#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontaktní čočky a oční operace jako příčiny suchého oka − a co poradit našim pacientům

26. 8. 2020

Syndrom suchého oka postihuje značnou část populace a je příčinou typických nepříjemných symptomů. Může jeho vznik ovlivnit pravidelné nošení kontaktních čoček? Proč jsou jím ohroženi lidé postupující oční operaci? A jak můžeme svým pacientům pomoci při výběru vhodných „umělých slz“? I na tyto otázky odpoví následující článek.

Není suché oko jako suché oko

Slzný film, tenká vrstvička pokrývající epitel rohovky a spojivky, má pro správnou funkci oka nesmírný význam. Vedle své lubrikační, ochranné a nutriční role se podílí i na tvorbě ostrého obrazu na sítnici. Porucha slzného filmu ve smyslu kvality nebo kvantity pak vede k typickým projevům tzv. syndromu suchého oka (SSO). Pacienti si stěžují na pocit cizího tělesa v očích, pálení, řezání, paradoxně zvýšené slzení nebo rozmazané vidění.

Madridská klasifikace uvádí více než 100 různých etiologických typů SSO, které dále rozděluje do 10 skupin. Mezi neurologické příčiny se mimo jiné řadí porucha slzného filmu z důvodu aferentního reflexního přerušení nervového zásobení rohovky. K němu může dojít například při refrakčních laserových zákrocích nebo používáním kontaktních čoček.

Důsledky kontaktu oka s kontaktní čočkou

V současné době jsou nejpoužívanějším typem čoček měkké kontaktní čočky, které se podle materiálu dále rozdělují na hydrogelové a silikonhydrogelové. Každá čočka v závislosti na použitém materiálu, designu i prostředí, v němž se nositel pohybuje, potřebuje až 1 ml kvalitního slzného filmu denně. Aplikací čočky na povrch oka dochází ke zvýšení osmolarity slz a k rozdělení filmu na vrstvu před a za čočkou. Narušením integrity se zvýší rychlost odpařování vody. Tento proces je přímo úměrný délce kontaktu s okem a souvisí i s materiálem čočky. Velmi tenké hydrogelové čočky podléhají dehydrataci snadněji a ztrátu vody kompenzují nasáváním z prostoru za čočkou a epitelu rohovky.

Pro vznik syndromu suchého oka je důležitý také fakt, že kontaktní čočka představuje mechanickou bariéru pro průchod atmosférického kyslíku směrem k rohovce. Metabolismus za anaerobních podmínek negativně ovlivňuje epitel a jeho schopnost regenerace. Hypoxie vede ke snížení citlivosti rohovky a nedostatečná informace o podráždění následně ke snížené produkci slz.

Komplikace očních laserových zákroků

Refrakční chirurgie je obor, který se zabývá odstraňováním refrakčních poruch, např. krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu. Podle zvolené metody se k výkonu využívá excimerový či femtosekundový laser, pomocí něhož se redukuje rohovka tak, aby měla potřebnou lomivost.

Pro druhou generaci laserových metod, tzv. metodu LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis), je typickou komplikací vznik suchého oka. Vlivem chirurgické manipulace na očním povrchu dochází přechodně k různě velkému poškození nervových zakončení a snížená citlivost rohovky opět vede k reflexní redukci produkce slz. Ze studií vyplývá, že pooperační potíže jsou pouze dočasné a v závislosti na dalších faktorech mohou přetrvávat řádově týdny až 1 rok po zákroku.

Jak vybrat umělé slzy

Ve většině případů je terapie syndromu suchého oka symptomatická. Na trhu existují tzv. umělé slzy ve formě kapek nebo gelu s různým složením. Pacienti po očních operacích by měli dávat přednost umělým slzám bez konzervačních látek, uživatelé kontaktních čoček by se kromě konzervantů měli zaměřit také na výběr méně viskózního preparátu a správného roztoku pro uchovávání čoček.

(zemt)

Zdroje:
1. Cohen E., Spierer O. Dry eye post-laser-assisted in situ keratomileusis: major review and latest updates. J Ophthalmol 2018; 2018: 4903831, doi: 10.1155/2018/4903831.
2. Lubis R. R., Gultom M. T. H. The correlation between daily lens wear duration and dry eye syndrome. Open Access Maced J Med Sci 2018; 6 (5): 829−834, doi: 10.3889/oamjms.2018.215.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#