#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Do Beskyd se slétli už podvacáté


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 5, s. 18

Možná je to neuvěřitelné, ale odborný kongres, který každoročně pořádá novojičínské sdružení lékárníků v čele s PharmDr. Pavlem Grodzou, se konal letos opravdu už podvacáté.

Poprvé to bylo v Trojanovicích, sešlo se 70 lékárníků, a protože se termínově shodoval se sletem čarodějnic, dostal název Beskydský slet. Po Trojanovicích jsme se na 15 let přemístili do hotelu Petr Bezruč pod Lysou horu a v posledních letech se v počtu bezmála 200 lékárnic a lékárníků slétáme do hotelu Sepetná v Ostravici.


Letošní téma kongresu bylo věnováno psychiatrii. Záštitu nad tématem převzalo Psychiatrické oddělení Fakultní nemocnice Ostrava. Primář oddělení MUDr. Petr Šilhán, PhD., zahájil program serotoninovým syndromem v klinické praxi. Ačkoliv se v praxi vyskytuje velmi málo, měli bychom u některých potencionálně nevhodných kombinací zpozornět a mít možnou interakci na paměti.

MUDr. Martin Hýža připravil sdělení na téma lékových interakcí a použití ­modulu lékových interakcí DrugAgency na oddělení.

Poruchy chování u demencí a jak na ně, vysvětlil třetí přednášející psychiatr, MUDr. Petr Dostálek. Zaujal bezpochyby doporučením, že pro prevenci demence ve starším věku není ani tak důležité luštit křížovky a vyplňovat sudoku, ale především dostatek fyzické aktivity a také studium cizího jazyka.

Druhou část kongresu otevřela svým vystoupením PharmDr. Jana Ďuricová, PhD., z Oddělení klinické farmakologie FNO. Na příkladech vysvětlila, jak ke zlepšení léčby konkrétního pacienta lékařům pomáhá terapeutické monitorování hladin psychofarmak. Díky tomu se zajistí maximální účinnost léčby a zároveň se sníží výskyt nežádoucích účinků, přičemž se také může odhalit non-compliance pacienta.

Pravidelným hostem na sletu bývá zástupce Státního ústavu pro kontrolu léčiv. S přednáškou „Nežádoucí účinky psychofarmak v evidenci SÚKL“ letos přijala ­pozvání MUDr. Eva Jirsová, ředitelka Odboru farmakovigilance.

Na závěr odborné části vystoupil s nejnovějšími zprávami z činnosti představenstva prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba a následná, více než hodinová, emotivní diskuze udělala definitivní tečku za formálním programem.

Neformálně se diskutovalo při večeři, zpívalo a tančilo se při cimbálovce do pozdních nočních nebo brzkých ranních hodin. V neděli nepříjemné deštivé počasí odradilo řadu účastníků od výšlapu na Lysou horu, ale našli se odvážlivci, kteří i přes nepřízeň počasí vrchol zdolali.

Na jubilejní XX. Beskydský slet přišla ­nečekaná pochvala. Dobrovolný spolek beskydských sokolníků v dopise ocenil naši dlouholetou tradici, hlavního pořadatele Pavla Grodzu pochválil za ­organizaci a jeho ženu Alenku za toleranci. Nikdo neví, jak se o nás dozvěděl, ale velmi nás chválil za odbornost, snahu učit se novému a vytrvalost. Považují nás za odborníky v ornitologii a těší se na další spolupráci.

Když se tak nad tím zamyslíme, máme s ptáky mnoho společného. Jsme jako hejno ptáků. Jenomže na rozdíl od ptačího hejna, které buď míří do teplých krajin, nebo se vrací do známých míst, kde mají velkou šanci k přežití, lékárnická hejna míří kdovíkam.

V naší lékárnické obci existuje mnoho druhů ptáků a ptáčků – jsou mezi námi dravci, pěvci, nelétaví s nohama pevně na zemi, ti, co létají příliš vysoko, nebo ­takoví, kteří za celý život nikdy nevzlétnou. Někteří roztahují křídla příliš, jiní nevystrčí hlavu z hnízda. Pestrost a rozmanitost lékárnickému druhu rozhodně nechybí. Naše profese je pro nás všechny stejná, jako problémy a starosti s ní související. Nemělo by nás právě tohle spojovat? Neměli bychom jako ti tažní ptáci letět v hejnu společně, jednotně ke stejnému cíli?

Ivana Sokolová a Zuzana Čechová

P. S. od PharmDr. Pavla Grodzy:

Za příkladnou organizaci jubilejního XX. Beskydského sletu lékárníků patří tisícerý dík mým milým kolegyním z OSLNJ: Ivaně Sokolové (sponzoři), Zuzce Čechové, Ivaně Vrtalové, Radce Dreslerové, Gabriele Hasníkové, Radaně Režné, Aleně Grodzové


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#