#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v komoře – díl šestý, červenec a srpen 2019


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 9, s. 5

Prázdniny mají děti. Dospělí na ně závistivě hledí. Jednou nebo dvakrát vezmou dospělí děti na dovolenou, aby si odpočinuli. Z dovolené se vrací unavení a těší se, jak si v práci odpočinou. Na dovolené totiž zapomněli, že si v práci neodpočinou. Zdrojem všeho toho trápení jsou úředníci Ministerstva zdravotnictví včetně jeho vůdčích hlav. Ti o letošních prázdninách vychrlili tolikero materiálů, že žádnou dovolenou nemohli stihnout. Ministerský uragán rozmetal prázdninovou pohodu všem, kteří krouží na oběžných drahách kolem budovy ministerstva. Největší prázdninové překvapení, neřku-li šok, se však ne­zro­di­lo na MZd, ale v instituci plné ctihodných žen a mužů, v Senátu.


Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Senát ve čtvrtek 25. 7. schvaloval novelu zákona o léčivech s lé­kovým záznamem. Dva dny před tím, v úterý 23. 7. jeho zdravotní výbor (za účasti prezidenta a právníka komory) k novele předložené Poslaneckou sněmovnou odsouhlasil nějaké pozměňovací návrhy. Nejdůležitější z nich měl z novely odstranit to, co do ní bylo včleněno pozměňovacím návrhem poslance Pawlase. Návrh se týká distribuce léků a ministerstvu se nelíbí. Komoře se líbí, protože zachovává povinnost distribuce dodat léky do lékárny do dvou dnů od objednávky. Senátoři se rozhodli, že vyjdou ministerstvu vstříc. O samotném lékovém záznamu, byť to je hlavní část novely, se skoro nejednalo. Na pořadu totiž bylo ještě i hádání o tom, jestli má být léčebné konopí hrazeno z 90 nebo ze 100 procent. Zvítězil rozum, podpořený dobře podaným varováním náměstka ministra Mgr. Vrubela, že při 100% úhradě se může snadno stát, že za konopí budou pojišťovny brzy hradit nepředstavitelné částky. Co se ale nestalo o dva dny později? ­Senátoři ctili svůj zdravotní výbor, potud bylo vše v pořádku. Jen se ale náhle zjevil pozměňovací návrh senátorky Seitlové a senátora Hampla. Plameně odůvodněný a při hlasování úspěšný. Návrh, který opt-out lékového záznamu změnil na opt-in, nikoli všeobecně, ale pouze pro lékárníky. Takže zatímco lékaři by měli přístup k lékovým záznamům všech pacientů, kromě těch, kteří svůj záznam aktivně vypnou, lékárníci by měli přístup jen k těm lékovým záznamům, které si pro lékárníky pacienti aktivně zapnou. Hlavní poselství návrhu – lékárník je méněcenný. ­Alespoň tak to přes veškeré honosné odůvodnění vypadá. ­Zajímavé je, že se neví, kdo to dvěma zákonodárcům ­podstrčil. Respektive, ví se, kdo to nepodstrčil – ČLnK, MZd, SÚKL. ­

Dokonce se říká, že vnutit Senátu takový nesmysl je rafinovaný pokus, jak zachránit návrh poslance Pawlase. Že prý si to Sněmovna nenechá líbit a schválí svou původní verzi novely, tedy s Pawlasem a bez Seitlové s Hamplem. Pokud totiž ­Senát přijal své pozměňovací ná­vrhy, musí o novele znovu rozhodovat Sně­­movna, a ta buď zákon schválí se vše­mi návrhy Senátu (nemůže si vybírat jen některé), nebo v podobě, v jaké jej předložila Senátu. Tolik lehce bulvární reportáž o dobrodružstvích v legislativě. Až ji budete číst, bude už zřejmě rozhodnu­to. Sněmovna by měla hlasovat během září.

Ostatní prázdninové události jsou ­poněkud bledší, neb nenesou takový pel zábavnosti.

Představenstvo se sešlo 16. 7. a 27. 8. A ukázalo se, že měsíční přestávky už nejsou možné. Agenda narostla natolik, že ji po měsíci nelze za jeden den zvládnout.

V polovině července se natáčely Dialogy ČLnK s panem ministrem zdravotnictví, záznam je na webu komory.

Opět obživl emergentní systém a už tu s námi bude napořád, nebo dokud nepadne v parlamentu při schvalování. Výhrad proti němu máme mnoho. Jakého jsou druhu, si můžete nastudovat na webu komory. Včetně vypořádání našich připomínek, které je dobré číst při dobrém rozmaru a před nějakou očekávanou velmi kratochvilnou událostí, která rychle zažene chmury vyvolané čtením ministerského literárního díla. Komory, včetně ČLnK, usilovně zápolí o to, aby v novém zákoně o lobbování nebyly za lobbisty. Předložen byl nový zákon o zdravotnických prostředcích. Těch se týká i návrh nového cenového předpisu. Připomínkovala se novela zákona o návykových látkách. Už i opiáty by mohly být na elektronický recept. V běhu jsou novely vyhlášky o správné lékárenské praxi a předepisovací vyhlášky. Novelizuje se také zákon č. 95/2004 Sb. kvůli financování rezidenčních míst.

Uvnitř komory se pokračuje v pracích na nové členské evidenci, připravují se nejnutnější změny řádů, chystá se blížící se volební sjezd včetně svolávání okresních shromáždění. Děje se toho mnoho dalšího, ale do tohoto článku se to už nevejde. Jedno je jisté, že klišé „podzim bude horký“ platí. Do příštích prázdnin daleko.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2019 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#