné standardy jako u jiného vybavení do domácnosti

Kontaktní teploměr nové generace od firmy inlab medical ovšem není jen spolehlivým vybavením domácnosti, je také designovým kouskem. Jeho futuristický oblý vzhled v tyrkysové a bílé barvě tak uspokojí spotřebitele 21. století i okem.

Na konec měření upozorňuje pomocí vibrací a odlišný vibrační signál oznámí i přítomnost horečky. Výsledné měření je na těle teploměru podsvíceno pomocí LED osvětlení, což lze ocenit zejména v noci. Samozřejmostí je v dnešní době skutečnost, že teploměr je plně vodotěsný, takže není problém ho mezi použitími jednotlivými členy domácnosti vydezinfikovat.

Zatímco u klasického digitálního teploměru většinou nevíme, jaký je stav baterie, dokud teploměr nepřestane fungovat, kontaktní teploměr nové generace je vybaven indikátorem baterie a v případě potřeby může být dobit přímo ve svém obalu, tzv. nabíjecím boxu. Teploměr navíc disponuje pamětí, takže lze zaznamenat vývoj hodnot v rámci jednotlivých měření.

Pro koho je tedy kontaktní teploměr nové generace vhodnou volbou? Pro ty, kteří holdují designovým přístrojům, a nechtějí kvůli tomu dělat kompromisy v jejich spolehlivosti. Hodí se do všech rodin s většími dětmi, jež nechtějí zůstat pozadu s dobou a spokojit se pouze se standardem.

(pr)

Zdroje: 
1. Návod k použití − příbalová informace k produktu AET-F231
2. www.inlab.cz/produkt/kontaktni-teplomer-nove-generace
3. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/in-depth/thermometers/art-20046737
4. www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2014/9/mereni-presnosti-axilarnich-teplomeru-pouzivanych-na-detskem-oddeleni
5. www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/jednoduche-teplomery-meri-horecku-nejlepe.A101201_1491727_test_spi



Štítky
Farmacie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#