#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průzkum nadace Dobrý anděl: rodinám s vážně nemocnými dětmi nejvíc chybějí finance

28. 11. 2018

Nadace Dobrý anděl se věnuje pravidelné finanční pomoci rodinám s vážně nemocnými dětmi již 5 let. Počet rodin, které za toto období mohly díky finančním příspěvkům hradit například služby osobních asistentů či rehabilitační pomůcky, dosahuje téměř 3 tisíc. V rámci průzkumu oslovila nadace přibližně polovinu těchto rodin s cílem zjistit, jaké jsou jejich dlouhodobé potřeby nebo jakými způsoby získávají finanční prostředky na péči o nemocné dítě.

Nejpalčivějším problémem jsou finance

Průzkum nadace poukazuje na různorodé každodenní problémy, se kterými se rodiny s vážně nemocnými dětmi potýkají. Rodiče dětí s těžkým kombinovaným postižením, metabolickými poruchami, svalovou dystrofií nebo vzácnými onemocněními nejčastěji uvádějí, že z dlouhodobého hlediska je pro ně nejpotřebnější finanční podpora. Tu jako prioritu v rámci pomoci uvádí 88 % rodin.

Důvodem je finančně náročná péče o vážně nemocné dítě zahrnující rehabilitace, výdaje za pohonné hmoty při cestách k lékařům, poplatky za léky a doplňky stravy, asistenční služby či zdravotnický materiál. Tři čtvrtiny rodin navíc v souvislosti s nemocí dítěte přicházejí o příjem jednoho z partnerů. Průměrné měsíční náklady na péči přitom přesahují 11 tisíc Kč.

Graf: Průměrná výše výdajů spojených s péčí

Průměrná výše výdajů spojených s péčí

Psychická zátěž ovlivňuje celou rodinu

Druhou nejčastěji udávanou oblastí, v níž rodiny oceňují pomoc, je psychologická podpora. Ta je pro ně nejpotřebnější při sdělení diagnózy a v období bezprostředně následujícím po této události. Jako dlouhodobě potřebnou ji uvádí 45 % rodin s vážně nemocnými dětmi. Péče o ně je časově i psychicky náročná a 28 % respondentů v průzkumu zmínilo, že jim s péčí nikdo další nepomáhá. Potýkají se tedy s nedostatkem času na vlastní duševní hygienu i péči o další potomky. Zdrojem psychických problémů jsou podle oslovených rodin také obavy z vývoje zdravotního stavu dítěte a zajištění péče v době, kdy ji nebudou moci poskytovat sami.

Na koho se rodiče dětí obracejí?

Průzkum nadace Dobrý anděl potvrzuje, že rodiny s vážně nemocnými dětmi vyhledávají finanční pomoc převážně u neziskových organizací (67 % respondentů). Pravidelné příspěvky, jež poskytuje Dobrý anděl, výrazně zvyšují kvalitu života celých rodin a zlepšují úroveň péče o dětské pacienty. Přibližně polovina respondentů spoléhá na finanční výpomoc rodiny a přátel a čtvrtina rodin žádá o finanční příspěvek od státu či obce. Výjimkou nejsou ani prostředky získávané z charitativních akcí nebo sbírek. Část rodin přistupuje také k medializaci svého příběhu (4 % respondentů) a jen necelá 2,5 % rodin s vážně nemocnými dětmi jsou podle průzkumu finančně zajištěná a nepociťují nedostatek prostředků.

Znáte rodinu s vážně nemocným dítětem? Doporučte jim pomoc nadace Dobrý anděl. Pravidelné příspěvky jim pomohou zvládnout těžkou situaci snadněji.

(pak)

Zdroj: Vážné onemocnění dítěte: 135 000 korun ročně i další jednorázové statisícové náklady. Tisková zpráva. Nadace Dobrý anděl.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#