#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. housenice čínská
(Clavicipitaceae – paličkovicovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 5, s. 34
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Houba parazitující hlavně na housenkách můry rodu Hepialus (syn. Thitarodes) – hrotnokřídlec. Vyskytuje se v Himaláji a na ­Tibetské náhorní plošině. Na podzim infikují výtrusy housenku, ta se zahrabává do země a orientuje hlavou nahoru. Během dvou let prorůstá housenku podhoubí (mycelium), až ji mykotoxiny usmrtí. V létě pak vyrůstá z hlavy housenky červenohnědé kyjovité stroma, složené z vláknitých hyf, dlouhé 8–10 cm. Sbírá se stroma s myceliem prorůstajícím zbytky housenky. Vzácná a drahá droga je zaměňována za oranžové stroma méně účinného nížinného druhu Cordyceps militaris – housenice červená, která je kromě sběru i pěstována na housenkách bource morušového nebo na rýžovém substrátu.

Synonyma: Ophiocordyceps sinensis, Sphaeria sinensis.

Obecný název: Dong Chong Xia Cao (čín.), Jivan Buti (nep.), Yarsagumba (ind., tib.).

Sbíraná část: Mycelium cum stroma.

Droga: Cordyceps mycelium cum stroma.

Obsahové látky: nukleové (purinové) base adenin, guanin, uracil, nukleosidy adenosin a jeho derivát kordycepin (= 3'-deoxyadenosin) i nukleové kyseliny. Dále aminokyseliny a polyamidy, mastné kyseliny: laurová, myristová, palmitová, stearová a linolová, fenolové deriváty 4- hydroxyacetofenon (= piceol), kyselina salicylová a vanilová, izoflavonoidy daidzein a genistein, heteropolysacharidy CPS-2, CSP-1, až 8% volného mannitolu, ve sterolové frakci ergosterol, sitosterol, stigmasterol a jejich deriváty, silice a vitaminy sk. B a E.

Účinky a použití: v tradiční asijské medicíně droga aktivuje imunitní systém, zlepšuje jaterní funkce a regeneruje játra po prodělané hepatitidě B, potlačuje infekci SARS, je aplikována při kašli a dýchacích potížích, poruchách ledvinných funkcí, srdečních arytmiích, onemocněních jater a zvýšené hladině choles­terolu. Tradiční čínská medicína charakterizuje drogu povahou teplou, chutí sladkou a tropizmem k dráze plic a ledvin.



Odborné studie byly zaměřeny na výzkum účinků housenice na kardiovaskulární aparát, imunomodulaci, jaterní a ledvinné funkce. Za nejvýznamnější účinné složky jsou považovány nukleosidy a polysacharidy. Stimulace imunitních funkcí zahrnuje zvyšování aktivity NK buněk, hladiny interferonu gamma (IFNγ), faktoru nekrotizujícího nádory-α (TNF-α) a interleukinu-1. Na zvířatech bylo prokázáno zmenšení velikosti nádoru u plicního karcinomu a melanomu. Droga omezuje agregaci destiček a vznik trombů, působí i preventivně proti arytmiím. Byly zjištěny příznivé účinky při léčbě chronické hepatitidy B. Izolované polysacharidy snižují glykemii i plazmatickou hladinu cholesterolu a triacylglycerolů. Zajímavé výsledky přinesl výzkum účinků kordycepinu. Tento nukleosid nemohou některé enzymy odlišit od adenosinu, kordycepin je vložen místo něj do molekuly mRNA a dojde k předčasnému ukončení syntézy proteinů. In vitro byla potvrzena cytotoxicita kordycepinu vůči buněčným liniím leukemie, na zvířecích modelech antidepresivní účinky a neuroprotektivní působení při mozkové ischemii. Kordycepin přispívá k snižování výskytu arytmií a k regeneraci po infarktu myokardu. Byly prokázány analgetické, protizánětlivé, antibakteriální, antivirové a insekticidní efekty i aktivace apoptózy. Housenice je řazena mezi adaptogeny redukující únavu. Účinky zlepšující sportovní výkon nebyly ale spolehlivě prokázány.

Dávkování: 3 g fermentované drogy denně.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: toxicita drogy je nízká, nej­častěji byly hlášeny alergické reakce. Možnost zvýraznění příznaků autoimunitních onemocnění a prodloužení doby krevního srážení. Pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: nejsou známy

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Nicolas Merky (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2021 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#