#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Den lékáren ve znamení spolupráce lékárníků a lékařů


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 5, s. 31

Ve čtvrtek 17. června 2021 proběhne tradiční akce České lékárnické komory Den lékáren. Téma pro 23. ročník jsme zvolili na základě aktuálního vývoje a zkušeností z předchozích několika měsíců. Snahou je vyzdvihnout důležitost lékárníků a lékáren jako nepostradatelné součásti systému zdravotnictví. Veřejnosti představíme prospěch, který spolupráce lékárníka a lékaře přináší nejen pro jednotlivé pacienty, ale i pro systém veřejného zdraví a celou společnost.

Systém zdravotnictví v České republice tvoří celek, jehož jednotlivé složky spolu více či méně spolupracují s cílem zajistit co nejefektivnější zdravotní péči pro celou společnost. Jedním z nejčastějších způsobů léčby je farmakoterapie, kde je spolupráce lékaře a lékárníka obzvlášť důležitá. Jde o spolupráci, o které pacient mnohdy ani neví nebo se o ní dozví pouze v případě, kdy je lékárníkem upozorněn na nějaký problém. Důležitost spolupráce lékárníků a lékařů zdůraznila pandemie covid-19, kdy byl lékárník často jediný zdravotník, se kterým se pacient osobně setkal. Během pandemie covid-19 probíhala spolupráce a komunikace mezi lékaři a lékárníky stejně nebo dokonce intenzivněji než dříve.

V průběhu Dne lékáren se můžeme ohlédnout a ukázat pa­cientům, že lékárníci zprostředkovávají správný přenos informací nejenom k pacientovi, ale i mezi zdravotníky navzájem.

V době, kdy obrovskou rychlostí narůstá dostupnost i množství informací o lidském těle, nemocech i lécích, dochází k profilaci stále specializovanějších odborníků. Právě proto je spolupráce v multioborových týmech velmi efektivní způsob péče o zdraví každého jednotlivého pacienta. Koncept multioborových týmů se rozvíjí například ve Velké Británii, kde je praktikující lékárník po absolvování kurzu klinické farmacie partnerem pro lékaře z několika spádových ordinací. I v České republice spolu lékárníci a lékaři spolupracují – zatím většinou v menších obcích, regionálně, v nemocnicích, nebo z důvodu osobního vztahu lékaře a lékárníka. Nejčastěji při řešení lékových chyb, ale také včasném záchytu možného nového onemocnění při konzultaci lékárníka s pacientem.

Dnem lékáren chceme upozorníme na různé role lékárníků při poskytování zdravotní péče. Přestože tou nejpodstatnější a nejdůležitější je výdej léčivých přípravků pacientům na recept i bez něj, ukážeme i činnosti, které pacienti a společnost nevidí – individuální přípravu léků v lékárně, výdej léků lékařům a nemocničním oddělením, posuzování optimálních kombinací léků, jejich dávkování a odhalování lékových chyb, komunikaci s předepisujícími lékaři, kontrolu a správné uchovávání léčivých přípravků, sběr nepoužitelných léků od veřejnosti a mnoho jiných.

Zapojení lékáren do letošního Dne lékáren je možné až do 6. 6. 2021. Přihlášení lékárny může provést kterýkoli její lékárník. Materiály v grafické podobě a prezentace pro LCD displeje jsou dostupné na webu Komory. Lékárny, které se stihly přihlásit do 25. května, dostanou tištěné materiály ke Dni lékáren přes zvolenou distribuci nejpozději 11. června. Součástí připravených materiálů bude i manuál Pravidla preskripce pro lékaře, který může lékárník poskytnout svým spádovým lékařům. Z naší zkušenosti tyto materiály lékaři považují za velmi užitečné.

Ke Dni lékáren se mohou přihlásit i odloučená oddělení výdeje léčiv (OOVL). Vzhledem k technickému nastavení členské evidence webu Komory není možné OOVL přihlásit na Kartě člena. OOVL přihlašujte buď e-mailem: recepce@lekarnici.cz nebo telefonicky na: 241 090 661.

Děkujeme všem zapojeným lékárníkům za jejich aktivitu a věříme, že nejen u příležitosti Dne lékáren svým pacientům dokážeme, že role naší profese v systému zdravotnictví je důležitá, nezastupitelná a že lékárenská péče patří mezi základní kameny zdravotnictví a je přínosem nejen pro zdraví jednotlivce, ale i celou společnost.

Komora uspořádá ke Dni lékáren 2021 tiskovou konferenci, o jejímž průběhu vás jistě bude redakce časopisu informovat.

Michaela Bažantová


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2021 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#