#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 3, s. 30

Synsepalum dulcificum (Schum. et Thonn.)

Daniell – synsepal sladivý

(Sapotaceae – zapotovité)

Stálezelený, až 5 metrů vysoký keř, původní v oblasti kolem Guinejského zálivu. Pěstuje se i v jiných částech Afriky. Předmětem zájmu jsou červené, asi 2 cm dlouhé bobule, které dokáží po rozžvýkání změnit vnímání kyselé chuti na sladkou. Plody po sklizni rychle podléhají hnilobě, proto se z nich vyrábějí především extrakty. V ČR je možné pěstování pouze ve skleníku.

Synonyma: Bakeriella dulcifica, Richardella dulcifica, ­Sideroxylon dulcificum.

Obecný název: agbayun (afric.), miracle fruit (angl.).

Sbíraná část: folium, fructus, radix.

Droga: Synsepali folium, S. fructus.


Obsahové látky: v dužnině plodu glykoprotein mirakulin. Novější analýzy zjistily, že je tvořen peptidickým řetězcem, v němž bylo identifikováno 20 druhů aminokyselinových zbytků a 13,9 % sacharidů, s převahou glukosaminu, manózy, laktózy, xylózy a fukózy. Stanovena Mr. 28000. Ve flavonoidní frakci převažují kvercetin-3-monogalaktosid, kempferol-3-monoglukosid a my­ricetin-3-monogalaktosid, ve stopách zjištěny jejich aglykony, z anthokyanů kyanidin-3-monogalaktosid, kyanidin-3-monoglukosid a delfinidin-3-monogalaktosid. V semenech polysacharid glukánového typu, v listech byly identifikovány 3 heteropolysacharidy složené hlavně z arabinózy, galaktózy, glukózy, rhamnózy a xylózy. Dále v listu nalezeny steroly β-sitosterol a stigmasterol, triterpeny lupeol a lupeolacetát a aktivní forma α-tokoferolu, tj. α-tokoferylchinon. V plodech i listech různé fenolové sloučeniny, kyselina cis (Z) i trans (E) p-kumarová, syringová, p-hydroxybenzoová, vanilová, (+)-syringaresinol, (+) epi-syringaresinol aj.

Účinky a použití: afričtí domorodci využívají plody k slazení palmového vína a různých potravin. Mimořádný je však účinek glykoproteinu mirakulinu, který účinkem na chuťové pohárky dokáže změnit vnímání kyselé chuti na sladkou, hořká ani slaná chuť se působením mirakulinu nemění. Při neutrálním pH se mirakulin váže na receptory, ale ke změně chuťového vjemu nedochází. Teprve při kyselém pH mění mirakulin konformaci a akti­vuje receptory pro vnímání sladké chuti. Efekt trvá asi 30 až 60 minut. Vlastní kyselost potravin mirakulin neovlivňuje. Jeho účinku se využívá pro potlačení pachuti při chemoterapii, kdy má chuť k jídlu zásadní význam pro udržení kondice pacientů. In vitro byly studovány i účinky polysacharidů obsažených v se­menech a listech. Kromě antioxidačních účinků byla zjišťována 50% inhibiční koncentrace (IC50) aktivity α–glukosidázy. Zřetelně nejvyšší účinky byly zjištěny v případě heteropolysacharidů izolovaných z listů, kdy stačilo 0,01mg/ml, v porovnání s glukanem z plodu (33,0 mg/ml) i s referenční akarbosou (1,0 mg/ml). Výsledky studie mohou být využity při léčbě diabetu, protože omezení aktivity α–glukosidázy vede ke zpomalení štěpení škrobů. Antioxidační účinky plodu i listu jsou vázány na fenolové sloučeniny, včetně flavonoidů. V případě (+)-syringaresinolu a (+) epi-syringaresinolu byla při testech prokázána inhibice proliferace buněk lidského melanomu.


Dávkování: 1–3mg/ml mirakulinu (zjištěno u šimpanzů, 1–3 ho­di­ny účinku).

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: kyselé potraviny, nápoje a léčiva.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers ­Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: ­Natural medici­nes comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, ­PubChem ­Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Hamale Lyman (Wikipedia)

Vzorce: mirakulin (Mathias M. – Wikipedia), alfa-tokoferylchinon – (autor).


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2020 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#