#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vznikla Česká komora farmaceutických asistentů: O co bude usilovat?

14. 11. 2019

Upozornit na význam profese farmaceutických asistentů, zvyšovat odbornost a kvalitu výkonu této profese a podporovat celoživotní vzdělávání těchto pracovníků v souladu s legislativou České republiky i Evropské unie má za cíl nově vzniklá Česká komora farmaceutických asistentů (ČKFA).

Ve svých cílech se Česká komora farmaceutických asistentů soustředí na nedostatek odborného personálu v českých lékárnách a v prodejnách zdravotnických potřeb. Založením komory chtějí její představitelé mimo jiné upozornit na význam profese, která je podstatným článkem primární péče v České republice a hraje důležitou roli pro zachování kvality, bezpečí a dostupnosti zdravotních služeb pro pacienty.

„Založení České komory farmaceutických asistentů je voláním po změně aktuální situace a po zavedení koncepčních řešení, jež nám chybějí pro strategičtější plánování existence tohoto oboru,“ vysvětluje předsedkyně komory Alena Šindelářová. „Aktuálně existují pouze odhady, kolik ve zdravotnictví reálně pracuje farmaceutických asistentů a v jakých segmentech. Proto se dá jen těžko predikovat, kolik personálu je skutečně třeba a kolik absolventů v praxi bychom ročně potřebovali k udržení celé lékárenské péče pro následujících 20 let.“ 

ČKFA chce ukázat obor farmaceutických asistentů jako vysoce odborný, atraktivní, s širokým spektrem kompetencí i možnostmi uplatnění. „Chceme spolupracovat s orgány veřejné správy na konkrétní podobě tohoto oboru, s konkrétními čísly, s konkrétními návrhy změn. Nedostatek farmaceutických asistentů se navíc netýká pouze pracovníků v lékárnách a v prodejnách zdravotnických potřeb, ale také v laboratořích a pracovníků v systému vzdělávání farmaceutických asistentů,“ upozorňuje předsedkyně komory. 

Jako nezbytnou vidí představitelé ČKFA aktivní spolupráci s odbornými školami vzdělávajícími studenty v oboru farmaceutický asistent. Chtějí se proto přímo podílet na přípravě a aktualizaci vzdělávacích programů s ohledem na požadavky praxe a platnou legislativu. Obor farmaceutický asistent musí být více atraktivní mezi uchazeči o vyšší odborné studium a také absolventy je třeba motivovat k nástupu do praxe. 

„Věříme, že těmito kroky se nám podaří zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o povolání farmaceutického asistenta a podpořit tuto odbornou lékárenskou profesi,“ uzavírá Alena Šindelářová.

redakce proSestru.cz

redakce proLekarniky.cz

Zdroj: Nedostatek odborného personálu v lékárnách hodlá řešit nově vzniklá komora farmaceutických asistentů. Tisková zpráva. ČKFA, 11. listopadu 2019.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#