#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 9, s. 34

Galinsoga parviflora Cav. –pěťour maloúborný, (Asteraceae – hvězdnicovité)

Jednoletá bylina, původem z And Jižní Ameriky, dnes rozšířena v subtropickém i mírném pásmu celého světa. Dorůstá běžně do výšky 50 cm, má bohatý kořenový systém a schopnost vytvořit až 250 000 nažek za sezónu. Patří sice mezi obávané plevele, ale díky obsahu vlákniny a bílkovin poskytuje i kvalitní píci pro hospodářská zvířata. V ČR se vyskytuje i příbuzný druh Galinsoga quadriradiata – pěťour srstnatý.


Synonyma: Galinsoga quinqueradiata, Wiborgia parviflora.

Obecný název: Gallant soldiers (angl.), Guasca (špan. Kolumb.), Huasca (keč.), Niu-xi-ju (čín.).

Sbíraná část: folium, herba, radix.

Droga: Galinsogae folium.

Obsahové látky: v celé rostlině především flavonoidy, z nichž převažují glykosidy apigeninu, luteolinu, kempferolu a kvercetinu, v menší míře i volné aglykony a dále glykosidy galinsosidy A a B. Byly identifikovány diterpenoidy fytol a deriváty kyseliny kaurenové a kauranové, dále deriváty kyseliny kávové (např. kyselina chlorogenová), deriváty fenolické kyseliny gallové a 3,4-dihydroxybenzoové, estery aromatických sloučenin galinsoaty A, B a C, steroidy stigmasterol, β-sitosterol a jejich deriváty, vyšší mastný alkohol triakontanol (C30, syn. Melyssilalkohol), provitamin β-karoten, vitaminy riboflavin, thiamin a vitamin C, vláknina, z minerálů Ca, K, Fe, Mg, Zn. Skupinové testy byly pozitivní u saponinů, tříslovin a alkaloidů. Hlavní sloučeninou v silici je seskviterpenoid (Z)-γ-bisabolen (46%), dále fytol, (Z)-bisabolol-11-ol a příbuzné látky.


Účinky a použití: v tradiční indiánské medicíně je považován pěťour za všelék, přípravky z nati se aplikují při ekzémech, opa­rech, lupénce, k desinfekci a hojení ran, včetně bércových vředů, jako laktagogum, antipyretikum, antireumatikum, hypotensivum a vasodilatans. Odvary slouží jako kloktadlo při paradentóze a bolestech zubů. Stonky bez květů a listy se používají do salátů a k úpravě drůbežího masa. Odborné studie byly zaměřeny na antioxidační účinky extraktů z nati vůči ROS, včetně zhášení superoxidu. Nejsilněji působí flavonoid galinsosid A. Extrakty jsou vhodné k ochraně kůže proti slunečnímu záření. Odvar z listu zvyšuje laktaci. Dále byly zjištěny účinky nati proti druhu Meloidgyne incognita, celosvětově rozšířenému háďátku, které parazituje na kořenech rostlin a působí jejich deformitu. Nejsilnější protibakteriální účinky vykazoval v testech hexanový extrakt proti druhům Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, ­Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa. Extrakty v ethanolu i octanu ethylnatém působí fungistaticky proti druhům Aspergillus niger a Candida albicans srovnatelně s nystatinem. Především flavonové sloučeniny inhibují aktivitu ureázy a α-glukosidázy. Inhibice α-glukosidázy omezuje odštěpování koncové glukózy z polysacharidů ve střevě a podílí se na antidiabetickém účinku drogy. Silným inhibitorem α-glukosidázy je flavonoid luteolin. Ethanolické extrakty vykazují hypoglykemické účinky srovnatelné s glibenklamidem i hepato­protektivní účinky, projevující se snížením sérové hladiny ala­ni­na­­minotrasferázy (ALT). Kombinace antioxidantů a fenolických látek působí jako ACE inhibitor, léčí hypertenzi a snižuje glykemii při diabetu II. Extrakty v methanolu vykazují protizánětlivé účin­ky inhibicí cyklooxygenázy 1 (COX-1) a 5-lipooxygenázy (5-LOX). Extrakt v octanu ethylnatém vykazuje cytotoxicitu proti buněčným liniím lidské promyelocytické leukemie HL60. Nať je využívána i homeopaticky.

Dávkování: odvar, 3x 1 lžičku sušeného listu do 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství, nepodávat malým dětem.

Interakce: ACE inhibitory.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Dinesh Valke (Wikipedia CC 2,0), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2019 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#