#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohlasy ze 78. kongresu v Glasgow (I.)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 10, s. 12

Na Světovém kongresu FIP (Mezinárodní farmaceutická federace), konaném 2.–6. září 2018, prezentovali své zkušenosti se zaváděním nových služeb pro pacienty kolegové lékárníci z mnoha zemí. Přednášky byly nesporně zajímavé, ale celým kongresem se jako červená nit táhla základní myšlenka – jaká je budoucnost veřejných lékáren? Přečká současný model lékárny jako místa, kde pacienti obdrží své léky a radu, jak je užívat, dalších deset, dvacet, padesát let? Nebo je potřeba změnit pohled na lékárnu a činnost lékárníka? Má jít o evoluci, nebo revoluci? A jakým směrem? Jak a za co bude lékárna odměňována? Otázek mnoho, odpovědí málo. Pojďme se inspirovat, sdílet zkušenosti, které mají lékárníci v jiných zemích.

Na úvod kongresu proběhly přednášky o lékárenství ve Velké Británii. Mezi ­přednášejícími se střídali zástupci Royal Pharmaceutical Society a akademické obce z farmaceutických fakult. Prof. Shakesheff z University of Nottingham v rámci své přednášky o genové a cílené protinádorové terapii zdůraznil roli klinických farmaceutů v rámci péče o pacienty. Prof. Martini z Royal Pharmaceutical ­Society prezentoval, jak by se mohl lékárník zapojit do monitoringu hladiny C-reaktivního proteinu u pacientů pomocí CRP-testů dostupných v lékárně.

V rámci NHS (National Health System) je v současné době kladen důraz na spolupráci lékárníka a praktického lékaře. Ve Skotsku a v Anglii jsou farmaceuti součástí multioborového týmu přímo v ordinaci praktického lékaře. Zde se podílejí na určení správné farmakoterapie jednotlivých pacientů. Inspirující rozvoj veřejné lékárny a preskribujícího lékárníka lze nalézt v osobě lékárnice Bernadette Brown, vlastnící lékárnu ve městě Glenrothes. https://www.cadhamphar­macy.com/

Celý projekt této nové farmaceutické služby v ordinacích praktických lékařů ve Velké Británii představil Dr. Boyd z University of Nottingham: Po přípravné fázi trvající 3 roky byla v roce 2016 zahájena pilotní fáze projektu, do kterého se zapojilo 450 lékárníků v 650 ordinacích praktických lékařů. Rozpočet NHS na projekt je 31 mil. liber, dalších 112 mil liber je připraveno pro dosažení počtu 1 500 lékárníků spolupracujících na farmako­terapii přímo v ordinaci praktického lékaře. Lékárníci většinou působí v týmech např. jako tým 5 lékárníků – 2 zkušení kliničtí lékárníci (Senior pharmacists) a 3 lékárníci (pharmacists) na 7 ordinací. Kliničtí farmaceuti slouží v tomto konkrétním týmu (velikost týmů je různá) zároveň jako lektoři pro 3 ostatní lékárníky. Většina lékárníků v projektu patří mezi tzv. preskribující lékárníky. Prošla tedy procesem edukace v oblasti předepisování léků. Nelze je však považovat za klinické farmaceuty v našem slova smyslu. Spíš lze jejich vzdělání nazvat jako lékárník se základní znalostí klinické farmacie – ta je v ČR povinnou součástí vysokoškolské výuky a absolventi ji zakončují státní zkouškou. Lékárníci vedou rozhovory s pacienty v délce zhruba 15 minut o lécích, které užívají. V každé ordinaci jsou např. 1–2x týdně a dále tzv. na telefonu. Výuka „mladého“ lékárníka trvá minimálně 6 měsíců, než je schopen sám farmakoterapii vyhodnocovat. A samozřejmě dohled zkušeného kolegy pokračuje i dále. Podobně jako jiné projekty, také tento byl přijímán zpočátku mezi lékaři s jistou dávkou obezřetnosti. V různých ordinacích byl různý přístup, spolupráce se rozvíjela na základě domluvy, i přes počáteční nedůvěru. Z prvních vyhodnocení však vyplynulo mnoho pozitivních výsledků ve smyslu odbornosti a zdá se také, že projekt bude finančně udržitelný. Ostatně finanční udržitelnost je největší kámen úrazu většiny projektů, které lékárníci provádějí.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že ve Velké Británii tyto projekty vycházejí přímo z NHS (ve spolupráci s lékárníky), kdežto v ČR musí lékárníci „bojovat“ o své místo v systému zdravotnictví a jakékoliv posílení role farmaceutů (na základě zkušeností ze zahraničí) je odpovědnými činiteli státních institucí a dalšími stakeholdery ve zdravotnictví odmítáno.

Na snímku zleva: Jakub Weber, Lubomír Chudoba, Dominique Jordan – prezident FIP, Martin Kopecký.
Na snímku zleva: Jakub Weber, Lubomír Chudoba, Dominique Jordan – prezident FIP, Martin Kopecký.

Podobný projekt mezioborové spolupráce funguje v Kanadě v provincii Ontario. Pilotní projekt trval rok a půl. Lékárníci svoji integraci do týmů vnímají pozitivně. Bližší info: www.impactteam.info.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2018 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#