#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 5, s. 3
Kategorie: Editorial

e to na den přesně rok, kdy v našem časopise vyšel článek „Nedoceněná hodnota konstanty“. Když před rokem, po dvou desítkách let služby lékárníkům, odcházela z pozice ředitelky sekretariátu Ilona Navarová, napsal jsem, že nám všem přeji dost prozíravosti, abychom dokázali poznat a ocenit hodnotu konstant dřív, než o ně začneme přicházet. Bohužel mám pocit, že rok na takové prozření nestačil a ze života lékárenského stavu se vytrácí další konstanta.

Časopis českých lékárníků má v kolonce Ročník číslovku 91 a do přerušení vydávání v roce 1950 zastával pozici šéfredaktora vždy lékárník. Od roku 1993 jste mohli v tiráži tohoto časopisu na pozici šéfredaktora najít jméno Jaroslavy Hořanské, která, ač ­magistra úplně jiného umění, v této roli rozhodně obstála a s více než šestadvaceti lety ve funkci drží pravděpodobně nepřekonatelný rekord. Já měl obrovské ště stí a čest s ní bezmála polovinu té doby spolupracovat. Celé roky jsem u každého čísla obdivoval její schopnost vybrat do editorialu nejenom trefné a aktuální téma, ale i um, s jakým do omezeného rozsahu vtěsnala kromě základních fakt také klíčovou úvahu nebo námět k zamyšlení.

Vím, že to rozhodně není snadné, sám jsem si to v uplynulém roce několikrát zkusil. A i když vím, že pro mnohé Jarčin zasloužený odchod do penze není tou nejdůležitější událostí, která hýbe lékárnickým světem, pro některé, včetně mě, to důležitá událost je. A navíc si myslím, že si jeden vlastní editorial zaslouží za všechny roky, kdy byla téměř na každé komorové akci, ať šlo o poradu předsedů, sněm nebo sjezd. Byla taky na všech velkých oslavách fungování České lékárnické komory. Na komorových dvacetinách patřila k dvacítce vyznamenaných pamětní skleněnou medailí.

Věřím, že s Jarčiným odchodem nekončí její kontakt se světem lékár­níků a lékárnic. Jak se ostatně dozvíte z rozhovoru v tomto ­čísle, má mezi námi i adoptovanou nevlastní sestru. A protože si o Jarce mnozí stejně myslíme, že je „naše“, napadá mě, jestli bychom ji, jako stav, také mohli adoptovat. Třeba někdo na listopadovém sjezdu podpoří návrh nabídnout paní magistře Jaroslavě Hořanské
čestné členství v České lékárnické komoře.

Stanislav Havlíček



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#