#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčivé prameny jako alternativa ke klasické farmakoterapii některých onemocnění

27. 4. 2022

Lázeňství má v naší zemi dlouhou tradici a právem patří ke světové špičce. Lázeňské léčivé prameny určené k pitným kúrám jsou považovány za vůbec první léčiva, která lidé na základě empirického přístupu užívali ještě před vývojem jiných terapeutických přípravků. Bílinská kyselka, Zaječická hořká a Rudolfův pramen jsou v Čechách stáčeny již po staletí a mají mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. V současnosti jsou vedeny jako takzvané výtěžky z přírodních léčivých zdrojů Lázeňským inspektorátem MZ ČR.

KOMERČNÍ PREZENTACE

Bílinská kyselka

Bílinská kyselka je přírodní alkalický hydrogenuhličitanový přirozeně perlivý pramen, který obsahuje vysoké koncentrace minerálních látek. Hlavní účinky a indikace k léčbě jsou následující:

  • Neutralizace žaludeční kyseliny (antacidní efekt), usnadnění vyprazdňování žaludku a rozpouštění žaludečního hlenu, podpora uvolňování žluči a výrazný účinek na uvolňování gastrinu a sekretinu. Užívá se při funkčních onemocněních žaludku a horní části tenkého střeva, dále jako podpůrná terapie při recidivující vředové chorobě a při léčení žlučníkových a střevních dyspepsií, střevní divertikulózy a chronických zánětů pankreatu.
  • Alkalizace moči – zvýšení pH vede k rozpouštění urátů kyseliny močové a snižuje se riziko tvorby oxalátových močových kamenů. 
  • Mukolytický efekt a usnadnění odkašlávání – užívá se k inhalaci při zánětlivých onemocněních horních a dolních cest dýchacích.
  • Terapie poruchy metabolismu kyseliny močové (dna).

Obvyklá dávka Bílinské kyselky v rámci pitného režimu je 300–350 ml nejméně půl hodiny před jídlem (snídaní a obědem). Pro určení přesné dávky je třeba vycházet ze zdravotního stavu pacienta.

Kontraindikacemi podání jsou dekompenzace srdečního krevního oběhu, nedostatečná funkce ledvin, přecitlivělost na kuchyňskou sůl, manifestující se edémy a diabetes s dekompenzovanou acidózou.

Zaječická hořká

Zaječická hořká je velmi silně mineralizovaný pramen sírano-hořečnatého typu − jako jediný na světě se řadí do kategorie „pravá hořká voda“. Obsahuje velké množství minerálních látek a jeho účinek je daný především přítomností hořké soli, tedy síranu hořečnatého. Ten dobře rozpouští tráveninu ve střevech a efektivně tak pomáhá při obstipaci a hemoroidálních potížích. Účinnost při léčbě obstipace potvrzuje i jihočeská studie, která prokázala, že u 100 % seniorů trpících zácpou lze při podávání Zaječické hořké očekávat úpravu obtíží. Mezi další indikace patří následující:

  • Zánětlivé onemocnění žaludku a střev, hyperacidita žaludku, meteorismus, onemocnění jater, žlučníku a pankreatu.
  • Manifestovaná hypomagnezémie – tato voda je významným zdrojem hořčíku v biologicky snadno dostupné formě.
  • Kornatění tepen, poruchy srdečního rytmu.
  • Prevence tvorby močových kamenů.
  • „Detoxikace“ − vysoký obsah síranů ovlivňuje procesy sulfatace při metabolismu xenobiotik.

Zaječická hořká nezpůsobuje žaludeční potíže a je dobře snášena. U dospělých pacientů je optimální délka užívání 21 dnů, v případě komplikovaných stavů až 28 dnů, v dávce 100−400 ml vody ráno nalačno nebo večer před spaním. Při obstipaci je předepisována spíše v pokojové teplotě, vyšší teplota vody zvyšuje prokrvení žaludku i střeva a zlepšuje vstřebávání látek ve střevě.

Kontraindikacemi podání jsou špatná funkce ledvin, hypotyreóza, Cushingova choroba, akutní poškození jater, dehydratace a těžká diabetická acidóza. 

Rudolfův pramen

Rudolfův pramen vyvěrající v Mariánských lázních je přirozeně perlivý, silně mineralizovaný a obsahuje vyšší množství železa, vápníku a kyseliny křemičité. Jeho užívání je vhodné při zánětech močových cest, je skvělým zdrojem hořčíku, uplatňuje se v terapii osteoporózy i jako suplement železa. Díky vyšší koncentraci bikarbonátů pomáhá v léčbě poruch metabolismu kyseliny močové. Doporučené denní množství činí 200−500 ml.

Závěr

Přírodní léčivé prameny Bílinská kyselka, Zaječická hořká a Rudolfův pramen přinášejí pro pacienty řadu benefitů, jsou jimi dobře snášeny a na trhu jsou dlouhodobě k dostání. Proto představují vhodnou alternativu k farmakoterapii různých onemocnění. Domácí pitná léčba by měla probíhat s ohledem na ostatní terapie a choroby za pravidelné kontroly lékařem. 

(vef)

Zdroje:
1. Bílinská kyselka. Bohemia Healing Marienbad Waters, 2020. Dostupné na: https://bilinska.cz
2. Zaječická hořká. Bohemia Healing Marienbad Waters, 2016. Dostupné na: https://zajecicka.cz
3. Zácpa u seniorů a Zaječická hořká. Bohemia Healing Marienbad Waters, 2016. Dostupné na: https://zajecicka.cz/zacpa-u-senioru-a-zajecicka-horka
4. Rudolfův pramen. Bohemia Healing Marienbad Waters, 2016. Dostupné na: https://rudolfuvpramen.cz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#