#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jeden bláznivý nápad


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 9, s. 8-9

Když jsem vyšel z fakulty do farmaceutického světa, zjistil jsem, že se mám přidat do Okresního sdružení lékárníků Praha. Ono ale nefungovalo. Psal se rok 2008. Přidal jsem se tedy podle tehdy platného řádu do OSL Benešov, na základě trvalého bydliště. Zjistil jsem, jak je hezké potkávat se s lékárníky, konzultovat společné problémy a účastnit se sjezdů České lékárnické komory.


Aleš Novosád

V roce 2017 se ale pravidlo o zařazení lékárníka do OSL zpřísnilo a musel jsem se přihlásit podle pracoviště do OSL Praha 10, které bylo už v roce 2010 společně s ostatními pražskými obvody odloučeno od obrovského OSL Praha. Obvodní pražská OSL ovšem nefungovala stejně jako velká Praha před tím a celková doba bez OSL dosáhla zhruba 15 let.

V roce 2016 se na druhý pokus podařila obnova OSL Praha 4 a po této vzorové ­resuscitaci jsem o rok později oživil i ­Prahu 10. Volby trvaly 3 měsíce, ale úspěch na konci projektu byl velkolepý. Druhé oživené Obvodní sdružení v Praze.

V tom samém roce jsem zaznamenal z většiny farmaceutických organizací, v různých článcích v odborných časopisech a diskuzích kritiku ČLnK, že se nestará o svá okresní sdružení, když jich 21 nefunguje. A zrodila se myšlenka, bláznivý nápad. V představenstvu komory jsem založil skupinu pro revitalizaci okresních sdružení. Jejím předsedou se stal Aleš Krebs a kromě mě jsou členy ještě David Ovčaří a Antonín Svoboda. Začali jsme pracovat na návodu, dost podrobném. Cena – 3 měsíce práce po nocích. A to jen základní nástřel. Pak diskuze, připomínky, komorový právník (samostatná instance, protože co jeden právník, to „5 názorů“) a za 5 měsíců, to máte hotové.

Pak už jen oslovíte lékárníky z nefunkčních OSL, že jste ve startovním bloku připraven vyrazit do terénu a pomoci s volbami. Očekáváte zájem, který svět neviděl. A opravdu svět ho příliš neviděl. Samozřejmě se omlouvám kolegům, kteří se ozvali. Vytvoříte mapu OSL, která nefungují, a vyberete si třeba Nymburk. Zájem zde je, malé OSL, pomůžete organizátorům přednáškou a s organizací voleb. 17. října 2018 vaše první OSL. Organizátoři skvěle fungují, vše dokonale připraveno a nadpoloviční většina je v kapse a s tím i první oživené OSL. ­Pokračujete dál.

Spustíme revitalizaci Ostravy. Druhé největší OSL v republice. Vše připravíte spolu s organizátory. Zjistíme, že návod je fajn, ale není dokonalý. Vyvstávají nové otázky. Mnoho otázek. Odpovídáte, odpovídáte a odpovídáte, upravujete návod. Pak zjistíte, že jsou tři hodiny ráno a vy už za tři hodiny vstáváte. No a co, jde přeci o dobrou věc. Ale vaše aktivita se nesetkává jen s pozitivním ohlasem. V představenstvu ČLnK se objevuje nemalý blok odpůrců zvláštního volebního shromáždění. Někdy jsou hlasování o svolání a vyhlášení voleb velice těsná. Ovšem stále chystáme a pracujeme na dalších OSL.

Ostrava se začne komplikovat a musíme volby zastavit. Malá tragédie. Souhra okolností, kdy člen představenstva z objektivních důvodů nedorazil na zahájení. Organizátoři jsou zdrcení, ale cítím z nich, že mají odvahu pokračovat v práci. Pustíme se i do největšího OSL Brno-město. Také nefunguje již dvě volební období. Volby 3 měsíce. Dlouhá doba. Poučen z Ostravy se každého OSL již účastním raději sám, a proto v Brně nechybím. Praha 9 – neúspěšná. Za 14 dní Praha 1.

Je prosinec 2018, volby v Praze 1 proběhly úspěšně, ale skoro rok od zahájení příprav máme jen dvě oživená OSL a jedno další se chystá. Bilance mizerná. Stejně jako Ostrava se nevzdávám a bojuju dál. Přiznám se, šlo to ztěžka a bylo to náročné na psychiku. Druhého kola v Ostravě se účastním osobně i s panem viceprezidentem a Dr. Maršíkem. Zájem o seminář, který jsme uspořádali, byl obrovský. Jedna třetina lékárníků OSL Ostrava přišla. Volby úspěšné, ale nebylo zvoleno dostatečné množství členů do představenstva, ani dostatečný počet delegátů. Bude mít Ostrava sílu na třetí volby? Snad ano, necháme tomu čas a budeme doufat. Pokračujeme dál a moje cesta vede „jen“ na Prahu 6. OSL úspěšně obnoveno.

Malinko polevím. Ale 28. února 2019 se dozvídám, že Brno zvolilo. Vše v pořádku. Máme představenstvo i delegáty. Nová energie do žil. Pouštím se do Prahy 3 a Hradce Králové. Následují Litoměřice – se seminářem v Lovosicích a vracíme se do Prahy, konkrétně na „osmičku“. Sklízíme jeden úspěch za druhým. Praha – západ, Praha 9 a do třetice neskutečná a nezdolná Ostrava. Všechna OSL plně funkční.

Jsme za polovinou a říkám si: „Že bych toho už nechal?“, odpovím si za vteřinu. Jak by k tomu přišla všechna ta další nefunkční OSL? Ale červenec se blíží a rodí se myšlenka. Stihnout všechna další OSL do prázdnin. Je to reálné? Sedám ke kalendáři. Začátek dubna 2019. OSL se musí vyhlásit 30 dní předem, mít volební komisi, mandátovou komisi a dva ověřovatele zápisu. To jen na vyhlášení. V následujících 30 dnech hledáte 7 lidí do představenstva a kandidáty na delegáty. Květen je celkem volný. Naplánoval a zrealizoval jsem neuskutečnitelnou věc. Osmery volby ve 14 dnech. Některá zvláštní, některá klasická. Z Rakovníka do Frýdku-Místku, kde se volby do OSL zahájily už ráno a týž večer totéž v Bruntálu. Z Třince a východního koutu republiky hurá zpátky do Prahy 2. V malé oddechové pauze a krátkém mezidobí rychle připravit webinář pro fungující OSL, abychom si upřesnili vše, co je třeba, a hurá do Semil. Zpátky jsem chvátal na čtvrtfinále v hokeji, a proto v červnu přišel pozdrav z průběžného měření radarem, že jsem jel někde trochu rychleji. Než k tomu došlo, zvládnul jsem České Budějovice a šup do Sokolova. Cesta 2 hodinky tam, zpátky 5 hodin. Ztráta hlasu, únava, spánek za volantem, fyzické i psychické vyčerpání. Přesto jsem se domů dostal a ráno jel zahájit Prahu 5 a cestou si vysloužil další bonifikaci do bodového ohodnocení řidiče, opět za rychlou jízdu. Všechna OSL úspěšná. Pak už jen Brno-venkov a poslední štace Praha 7. Poslední akce – nejtěžší ze všech. Najednou je 27. června 2019 a mám hotovo. Euforie se ale nedostavuje. Opět únava a prázdná hlava. ­Zasloužené prázdniny a konečně teď na konci srpna jsem schopen o tom alespoň psát. Zbytek obrazu si již dokreslete sami.

Oživením všech okresů práce teprve začíná.

Často jste mi v okresech děkovali. Ale proč? Vždyť si za to můžete sami ☺. Přemýšlím, komu všemu musím poděkovat já a nerad bych na někoho zapomněl. Proto děkuji všem, kdo mi pomáhali.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2019 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#