#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z jednání k novele zákona o EET


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 4, s. 7

Zástupci ČLnK se aktivně účastnili připomínkového řízení k novele zákona o elektronické evidence tržeb. V rámci tohoto řízení bylo komorou navrženo, aby z elektronické evidence byly vyloučeny tržby „z poskytování zdravotních služeb včetně výdeje léčivých přípravků a zdravotnických prostředků“.

Na jednání dne 26. února 2018 se zástupci Generálního finančního ředitelství odpovědnými za přípravu novely byly diskutovány nejspornější body:

  • zrušení povinnosti evidovat platby jinou formou než hotovostí

Ústavní soud zrušil povinnost evidovat platby „bezhotovostním převodem peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat“, tj. především kartou, a to z důvodu nadbytečnosti evidence tržeb provedených platební kartou, a to jak v kamenné provozovně poplatníka přes platební terminál, tak přes internet, neboť tyto platby jsou podle tvrzení Ústavního soudu snadno dohledatelné a správce daně si může od poskytovatele platebních služeb údaje o nich vyžádat.

Dalšími možnými formami platby, které mají charakter obdobný jako platba kartou, jsou také platby pomocí elektronických peněženek, čipových karet, kupónů, voucherů a jiných obdobných instrumentů, v jejichž rámci dochází nejdříve k jejich „nabití“ a následně k čerpání kreditu, který byl takto nabit. Novelou zákona bude doplněno, že i na tyto formy plateb se bude elektronická evidence vztahovat.

  • evidence pověřenou osobou

Poplatník, který je povinen evidovat své tržby, může pověřit jejím evidováním jiného poplatníka. Tím se však nezbavuje ­odpovědnosti za důsledky spojené s porušením povinností. Tato dvě ustanovení vedla k výkladovým problémům v otázce, které všechny povinnosti podle tohoto zákona má plnit ­pověřený poplatník a za porušení kterých z nich odpovídá ­pověřující poplatník, a za která poplatník pověřený.

Novela proto navrhuje upravit vymezení povinností a odpovědnosti obou poplatníků. Za porušení povinností odpovídá ­pověřený poplatník nejen pověřujícímu poplatníkovi v soukromoprávní rovině, ale rovněž ve veřejnoprávní rovině.

  • evidence ve zvláštním režimu

S cílem eliminovat nepřiměřený dopad a zátěž elektronické ­evidence tržeb na skupinu podnikatelů s ohledem na malý ­rozsah jejich podnikatelské činnosti se navrhuje zavedení ­evidence tržeb ve zvláštním režimu (tzv. papírová evidence tržeb), která nahrazuje elektronickou evidenci tržeb v běžném, případně zjednodušeném režimu.

Tato možnost by se mohla týkat pouze fyzických osob neplátců DPH s obratem maximálně 200 000 Kč za rok a maximálně 500 evidovaných tržeb, kteří nemají žádné zaměstnance.

S ohledem na velmi živou diskusi k tomuto bodu lze očekávat, že výše uvedené limity doznají určitých změn, přičemž se budou spíše zvyšovat. Snahou profesních komor je také rozšíření na právnické osoby.

Ing. Simona FIALOVÁ (simona.fialova@facta.cz)

PharmDr. Lubomír CHUDOBA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#