#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kronika uplynulých dní


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 4, s. 5-6

V první polovině března se vyznamenali editoři titulků České televize. Zástupci farmaceutických firem, kteří jsou obvinění v kauze nelegálního podpory při předepisování léků, byli v článku označeni jako farmaceuti. Tisková mluvčí komory následně obeslala nejen zmíněné médium se žádostí o opravu: ČLnK žádá všechna média o opravu textu zprávy i jejího titulku, jehož příklad uvádíme v odkazu. Text i titulek jsou zavádějící a dotýkají se cti farmaceutů. Obviněnými v uvedeném článku nejsou farmaceuti, tedy absolventi farmaceutických fakult, ani lékárníci, kteří jsou farmaceuty pracujícími v lékárnách, ale obchodní zástupci farmaceutických firem. Jakkoliv má Česká televize na svých webových stránkách proklik na hlášení chyb v článcích, ani přes mnohé urgence a intervenci tiskové mluvčí k opravě nedošlo. Zdrojový článek dohledáte na 1url.cz/Gt6Gg.

Na schůzce s ministerskými úředníky projednali 15. 3. 2018 představitelé ČLnK návrh na zvýšení Taxy laborum a další úpravy Cenového předpisu, včetně změny výše signálního kódu výkonu. S tím souvisí i komplexní změna legislativy ke stanovování cen a úhrad. Tak by mohlo dojít i k posunu ke stejným doplatkům pro pacienty.

Při jednání došlo i na obtíže vzniklé v souvislosti s výpadkem Centrálního úložiště elektronických receptů dne 9. 3. 2018. ČLnK by uvítala, kdyby fungoval systém rychlého avíza o výpadku CÚeR a také legislativní řešení výdeje léků na eRecept v době nefunkčnosti úložiště. Zástupci komory předložili ministerstvu aktualizovanou analytickou tabulku „Přehled návrhů k dopracování systému ePreskripce“. K polovině března 2018 se z více než čtyř desítek problematických bodů podařilo vyřešit dva. Celý seznam je dostupný na webové stránce 1url.cz/7t6Ge.

Dalšími body jednání na ministerstvu byla tvorba funkčního lékového záznamu a také připravovaný systém ověřování pravosti léčiv.

Materiál Mýty a fakta o lékárenství v ČR prodiskutovali prezident a viceprezident ČLnK s Pavlem Bělobrádkem 15. 3. 2018. Úřadující předseda KDU-ČSL se zajímal zejména o priority lékárníků – stejné doplatky, síť lékáren a dostupnost lékárenské péče a léků pro pacienty v regionech. S představiteli komory shledal v mnoha bodech shodu s programem KDU-ČSL a přislíbil aktivní spolupráci při přípravě a projednávání souvisejících legislativních změn.

Dostupnost lékárenské péče byla pro představitele komory tématem na schůzce se zástupci Sdružení místních samospráv České republiky. SMS ČR sdružuje 1600 především malých obcí. V jejich zájmu je zachování obslužnosti obcí a zastavení vylidňování venkova. Předpokladem jejich úsilí je i zachování dostupné zdravotní a lékárenské péče. ČLnK poskytla sdružení souhrnný koncepční materiál včetně „Pravidel pro síť lékáren“ a projednala se zástupci SMS ČR rámcový postup další spolupráce.

Problematika protipadělkové směrnice, jejíž prováděcí pravidla začnou platit od 9. února 2019, byla tématem pořadu Duel. Internetová televize Seznam jej vysílala 23. 3. 2018. V Duelu se střetla zastupující ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv s prezidentem České lékárnické komory. Celý pořad lze dohledat pod odkazem 1url.cz/vt6GQ.

Ve středu 21. 3. proběhla pracovní schůzka zástupců SÚKL a ČLnK na téma nedostupnosti léčivých přípravků, povinnosti distributora dodávat léčivé přípravky do lékárny do dvou pracovních dnů a nezákonných reexportů. Schůzce předcházel sběr informací od lékárníků na výzvu na webu komory. Díky informacím z konkrétních lékáren nemohlo být sporu o tom, že některé druhy léčivých přípravků jsou pro lékárny, a někdy jen některé lékárny, nedostupné, nebo dostupné za krajně ztížených podmínek.

ČLnK a SÚKL se shodují v tom, že distributor ani držitel registrace nejsou oprávněni požadovat po lékárně kopie receptů jako podmínku pro dodávku léčivých přípravků, a to ani v anonymizované podobě. Více o závěrech jednání a doporučeních komory na webu 1url.cz/vt6Gw.

Na schůzce představitelů stavovských organizací upozornil 21. 3. 2018 prezident ČLnK na možné problémy při udělování souhlasu pacienta pro přístup lékařů a lékárníků k pacientskému lékovému záznamu a důležitost stanovení podmínek pro tento proces. Dále ČLnK požádala Českou advokátní komoru o právní konzultaci ohledně nestandardní implementace evropské směrnice k ověřování léčiv v oblasti navrhovaného smluvního vztahu mezi organizací NOOL a jednotlivými lékárnami. ČLnK není ochotna akceptovat jednostranně nevýhodnou smlouvu, bez níž by lékárny nemohly vykonávat svou činnost. Česká advokátní komora nabídla ČLnK právní pomoc a spolupráci na oficiálním vyjádření pro státní správu.

Pracovní skupina Ministerstva zdravotnictví, jejímž úkolem je návrh a diskuse ke změnám pravidel pro stanovování cen a úhrad léčivých přípravků, začala pracovat v úterý 27. 3. 2018. K prvnímu jednání zasedli zástupci ČLnK, ČLK, SÚKL, MZd, AIFP, ČAFF, pojišťoven, ÚZIS a dalších institucí a subjektů, kterých se norma týká. Cílem úvodního jednání bylo zmapovat výhody a nevýhody současného systému a pojmenovat akutní problémy a nutné změny v principu stanovování cen a úhrad.

ČLnK požaduje samostatné financování nejnákladnějších léčivých přípravků (náklady na ně rostou meziročně o více než 10 %) z odděleného rozpočtu a za segment lékárenské péče dále navrhuje principiální změnu systému odměňování lékárenské péče a zajištění dostupnosti LP pro pacienty.

Další účelné změny vidí ČLnK v systému započitatelných doplatků a k diskusi je možnost sledování ochranného limitu aktivním zapojením pojišťoven do „online“ systému elektronické preskripce a předáváním těchto informací prostřednictvím centrálního úložiště lékárnám.

Při jednání byla diskutována i pro­blematika ověřování pravosti léčivých přípravků, konkrétně vakcín. Reálným řešením je podle komory ověření pravosti vakcín při výdeji na lékařský předpis v lékárnách. Ověřování „pravosti“ vakcín distribuční firmou nepovažuje komora za vhodné. Zapojení ordinací lékařů, tedy cca dalších 8 000 míst, do ověřování, je podle ČLnK a ostatních členů NOOL zcela nereálná varianta. S tím souhlasí i Ministerstvo zdravotnictví.

Mediálním lapsem tento zápis v kronice začal, mediální nepřesností může i skončit. Reportérka Českého rozhlasu v úvodu reportáže z 1. 4. 2018 uvedla, že s ověřováním léčiv zmizí z lékáren padělky. Řečené slovo ale do úst nevrátí ani pár tažného skotu a k uvedení na pravou míru nemohla pomoci ani následná intervence tiskové mluvčí komory.

Přestože všichni víme, že se v českých lékárnách nevyskytl žádný padělek, a nemá tedy ani jak zmizet, veřejnosti jsou takové nepřesnosti servírovány celkem pravidelně. A bohužel to nebyl APRÍL.

(SHA)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#