#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v komoře – díl dvanáctý, únor 2020


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 3, s. 5-6

Mluví o tom všichni. Všude. Pořád. Na just bych to rád přešel mlčením. Ale to nejde, to by tato kronika, či spíše pokus o ni, nebyla úplná. Takže koronavirus. Šikmé oči, otec netopýr, matka slepice, asi. To přenechám odborníkům. Z pohledu právníka je zajímavý hlavně tím, že se kvůli němu otvírají spící paragrafy. To jsou ty, které v zákoně sice jsou, ale nikdy nepřijdou na přetřes. Dokud nepřiletí černá labuť. Tedy Covid. Najednou se hodí, že zákon umožňuje mimořádná opatření, a tak se zakazuje prodávat respirátory kde komu. Jedno ministerstvo zvládlo tohle, druhé zregulovalo cenu a respirátorů bude dost. Nebo ne?


Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Virus přináší i pozitivní efekty. Kromě čistého vzduchu v Číně a zvýšeného zájmu o literaturu ve Francii (prý se tam vyprodaly zásoby Moru od Camuse; jestli oni z toho ale nezačali vyrábět respirátory) došlo mnoha důležitým lidem v Česku, že lékárník je nepostradatelný. Začnu připravovat výběrové řízení na tvorbu památníku koronaviru na zahradě Rozárky. Hodně se řeší, co může zaměstnanec očekávat při karanténě a jestli může zaměstnavatel zakázat toužebné lyže v Dolomitech. Tolik k epidemii. Rozhodně nechci situaci zlehčovat. Sám se trochu bojím, kolik z nás si tento text přečte za 4 týdny, až časopis vyjde.

Dějí se i jiné věci. 72. výročí Vítězného února jsme s před­stavenstvem oslavili společně. Dokonce zavítala i paní ředitelka SÚKL. Témat bylo hodně. Mně nejvíce ulpěla dohoda, že za komoru připravíme přehled administrativních povinností, které v lékárnách považujeme za zbytné. Máte-li sami dobré nápady, pošlete je mailem. A když už jsem u výzev, podívejte se prosím na web komory na článek z 26. 2. Je v něm žádost o pomoc při sbírání zajímavých kazuistik z kontrol SÚKL v lékárnách. Představenstvo ustavilo pracovní skupinu, která by z nich postupně vytvořila edukativní protokol SÚKL z kontrol, který by visel na webu a pomáhal v prevenci chyb v lékárnách.

Samostatnou kapitolou je novela zákona o léčivech, obsahující mj. emergentní systém objednávek léků lékárnami, tzv. EGS. I to bylo předmětem rozhodování představenstva. Komora EGS v navržené podobě jednoznačně odmítá. Ukázalo se ale, že MZd je ochotno jednat o změnách návrhu, a Komora proto připravila seznam požadavků nejen k EGS. Jednání dosud nebylo ukončeno a je těžké odhadnout, jak dopadne.

Ilustrační foto, zleva MUDr. Maršík, Mgr. Bažantová a Mgr. Krebs.
Ilustrační foto, zleva MUDr. Maršík, Mgr. Bažantová a Mgr. Krebs.

Na samém sklonku února, jsme s panem prezidentem absolvovali zajímavé podvečerní jednání na ministerstvu zdravotnictví za účasti prezidentů a právníků lékařské i stomatologické komory, náměstka ministra JUDr. Policara i pana ministra, který si našel chvíli ve svém epidemií nabitém programu. Tématem byly změny komorového zákona. Pozorní čtenáři si vzpomenou, že obdobná schůzka předcházela asi půl roku nazad, ale to je osud ne zrovna palčivých témat. Nás zastaralý zákon pálí dost, a proto bychom přípravu vhodné novely uvítali. Na schůzce se ukázalo, že stavovské poměry se i přes obruče téhož zákona za téměř třicet let jeho existence ubraly natolik rozdílnými směry, že bude obtížné nalézt shodu všech komor a ministerstva k tomu. Mluvím, tedy píšu, v hádankách, ale sám trochu tápu, tak proto.

Se zpožděním vyšla novela vyhlášky o správné lékárenské praxi. Komentář k jejímu obsahu najdete na webu v článku 21. 2. Naopak velmi rychle byla vydána „opravná“ novela nové předepisovací vyhlášky, která od 1. března vrátila do eReceptu 2 položky. O ní článek z 27. 2. A do třetice – v článku ze 4. 2. najdete informaci o nové předepisovací vyhlášce veterinárních léčivých přípravků. Kolegyně Hana Šnajdrová zastoupila Komoru při vypořádání připomínek k novele zákona o návykových látkách, které jsme podávali v prosinci. Opět bylo přislíbeno, že by se mohla vést elektronická opiátová kniha, ale že na to se musí novelizovat vyhláška. A snad se prý ustoupí od toho, že přípravky s návykovou látkou se nemohou vydávat postupně po jednotlivých baleních během platnosti receptu. Ještě jsme ale neviděli napsané paragrafy. Kolegové Aleš Krebs a Martin Kopecký byli u vypořádání připomínek k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, v němž je skryta i velká novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ani její konečné znění ještě nemáme a napjatě je očekáváme.

Blíží se srpen a s jeho koncem i konec cyklu celoživotního vzdělávání. S tím je nově spojena od 1. ledna 2021 podmínka splněného vzdělávání, tedy dosažení alespoň 90 bodů, pro získání nebo obnovu osvědčení pro výkon funkce vedoucího lékárníka nebo odborného zástupce nebo pro výkon soukromé lékárenské praxe. Proto se na webu, v časopise i ve vašich mailech objevuje pravidelná informace o možnostech, jak potřebného počtu bodů dosáhnout. Nabídka bodovaných eLearningových kurzů na internetu je dnes už tak obsáhlá, že umožňuje vzdělávací cyklus úspěšně absolvovat jen s nimi. Za současného znění řádů, včetně licenčního, který předpokládá tříletou dobu platnosti osvědčení a jeho automatickou obnovu, jsou-li splněny podmínky pro jeho vydání včetně vzdělávání, je nutné si splnění cyklu skutečně pohlídat.

Kolega David Ovčaří mě upozornil na věcnou chybu v pro­sin­co­vém dílu ve větě: „Na poslední chvíli v ní byl posunut nástup jednopoložkových listinných receptů do začátku května.“. Správně má být „do konce května“. Davide, děkuji.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2020 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#