#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oživme LÉKÁRNICE MAMINKY (IV.)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 5, s. 24

Zdraví ženy

Organizátorka oživení projektu Lékárnice maminky, matka dvou dětí Alexandra HAŠKOVÁ, provází cyklem besed „O zdraví tak trochu jinak“ v mateřských centrech v České Lípě:

Proč „Zdraví ženy“?

Je to téma, které vyplynulo z dotazní­ko­vého průzkumu po besedách na téma Nemoci z nachlazení (ČČL 3/19) a Ekzém (ČČL 4/19) a maminky hodně zajímá.

Pro značný rozsah bylo téma pro jednu besedu rozděleno na tři části. V první nabízím pohled lékárnice na období těhotenství a kojení. Snažím se vystihnout specifika v samoléčbě tohoto období. Poskytnout maminkám konkrétní rady k režimovým opatřením a bezpečným lékům. Opět opakuji, že nejlepším lékem je prevence. Kladu důraz i na podporu kojení a jeho nenahraditelnost. Zmiňuji, že kromě výhod pro dítě jsou již prokázané účinky pro zdraví žen (např. dlouhodobé kojení funguje jako prevence budoucí osteoporózy). Společně s posluchačkami se zamýšlíme nad tím, že akutní nemoc matky bývá mnohdy neracionálním důvodem k ukončení kojení. Odkazuji opět na odbornost lékárníka, který může pomoci s výběrem a načasováním léků s ohledem na dobu a frekvenci kojení. Rozebírali jsme různá šetrná doporučení vycházející z EBM.

Myslím, že je důležité upozornit maminky na to, že neléčená nemoc, zejména z častých obav z negativních účinků léků, může přinést vyšší rizika než správně zvolená léčba. Jako příklad uvádím horečnaté stavy, které je lepší i v probíhajícím těhotenství šetrně zaléčit bezpečným paracetamolem, než vystavovat organismus stresu, který je spojený s vysokou teplotou.

S tím souvisí určitá zrádnost „babských“ rad, kdy nedojde k dostatečnému zaléčení a onemocnění se zbytečně rozvine a má komplikovanější průběh. Jako příklad uvádím oblíbenou samoléčbu česnekem u infekcí spojených s bolestí krku a mluvím o bezpečných lokálních antiseptických pastilkách s obsahem tridecanaminu. Obdobná situace je i u potíží s infekční rýmou, kdy doporučuji šetrné hypertonické roztoky.

Zajímavou odezvu má i zamyšlení se nad skutečnou potřebou doplňků stravy pro toto období. Zejména o doplňcích stravy nejasných kvalit cílících na nastávající maminky již v čekárnách gynekologů slogany typu: „Mějte zdraví svých dětí ve svých rukou“. O nezbytnosti suplementace kyselinou listovou nepochybuji, jako přinejmenším sporné vidím paušální doporučování multivitaminových doplňků pro celé období těhotenství a kojení. ­Nabádám maminky, aby vhodnou pestrou stravou z kvalitních sezónních surovin doplňovaly vitamíny a mikronutrienty přirozenějším způsobem.

V závěru první části probíráme osobní zkušenosti maminek, které se obrací právě na nás lékárníky s prosbou o samoléčbu různých běžných onemocnění a ne vždy se setkávají s jasnými a konkrétními doporučeními. Možná právě z obav nás lékárníků ke stále se zpřísňujícím kritériím na bezpečnost léčby těhotných a kojících žen? Ovšem právě tady vidím důležitou roli lékárníka, který má přehled o nejnovějších doporučeních a umí zhodnotit rizika a přínos léčby. Dokážeme, že lékárník může být a je dobrým rádcem i pro tuto skupinu pacientů?

V další části besedy probíráme nejčastější urologické a gynekologické potíže žen. Kromě šetrných režimových opatření k profylaxi urologických infekcí zmiňuji fytofarmaka a léčivé čajové směsi. U gynekologických potíží se zaměřuji především na hledání skutečné příčiny těchto mnohdy opakovaně se vracejících potíží. Fytofarmaka (např. s obsahem drmku obecného) doporučuji pro celou škálu potíží, ať už jde o bolestivou menstruaci, nepravidelnosti cyklu nebo premenstruační syndrom a mastodynii. Pro úpravu a regulaci cyklu a příznivé ovlivnění plodnosti ženy existují i nehormonální způsoby. Posluchačky vítaly možnost přírodních registrovaných léčiv. I u těchto potíží hodně mluvíme o nezbytnosti psychosomatického přístupu, který má velký význam právě v cykličnosti ženy. Vnímání přirozených cyklů a naslouchání signálům těla pomáhá pracovat nejen s bolestivou menstruací. Zamýšlíme se také nad důležitostí vzájemné důvěry při výchově dcer, které při prvních potížích s bolestivou menstruací mohou přijít za svou matkou a společně hledat šetrné řešení.

Závěrečnou část besedy věnuji důležitému tématu prevence karcinomu. ­Upozorňuji na prospěšnost každoměsíčního pravidelného samovyšetření prsu, na které upozorňuje i projekt Loono v kampani #prsakoule. Loono je tým ­mladých lékařů a mediků, se kterými jsem navázala spolupráci pro projekt Lékárnice maminky.

Pokud vás projekt Lékárnice maminky zaujal, dává vám smysl a chtěly byste se jakoukoliv formou zapojit, neváhejte psát na můj e-mail: svrckova.alexandra@seznam.cz nebo se přidejte do FB skupiny Lékárnice maminky. Spousta lékárnic maminek se mi už ozvala a mají zájem o spolupráci. To je skvělé, mám z toho radost! Potěší mě, když se přidají další. Pojďme oživit tento skvělý projekt, jedině společnými silami můžeme něco změnit.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#