#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na Karlově náměstí v Praze se blýskly lékárnice


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 9, s. 35

Během léta se v pěti krajských městech uskutečnila výjimečná akce: Blesk Ordinace. Lékárníci z nemocniční lékárny a další odborníci z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byli celé odpoledne na Karlově náměstí k dispozici návštěvníkům, prováděli rozličná preventivní vyšetření, školili a radili. Na jednom místě se nabízela kontrola mateřských znamének, plicní spirometrie, vyšetření nitroočního tlaku, obezitologická poradna, poradna pro zdravý životní styl, měření tlaku krve, ale i lékové poradenství, poradna pro závislé na tabáku, psychologická poradna nebo kurzy správné hygieny rukou.

Lékové poradenství mělo výborný ohlas. I u našeho stánku se po celou dobu tvořil zástup zájemců o konzultaci. Během dne se tu vystřídalo 8 nemocničních lékárnic, na místě jsme byly vždy po dvou. Nechyběl nám ani přístup do AISLP a SÚKL. Zájem byl také o informační materiály a letáčky, které jsme měly s sebou.


Pacienti rychle zabírali uvolněná místa, v dusném horku nezbývalo lékárnicím mnoho času ani na krátké osvěžení. Podání ruky, představení a už jsme se vrhaly do práce. Nutno dodat, že na konzultaci přicházeli pacienti předem připraveni, předkládali nám seznam užívaných léků a potravinových doplňků včetně dávkování.

Hodnotily jsme kombinace léčivých přípravků, dávkování, načasování užívání podle denní doby i podle stravovacích zvyklostí. Právě o současné užívání několika léků a potravních doplňků se lidé zajímali nejčastěji. Konzultaci vyhledali hlavně starší ­pacienti, ve věku 65–75, užívali i 8–10 léků. Kombinace byly vesměs racionální a závažné interakce jsme nenalézaly.

Někteří pacienti či jejich rodinní příslušníci měli pocit, že užívají příliš mnoho léků. Často jsme pak rozborem medikace došli k závěru, že všechny léky jsou nezbytné a nelze je vysazovat (např. antihypertenziva, hypolipidemika, antiagregancia, ale i ­antidepresiva). Snažily jsme se podpořit compliance a vyvracely názor, že léky jsou jen chemie, která lidskému tělu škodí. Na naší častou otázku, jaké pociťují nežádoucí účinky, převažovala u pacientů odpověď, že žádné.

A tak chemie (racionální farmakoterapie) prodlužuje život a zlepšuje jeho kvalitu.

Odhalili jsme ale i iracionální medikaci. Například sporné užívání Agapurin retard 1x denně či Detralex 1x denně u pacientky, která netrpěla otoky dolních končetin. Setkaly jsme se i s případem, kdy pacient užíval Euphyllin, ačkoliv žádnou dušností nikdy netrpěl, nebo s dlouhodobým užíváním Helicidu, když si pacient jednou u lékaře postěžoval, že ho po dietní chybě pálí žáha.

Nemýlil by se ten, kdo by tipoval, že slovo Warfarin se skloňovalo ve všech pádech. Zajímavý byl případ, kdy se sousedé obávali o zdraví 90leté seniorky. Všimli si nápadných modřin v obličeji a na rukou a vyslovili podezření na týrání. Nutno však ­upozornit, že stará paní užívala Warfarin a je třeba nejprve vyloučit, zda modřiny nejsou projevem zvýšené krvácivosti v kombinaci s křehkostí cév. Překvapilo nás, kolik pacientů užívá různé druhy doplňků stravy, aby „udělali něco pro svoje zdraví“. Jejich užívání považovali za důležitější nebo hodnotnější než například pravidelný pohyb.

Lékárna dostala i prostor na podiu, kde jsme s moderátorkou probraly několik témat, se kterými se často setkáváme. ­Vysvětlovaly jsme přítomným postavení bylinných léčivých přípravků, jejich přínosy ale i možná rizika (např. u třezalky). Věnovaly jsme pozornost i správnému užívání antibiotik, respektování doby použitelnosti léčivých přípravků a jejich správnému uchovávání. Apelovaly jsme na pacienty, aby u sebe vždy nosili seznam užívaných léčivých přípravků.

V souvislosti s příspěvkem o pacientkách s nádorem prsu, jsme měly i příležitost krátce představit pracoviště pro přípravu ­cytostatik, bez kterého by byla péče o onkologické pacienty dnes už nemyslitelná.

Během řady konzultací se objevil problém častých záměn léků, např. z důvodu výpadků. Na názorných obrázcích jsme ukazovaly pacientům, jak si na různých krabičkách najít, jestli náhodou neobsahují stejné léčivo. Překvapivě malé množství dotazů bylo na výši doplatků.

Takto strávené odpoledne bylo pro naše lékárnice koncentrátem poznatků, postřehů, zážitků a dojmů. Cenná zkušenost byla o to intenzivnější, že pacienti sami přicházeli, spolupracovali, aktivně se zajímali o své zdraví.

Při loučení jsme nezůstaly na pochybách, že odcházejí spokojeni s naší prací, s respektem a uznáním našich znalostí.

Mgr. Milada Běhounková

PharmDr. Jana Davidová, PhD.

PharmDr. Romana Čechov


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2019 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#