#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak účinně a šetrně odstranit biofilm z rány a podpořit její hojení?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 3, s. 25

Dotaz na ošetřování chronických defektů patří v lékárnách k nejfrekventovanějším. Rozšířil se rovněž sortiment zdravotnických prostředků, které může lékárník svým klientům nabídnout. Použití klasických sterilních obinadel zůstalo doménou první pomoci, zatímco k léčbě popálenin a chronických ran se dnes standardně využívají moderní obvazové krycí materiály na bázi vlhkého hojení, jejichž aplikaci zvládne pacient i v domácím prostředí.

Pokud mají krycí materiály splnit svůj účel, musí každému převazu předcházet důkladné, ale šetrné vyčištění rány. Provádí se tak zvanou obložkou (cca na 15 minut se na ránu přiloží čtverec napuštěný roztokem s povrchově aktivní látkou) a mechanickým očištěním. Tímto způsobem postupně odstraňujeme odumřelé buňky, zahuštěný fibrinový povlak, bakterie, nekrotickou tkáň a zbytky exsudátu. Hojení komplikuje a prodlužuje především kolonizace rány bakteriemi. Bakterie produkují biofilm, který pokrývá 60 až 90 % ran, a to i neinfikovaných. Tvoří jej nashromážděné mikrobiální buňky a jejich matrix. Biofilm na povrchu rány pevně ulpívá a chrání bakterie před antibiotiky i antiseptiky, což umožňuje jejich množení a patogenní působení.

Který prostředek k odstranění biofilmu doporučit? Výhodou je, pokud oplachovací roztok obsahuje povrchově aktivní složku, která dokáže biofilm narušit a odstranit. Pokud roztok povrcho­vě aktivní látku nemá, při oplachu po biofilmu pouze steče a biofilm zůstává dál v ráně.

Účinnými složkami v roztoku Prontosan jsou povrchově aktivní undecylenamidopropylbetain a antiseptikum polyhexanid. Prontosan ránu dekontaminuje, zvlhčí a důkladně vyčistí. ­Kromě oplachu je možné Prontosan využít i k udržování vlhkého prostředí v ráně a odstranění důkladně provlhčeného inkrustovaného a přischlého krytí bez traumatizace rány. Pro povrchové a povleklé rány je vhodný sterilní Prontosan Wound Gel X, pro hluboké tunelizované defekty případně Prontosan gel, který se pro svou tekutější texturu do těchto defektů lépe aplikuje.

Vyčištění, zvlhčení a dekontaminace rány jsou zásadní kroky k ­jejímu zacelení. Eliminace biofilmu vede k rychlejšímu hojení, ale také ke ztrátě typického zápachu, což je pro nemocné ­velkým benefitem.

komerční prezentace


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2020 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#