#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví květen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 5, s. 33

Ze světových dní zdraví, které vyhlašuje WHO, si v měsíci květnu připomínáme Světový den bez tabáku. Z jiných mezinárodních dní, které souvisejí se zdravím, potom Světový den (boje proti) astmatu, Světový den hygieny rukou/čistých rukou, Světový den Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Evropský den melanomu, Světový den – Pohybem ke zdraví, Mezinárodní den ošetřovatelství, ošetřovatelek a zdravotních sester, Mezinárodní den rodiny, Mezinárodní den biodiverzity a Světový den roztroušené sklerózy. Dalšími jsou Světový den hypertenze, Den boje za rovná práva handicapovaných, Světový den lupusu, Mezinárodní den podpory nemocných s chronickým únavovým syndromem, Světový den proti mozkové mrtvici.

Světový den lupusu (World Lupus Day, WLD)

Světový den lupusu si od roku 2004 ­připomínáme 10. května.

Slovo lupus pochází z latiny – lupus, lupī, m. v překladu vlk. Obličej nemocných připomínal lékařům obličej vlka, podle jiné interpretace exantém v obličeji upomínal na kousnutí vlkem. A konečně dalším svým symetrickým tvarem připomínal motýlí křídla. Motýl se latinsky řekne papilio, onis, m. a v pojmenování onemocnění se neobjevuje. Význam slova erythematosus, a, um (ř. erythema, červeň), erytematózní, podobný, týkající se erytému.

Motýl, nikoli vlk, se stal grafickým symbolem, logem lupusu nebo WLD, kdy je do křídel zakomponovaný motiv prstů rukou, kontury světadílů…, vyvedeném, podobně jako v případě stužky, v barvě fialové.

Pozoruhodné je rovněž označování onemocnění v anglosaských zemích, které vychází ze skutečnosti, že může způsobovat mnoho různých příznaků kdekoli v organismu. Bývá nazýváno „great impostor“ čili „velký podvodník“. Se správným stanovením diagnózy popisovaného onemocnění měl problémy i seriálový věhlasný dr. House.

Můžete mít lupus? Vyplněním jednoduchého kontrolního seznamu lze orientačně rozpoznat příznaky a rizikové faktory pro vznik onemocnění. Jejich přítomnost a počet jsou u jednotlivých pacientů individuální, nicméně jsou důvodem pro konzultaci s lékařem. Některé z příznaků uvádíme:

  • zvýšená citlivost na sluneční záření způsobující nebo zhoršující vyrážku (fotosensitivita),
  • zčervenání nebo vyrážka v oblasti nosu, tváře nebo jiné nevysvětlitelné vyrážky (motýlovitý exantém – malar rash na 
  • lících), červené, šupinaté skvrny,
  • náhlé, nevysvětlitelné vypadávání vlasů,
  • ulcerace a bolest v ústní dutině a nosu bez zjevné příčiny,
  • hemolytická anémie, leukopenie, trombocytopenie,
  • poruchy srážení krve,
  • více než 0,5 g bílkoviny ve vzorku moči sesbíraném za 24 hodin,
  • zánět dvou a více periferních kloubů – otoky a bolest nohou a kotníků na obou stranách současně,
  • poruchy prokrvení prstů na rukou nebo na nohou (prsty zčervenají nebo zmodrají), ztráta citlivosti, bolest,
  • trvalá, nadměrná únava a slabost i po spánku,
  • neklid,
  • nevysvětlitelná horečka vyšší 38 0C po delší dobu,
  • bolest hrudníku při hlubokém dýchání.

V prohlášení k letošnímu WLP se uvádí:

  • lupus je závažné a nepředvídatelné autoimunitní onemocnění, které může vyvolat život ohrožující poškození jakéhokoliv orgánu v těle,
  • lupus je globální zdravotní problém, který postihuje miliony mladých žen, mužů a dětí všech národností, ras, etnik, pohlaví a věkových skupin po celém světě,
  • mnozí lékaři primární péče si nejsou plně vědomi všech známek a příznaků lupusu, což způsobuje, že lidé s lupusem trpí mnoho let předtím, než je u nich stanovena diagnóza a zahájena léčba,
  • lidé s lupusem potřebují mít přístup k odborným lékařům a kvalitní multidisciplinární péči, včetně emocionální, psychologické a sociální péče,
  • úsilí v oblasti lékařského výzkumu o nalezení příčin lupusu, vytvoření užitečných nástrojů pro monitorování aktivity onemocnění a rozvoj cílenějších a tolerovatelnějších léčebných postupů jsou podfinancovány v porovnání s onemocněními podobného rozsahu a závažnosti,
  • na celém světě existuje hluboká, ­neuspokojená potřeba vzdělávat a podporovat jedince postižené lupusem, včetně jejich rodinných příslušníků a pečovatelů.

Proto WLP upozorňuje na potřebu zvýšení financování veřejného a soukromého sektoru pro lékařský výzkum lupusu, vzdělávacích programů pro zdravotníky, a lepší přístup ke kvalitní lékařské péči pro osoby s lupusem.

Onemocnění postihuje většinou lidi v produktivním věku. Až 9 z 10 pa­cientů jsou ženy a lupus se u nich nejčastěji objeví v reprodukčním věku mezi 15. a 44. rokem. Celosvětově trpí lupusem kolem 5 milionů lidí, v Evropě asi 500 tisíc, v ČR asi 6–10 tisíc. Pacienti s lupusem spadají především do specializované péče revmatologů.

WLD je podporován řadou význačných osobností, z nichž jmenujme Juliana Lennona, který se stal jeho globálním velvyslancem. Jeho kamarádka z dětství Lucy O´Donnell Vodden podlehla popisovanému onemocnění ve věku 46 let v roce 2009. Byla to tatáž Lucy, jejíž obrázek, nakreslený v mateřské školce ve Weybridge v Surrey v roce 1966, si Julian vzal domů, ukázal jej svému otci (John Lennon) a vysvětlil „It‘s Lucy in the sky with diamonds.“ („To je Lucy/Lucie na obloze s diamanty.“). Připomeňme si při poslechu této známé skladby legendární skupiny Beatles toto onemocnění.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.

Ústav aplikované farmacie,

Farmaceutická fakulta VFU Brno

Literatura u autora.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#