#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 34

Andrographis paniculata (Burm. f.) Nees – měkýn latnatý, (Acanthaceae – paznehtníkovité)

Jednoletá, až 100 cm vysoká bylina, původem ze Srí Lanky a ­Indie. Běžně se pěstuje jako okrasná rostlina v jihovýchodní a jižní Asii i v Evropě.

Synonyma: Andrographis paniculata var. glandulosa.

Obecný název: Senshiren (jap.).

Sbíraná část: folium, herba, radix.

Droga: Andrographidis paniculatae folium, A. p. herba, A. p. radix.

Obsahové látky: labdanové diterpeny s převahou andrografolidu, dále 14-deoxyandrografolid, 14-deoxy-12-hydroxyandrografolid a příbuzné látky, v celé rostlině 30 flavonoidů, apigenin, 5,2'- dihydroxy-7,8-dimethoxyflavon, skullkapflavon I, luteolin a příbuzné látky a další fenolové struktury, steroly β – sitosterol, stigmasterol a jejich estery s vyššími mastnými kyselinami, triterpen lupeol, skupinově byly prokázány alkaloidy, saponiny a třísloviny obou typů.

Účinky a použití: v indické Ayurvédě a Tradiční čínské medicíně se aplikuje při zánětech horních cest dýchacích provázených horečkou, bolestmi v krku a kašlem nebo otoky dásní. Protibakterální účinky se projeví při léčbě kožních nemocí, především různých vředů. Nálev se podává při průjmech a žloutence.

Odborné studie. Komplex fenolických látek včetně flavonoidů, vykazuje antioxidační a antiproliferativní aktivitu. Izolovaná hořčina andrografolid vykazuje účinky antidiabetické, antibakteriální, antiparazitární (leishmaniózy), hepatoprotektivní, kardioprotektivní, antitrombotické, protizánětlivé a aktivující apoptózu v buněčné liniích lidské rakoviny prsu TD-47 a u krys antiulcerózní (dvanácterník). V případě antivirových aktivit blokuje vstup viru HIV a retrovirů do buněk. Rovněž inhibuje významné enzymy které produkují koronaviry, včetně nemoci covid-19. Některé studie potvrdily zlepšení průběhu onemocnění covid-19 po aplikaci extraktů z nati a omezení zánětlivých projevů. 14-deoxyandrografolid se podílí na imunomodulačních, vasodilatačních a antiatero­sklerotických a apoptotických efektech drogy. Dále indukuje protizánětlivý interleukin-2 (IL-2) v lidských periferních lymfocytech a 14-deoxy-12-hydroxyandrografolid působil cytotoxicky na buněčné linie lidského plicního adenokarcinomu (A549), zvýšením exprese kaspázy-3. Je popsáno užití jako antikoncepce, ale i zlepšení spermatogeneze regenerací semenotvorných kanálků. Na protizánětlivých účincích se podílejí i steroly. V internetovém prodeji lze získat tobolky s extraktem.



Dávkování: 2x 1 tobolku denně (obsažen extrakt) nebo 6–12 g ve formě nálevu či odvaru.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: antidiabetika

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: J. M. Garg (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#