#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prezident glosuje


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 3, s. 5-6

Koronavirová panika

Důležité hlášení. Nastala nám zima a dá se očekávati, že přijdou i mrazy. Železné zá­bradlí před naší školou bývá příčinou úra­zů. Kovové předměty se vlivem mrazu stávají lepkavými. Je nebezpečné na takové předměty sahat, nebo je dokonce olizovat. Opakuji, neolizujte železná zábradlí, ­neolizuj­te ani namrzlé kliky u dveří. Konec hlá­šení.


Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Mnozí z nás by asi dokázali do textu jedné z pověstných hlášek filmu Obecná škola dosadit i mírně obměněné věty. Například – nenakupujte si zbytečné zásoby. Z didaktického hlediska je výsledek obou vět předem jasný. Přimrzlé jazyky a plné spižírny. Jazyky se řešily letlampou a spižírny v budoucnosti, vzhledem k omezené trvanlivosti některých potravin či sklonu k napadení škůdci, pravděpodobně také podlehnou žehu.

V době psaní těchto řádek nabírá koronavirová panika další dech, zřejmě i v souvislosti s prvními potvrzenými případy v ČR. Na zdravotníky a jejich ochranu Státní správa hmotných rezerv poněkud zapomněla, i přes některé infekce, které se světem prohnaly v uplynulých letech. Prakticky od poloviny ledna ­zmizely potřebné respirátory, nebo se začaly objevovat v minimálních množstvích, ale o to vyšších cenových hladinách. Takže v první řadě se musí postarat každý, jak může. I vzhledem k našemu velkému tlaku na státní instituce jsme se dočkali regulace prodeje i ceny respirátorů. Jestli to pomohlo, už budeme při četbě tohoto textu v časopise vědět.

Od začátku, kdy jsme se do této záležitosti jako Komora ­vložili, pracujeme na mnoha frontách a do celé akce je zapojeno neuvěřitelné množství lidí. Jednak v oblasti zajištění respirátorů pro lékárníky, protože na trhu nebyly v určitou dobu prakticky žádné, ale také v oblasti vysvětlování veřejnosti, prevence a přípravy potřebných materiálů, které od nás přebírala nejen média, ale také úřady či školy. Připravujeme i materiály pro lékárníky, vše průběžně zveřejňujeme, aktualizujeme, jakmile se k nám dostane nějaká nová informace. Logicky jsme nikoli v každodenním, ale prakticky „každohodinovém“ kontaktu se státními úřady. Vysvětlujeme dokola, kdo jsme, co pro stát zajišťujeme, proč je důležité, aby se i on postaral v některých chvílích o nás.

Až budeme číst tyto řádky ve vytištěném časopisu, vše už bude zase o kus dál. Budeme vědět více o průběhu infekce, i na našem území, jestli a jak nám stát pomohl, možná také poznáme ještě vyšší level paniky. Uvidíme, sám jsem na to zvědavý. Jedno je jisté už nyní – vyhodnocení závažnosti epidemie i připravenost na ni musí být příště na podstatně vyšší úrovni.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2020 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#