#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Elektronický receptář IPLP


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 28-29

V poslední době se stále častěji setkáváme s výpadky registrovaných HVLP nejčastěji z důvodů ukončení dodávek do ČR, stahování šarží nebo konce výroby daného léku. V některých případech lze chybějící lék nahradit individuálně připravovaným léčivým přípravkem (IPLP). K tomu potřebujeme účinnou látku buď ve formě suroviny v lékopisné kvalitě nebo registrovaný léčivý přípravek, který lze zapracovat do požadované lékové formy.

Pak nastává čas formulace přípravku, tj. vybrat vhodné pomocné látky, obal, postup přípravy a technologický předpis je na světě. Ale právě tento moment může být poměrně časově náročný, pokud budeme pátrat po stabilitách, publikovaných recepturách a experimentovat. Navíc každý lékárník dospěje k trochu jinému složení. V tomto případě se kreativitě ve výběru pomocných látek a jejich poměrech meze nekladou. O co jednodušší to mají lékárníci technologové i předepisující lékaři v sousedním Německu s unifikovanými recepturami v NRF (Neues Rezeptures Formularium), případně Rezepturhinweise (Rady/poznámky k recepturám).

Právě kvůli sjednocení technologických předpisů napříč všemi českými a moravskými kraji vznikl pod hlavičkou České lékárnické komory a ve spolupráci s katedrami farmaceutické technologie obou farmaceutických fakult a IPVZ projekt „Elektronický receptář IPLP“. Tato databáze bude volně přístupná nejen pro lékárníky a farmaceutické asistenty, ale i pro lékaře, kteří předpis jednoduše překopírují do svého SW programu. Pokud je předepsán HVLP, nelze na recept z legislativních důvodů vydat IPLP, viz § 5 Vyhlášky č. 329/2019, Sb., o předepisování léčivých přípravků. Rozepsaným IPLP se rovněž zabrání spekulacím o úhradě a složení bude jednoznačné. V neposlední řadě se tak minimalizují chyby a ušetří čas při komunikaci s lékařem.

Mgr. Eva Kasalová s IT týmem Futurdrg po úspěšném Hackathonu
Mgr. Eva Kasalová s IT týmem Futurdrg po úspěšném Hackathonu

Struktura jednotlivých receptur v připravované databázi odpovídá požadavkům na technologický předpis podle § 22 Vyhlášky 84/2008, Sb., o správné lékárenské praxi. Lékárník nebo farmaceutický asistent bude moci volně stáhnout dokument obsahující název léčivého přípravku, složení, pracovní postup, obal, dobu použitelnosti, podmínky uchovávání a označení. Navíc bude u každého předpisu uvedena úhrada pojišťovnou, případně zdroj receptury a poznámky k přípravě. Lékárník i lékař budou moci vyhledávat v databázi dle názvu HVLP, účinné látky, lékové formy nebo indikační skupiny.


V první etapě receptáře jsme se zaměřili na náhrady HVLP. Z důvodu ukončení dodávek nebo výroby jsme zařadili do seznamu např.: Eryfluid sol., Elocom sol., Garasone gtt., Torecan supp., Spasmopan supp., Borozan pst., Endiaron pst., Mukoseptonex gtt. a ze starších léků pak evergreeny jako Alnagon tbl., Ergofein tbl., Cornutamin gtt. atd. Dočasné, ale opakované výpadky se týkají gelu Mesocain, čípků Rectodelt, mastí Bactroban a Framykoin i tablet Entizol, Furantoin a dalších. V případě dočasných výpadků lze IPLP předepisovat jen tehdy, když není daný HVLP k dispozici.

Do další etapy plánujeme zařadit technologické předpisy v praxi používaných magistraliter, které vychází z oficinálních receptářů Českého lékopisu nebo Německého kodexu (NRF).

Jak to celé začalo a komu vlastně poděkovat

Na začátku byl nápad, ale to samozřejmě nestačí. ϑ Bylo potřeba sehnat programátory, kteří by jednoduchou a přehlednou databázi naprogramovali a nestálo to moc peněz. Na podnět Oddělení výpočetní techniky v IKEM jsme se s touto výzvou přihlásili do mezinárodní soutěže pro mladé programátory European Healthcare Hackathon, který probíhal 19.–21. listopadu 2021 v IKEMu. Víkendová soutěž se uskutečnila v angličtině a díky mladé a milé kolegyni Mgr. Evě Kasalové se podařilo přilákat pozornost tří týmů nadějných ajťáků. Po 48 hodinách byl vybrán vítězný řešitelský program od tří studentů ČVUT tvořící skupinu Futurdrg: Tomáš Koťara, Marcel Žec a Ondra Gardavský. Jejich promo video k receptáři lze shlédnout na YouTube. Při slavnostním zakončení ceremoniálu Hackathonu jim Mgr. Michal Hojný předal symbolickou cenu (baťůžky) za vytvoření základní struktury databáze a nabídl spolupráci s ČLnK. Začátkem ledna schválilo projekt a jeho financování představenstvo Komory a mohl se začít tvořit vlastní receptář.

Do pracovní skupiny pro tvorbu technologických předpisů se zapojili kolegové z praxe: farmaceutická asistentka Jiřina Novotná z E-laboratoře (lékárna se soustředěnou přípravou řetězce Dr.Max), Mgr. Martina Husárová z Galeniky (lékárna se soustředěnou přípravou firmy Fagron a.s.), Mgr. Daniela Harapátová z nemocniční lékárny FN Bulovka, PharmDr. Lukáš Láznička za ČLnK, Katedru farmaceutické technologie a kontroly léčiv IPVZ a FN Královské Vinohrady a já rovněž ze stejné katedry IPVZ a Ústavní lékárny IKEM.

Skupinu oponentů technologických předpisů tvoří odborníci z obou farmaceutických fakult: za Katedru farmaceutické technologie UK v Hradci Králové doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D., doc. PharmDr. Andrej Kováčik, Ph.D. a PharmDr., Barbora Vraníková, Ph.D. a za Katedru farmaceutické technologie MU v Brně doc. PharmDr. Ruta Masteiková, Ph.D.

Věříme, že se nám do léta podaří vytvořit funkční dostupnou elektronickou databázi s validními recepturami, které budou sloužit jak lékařům pro předepisování, tak lékárníkům a asistentům pro přípravu IPLP.

Doba je rychlá, plná změn a sešitkům s recepty předávaným z jedné lékárnické generace na druhou už pomalu odzvonilo.

PharmDr. Sylva Klovrzová, Ph.D.

Ústavní lékárna IKEM a Katedra farmaceutické technologie IPVZ Praha

Zleva: S. Klovrzová, J. Novotná, L. Láznička, M. Husárová,
D. Harapátová
Zleva: S. Klovrzová, J. Novotná, L. Láznička, M. Husárová, D. Harapátová



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#