#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přečetli jsme


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 4, s. 33

Klinická farmacie je v Indii populární

Pod titulkem „Očekávám, že osmihvězdičkový farmaceut se v budoucnosti stane v Indii skutečností“ zveřejnil slovenský časopis Lékárnické listy č. 3/2018 rozhovor (část z něho přetiskujeme) s vědcem a klinickým farmaceutem Dr. Deepakem Kumarem Bandariem. Pochází z Indie a je součástí mezinárodního vědeckého týmu, který zkoumá problémy farmakoterapie v geriatrii. Za svou práci získal ocenění nejlepšího recenzenta učebnice Hutchinsonovy klinické metody mezi recenzenty z pěti zemí světa. Spolupracuje s laureáty Nobelovy ceny a buduje zahraniční spolupráci v oblasti klinické farmacie. Na Slovensko zavítal během pobytu na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové, kde působí jako první indický doktorand v Evropě. Tvrdí, že přes mnohé překážky se v současnosti stala klinická farmacie v Indii velmi populární a pro lékárníky představuje nové možnosti uplatnění.

Jaké aktivity Vás spojují přímo se Slovenskem?

Díky programu ERASMUS+ jsem na Slovensku, kde na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě pracuji pod cenným vedením prof. RNDr. Magdalény Kuželové, Ph.D. Na 26. sympozium klinické farmacie jsem byl pozván, abych prezentoval vzdělávání, praxi a vědeckou činnost v oblasti klinické farmacie v Indii. Toto téma skutečně publikum zaujalo a jsem velmi vděčný za možnost reprezentovat indické lékárenství a lékárníky mezi světově uznávanými vědci, akademiky a farmaceuty z různých zemí.

V rámci zahraniční mobility spolupracujete s významnými vědeckými pracovníky a pracujete na několika mezinárodních projektech. Můžete nám je v krátkosti přiblížit?

Aktuálně pracuji na nových evropských projektech EUROAGEISM a EU COST, jejichž snahou je zmapovat hlavní problémy geriatrické farmakoterapie v šesti evropských zemích a některých rozvojových zemích včetně Indie a Etiopie.

Moje školitelka PharmDr. Daniela Fialová, Ph.D., je předsedkyní vědecké skupiny „Stárnutí a změny v terapeutické hodnotě léčiv v době AgeD“ výzkumného programu PROGRESS Q42 na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové.

Odlišuje se systém klinické farmacie v Indii od ostatních zemí?

Indická zdravotnická péče je vždy horkým tématem. Systém klinické farmacie v Indii se výrazně liší od ostatních zemí a bohužel se jedná více o lékárenskou praxi než skutečnou klinickou farmacii. Je to už deset let, co byl v Indii zaveden titul doktora farmacie, PharmD. Jako farmaceuti nyní vykonáváme většinu práce s předepisovanými léky včetně vypracování režimu farmakoterapie pro pacienta, tzv. Pharmacist's Work Up Drug Therapy (PWDT).

Byl jsem vyškolen v nemocnici v jižní Indii, kde poskytujeme služby klinické farmacie – například racionalizaci a optimalizaci farmakoterapie, vypracování farmakoterapeutických programů, monitorování požadovaných terapeutických výsledků, hodnocení problémů souvisejících s užíváním léků, intervence farmaceutů, plány monitorování a vzdělávání pacientů, které v konečném důsledku přispívají ke zlepšení kvality života pacienta.

Bohužel kvalita a validace klinické farmacie v Indii zůstává nadále nejednoznačná.

Studie publikovaná v časopise American Journal of Pharmaceutical Education (AJPE) odhalila, že většina PharmD studentů byla nejméně spokojená právě s jejich klinickým výcvikovým programem a zjistila výrazné nedostatky v jeho kvalitě a spolehlivosti. Jedna třetina studentů poukázala na to, že jejich klinická pracoviště jim neumožnila zlepšování lékárenských zručností a více než 40 % studentů dokonce uvedlo, že jejich mentoři nebyli k dispozici na odděleních.

Jak probíhá samotné studium farmacie v Indii?

Systém farmaceutického vzdělávání v ­Indii je multidisciplinární a každá disciplína se zavádí se specifickými cíli, které mají sloužit pacientům na různých úrovních. Na začátku byl zaveden dvouletý teoretický kurz završený diplomem v lékařství (D.Pharmacy), který se zabýval vydáváním léků. Později získal obrovskou váhu čtyřletý bakalářský studijní program (B.Pharmacy), což přineslo lékárníkům nové příležitosti. Následně byl představen program postgraduálního vzdělávání s různými specializacemi, známý jako Master of Pharmacy (M.Pharmacy). V roce 2008 zavedla Indická lékařská rada s cílem poskytovat kvalitní farmaceutickou péči šestiletý studijní program (PharmD) a tříletý klinicky orientovaný doktorát.

Přestože v minulosti existovaly různé překážky, v současnosti se klinická farmacie stala boomem, který pro lékárníky představuje nové možnosti uplatnění v nemocnicích a podnikovém sektoru, kde se mohou prosadit jako kliničtí farmaceuti, vědci, akademici a analytici.

Přes to všechno se na pracovní příležitosti ve veřejném lékárenství stále jen čeká.

Existují v Indii dobré podmínky pro rozvoj lékárenství a klinické farmacie?

V současnosti je v Indii někdy skutečně náročné věnovat se klinické farmacii, a to, co je ve světě známé v oblasti vzdělávání, praxe a výzkumu, je v Indii příliš optimistické v porovnání s realitou. Zpočátku lékaři akceptovali služby klinické farmacie jen zřídka, aktuálně se však v mnoha nemocnicích stalo nutností zapojit vyškoleného klinického farmaceuta do multidisciplinárního týmu zabezpečujícího co nejlepší péči o pacienta. V Indii existuje bezpočet lékáren, které stále fungují bez kvalifikovaného a vyškoleného farmaceuta, přestože přítomnost farmaceuta v lékárně je povinná.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#