#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z lékárníka lékařem snadno a rychle? Brexit jako příležitost ke konverzi zdravotnických profesí ve Velké Británii

21. 1. 2021

Velká Británie se již dlouhá léta potýká s výrazným nedostatkem lékařů. Tamní vláda proto již na začátku loňského roku navrhla možnost jak využít brexitu − a s ním spojeného ukončení nadřazenosti práva Evropské unie (EU) − k navýšení počtu lékařů v primární péči, například přeškolením farmaceutů. Bude samozřejmě zajímavé dále sledovat, jak do těchto plánů „promluví“ aktuální pandemická situace a pobrexitová realita v zemi.

„Přebytek“ lékárníků, záchranářů a fyzioterapeutů?

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/36/ES, o uznávání odborných kvalifikací, stanovuje dobu základní lékařské odborné přípravy na nejméně 6 let studia nebo 5500 hodin teoretické a praktické výuky na vysoké škole nebo pod dohledem vysoké školy.

S definitivním odchodem Velké Británie z Evropské unie je ovšem ukončena nadřazenost práva EU nad britským právem. Tato změna umožňuje uvolnění pravidel, která se týkají lékařského výcviku, a tak by mohla pomoci zaplnit část volných míst. Vláda má v plánu umožnit některým zdravotnickým profesím (například lékárníkům, záchranářům, fyzioterapeutům) s letitou praxí v oboru zrychlený konverzní kurz k rekvalifikaci na lékaře.

Tento plán podporuje také například výkonný ředitel Národní zdravotní služby (NHS) Simon Stevens. Ve Velké Británii je dle jeho slov „přebytek“ lékárníků, kteří by tímto způsobem mohli využít příležitosti a stát se lékaři ve zrychleném režimu, bez nutnosti vracet se ke studiu na celých 6 let. 

Palčivý problém i jeho rychlé řešení vzbuzují obavy

Vláda se domnívá, že toto rozvolnění pravidel a přijetí některých zdravotnických pracovníků do navrhovaných konverzních kurzů by mohlo pomoci řešit palčivý problém s nedostatkem lékařského personálu v systému NHS. Konkrétně doufá v navýšení počtu praktických lékařů o 6 tisíc v následujících 5 letech. V současné době vzbuzuje obavy NHS více než 100 tisíc neobsazených pozic zdravotníků.

Plánované rozvolnění pravidel samozřejmě vzbuzuje také řadu pochybností − nejen zda je možné udržet kvalitu poskytované péče v případě zrychleného lékařského výcviku, ale také jaký bude mít tento krok dopad na samotné lékárenské služby. Předsedkyně Academy of Medical Royal Colleges Carrie MacEwenová uvedla, že ačkoliv je třeba jakýmkoliv způsobem podpořit navýšení pracovních sil ve zdravotnictví, zároveň je třeba předejít poklesu vysokého standardu přípravy na výkon povolání lékaře. „Odchod z EU může poskytnout různé příležitosti, ale neexistuje žádné rychlé řešení k nápravě nedostatku pracovních sil, se kterým se potýká veřejné zdravotnictví,“ dodává.

Výzva pro blízkou budoucnost

Lékárnicí hrají ve zdravotnictví Velké Británie stále důležitější roli a mají čím dál více kompetencí. Na rozdíl od našich lékárníků mohou například podávat některé vakcíny. Přesměrování zdravotníků z jedné profese do druhé je výzvou, ale zavedení konverzních kurzů by měl předcházet návrh strategického postupu, který by dále nezatěžoval již tak exponované zdravotnické pracovníky v první linii a zároveň zajistil vysokou úroveň zrychlené přípravy k výkonu profese lékaře a dostatečné znalosti absolventů. 

(lexi)

Zdroj: Stevens S. Pharmacists offered ‘fast-track’ medical degrees under Brexit plans. Pharmacy Network News, 2020 Feb 4. Dostupné na: www.pharmacynetworknews.com/pharmacists-offered-fast-track-medical-degrees-under-brexit-plans



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#