#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 10, s. 23

Bidens pilosa L. – dvouzubec chlupatý,(Asteraceae – hvězdnicovité)

Jednoletá, vzácněji vytrvalá, až 2 metry vysoká bylina se vzpřímenou, větvenou lodyhou. Původem ze subtropické Ameriky, dnes rozšířena v Africe, Austrálii i Euroasii. V ČR pouze vzácně. Lidově se u nás využívá příbuzný domácí druh Bidens tripartita L. – dvouzubec trojdílný.

Synonyma: Bidens pilosa var. apiifolia (DC.) Sherff.

Obecný název: Hairy bidens (angl.), Herbe villebague (franc.), Xian feng cao (čín.).

Sbíraná část: herba

Droga: Bidentis pilosae herba.


Obsahové látky: v nati flavonoidy: především glykosidy apigeninu a kvercetinu, z chalkonů převažuje okanin (syn. 3,4,2´,3´,4´ - pentahydroxychalkon), dále polyiny fenylheptatriin a cytopiloyn. Izolovány byly deriváty kyseliny chinové, tj. kyselina chlorogenová, (3,4)-, (3,5)- a 4,5-di-O-kaffeoylchinová, dále aminokyselina lyzin, nenasycené kyseliny linolová a linolenová, třísloviny, triterpenoidy a saponiny. Bez bližšího určení struktury uváděny alkaloidy.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je nať aplikována při hepatitidě, laryngitidě, malárii, nachlazení, zánětech močových cest, dně, poruchách GIT, hemoroidech, silné menstruaci, bolestech hlavy, diabetu a hypertenzi, jako diuretikum, kloktadlo a diaforetikum, dále k obkladům při ekzémech a lupence. Z mladých listů se připravuje salát, z květů víno.

Odborné studie byly zaměřeny na ověření tradičních indikací. Antioxidační účinky souvisejí především s flavonoidy a deriváty kyseliny chinové. Methanolový extrakt z listu vyvolává u ­potkanů hypotenzi, ale bez vlivu na srdeční frekvenci. Izolované flavonoidy vykazují u myší a potkanů hepatoprotektivní účinky. Slibné jsou možnosti léčby leukemie. Při testech cytotoxicity inhibuje vodný nálev 4 leukemické buněčné linie: L1210, P3MR1, Raji a K562. Při testech na myších byl zjištěn uterotonický účinek vodného extraktu. Polyacetylenický glykosid cytopiloyn zvyšuje u myší aktivitu makrofágů při infekci plísní druhu Candida parapsilosis a vyvolává zvýšení exprese inzulínu u diabetických myších modelů. Jiné studie ale konstatovaly pouze slabý pokles glykemie. U potkanů byly studovány účinky ethanolického extraktu při zvýšené žaludeční sekreci a protivředové aktivitě. Byla prokázána antiulcerosní aktivita a inhibice hemoragických lézí vyvolaných alkoholem. U kuřat, infikovaných původcem kokcidiózy, prvokem Eimeria tenella, působil extrakt z dvouzubce významné zlepšení zdravotního stavu. Na antimikrobiálním účinku extraktů se podílejí alkaloidy, flavonoidy, třísloviny, polyiny a saponiny, extrakty jsou mnohdy aktivní i v případech, kdy selhávají komerční antibiotika. V případě multirezistentních kmenů druhu Staphylococcus aureus (syn. meticilin rezistentní S. aureus - [MRSA], oxacilin rezistentní S. aureus - [ORSA]), které jsou celosvětovým problémem, vykazují v rámci B. pilosa nejsilnější účinky extrakty z listů. Inhibují rovněž druhy Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a další. Je ale nutno pokračovat ve zkouškách bezpečnosti rostliny, protože při testu nálevu byla zjištěna genotoxicita.


Dávkování: nálev z 1 lžičky sušené drogy ve 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Možné alergické reakce.

Interakce: opatrnost při současném užívání blokátorů kalciových kanálů, betablokátorů a perorálních antidiabetik.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Ixitixel (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2018 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#