#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tea tree oil a kožní mykózy


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 36

Kožní mykózy patří mezi nejčastější plísňová onemocnění. Mykotické infekce kůže nohou mohou být dermatofytózy nebo kandidózy. Synonymem pro dermatofytózu je pojem tinea. Tinea pedis, která postihuje plosku a meziprstí dolních končetin, je nejčastější kožní mykózou, její incidence mezi dospělými osobami se pohybuje mezi 20 až 70 %. V patogenezi se uplatňuje především vlhké a teplé mikroklima v obuvi, mezi podpůrné faktory patří hyperhidróza a akrocyanóza. V etiologii vysoko převažuje Trichophyton rubrum, vzácnější je T. interdigitale (T. mentagrophytes var. interdigitale), stále řidčeji je možné se setkat s Epidermophyton floccosum. Z ložisek tinea pedis lze vykultivovat i kvasinky (Candida albicans, C. parapsilosis, Trichosporon mucoides) jako sekundární infekci. U iritovaných a macerovaných forem je fungální flóra potlačena a přerůstá bakteriemi (difteroidy nebo gramnegativními tyčinkami). Přechodem infekce z dlouhotrvající tinea pedis na epidermis nehtového lůžka vzniká tinea unguinum. Nejčastěji se jedná o distální subungvální onychomykózu.

Pod názvem tea tree oil (TTO) je znám esenciální olej získaný destilací s vodní parou listů a koncových větví Kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia, čeleď Myrtaceae) a dalších druhů. Jeho hlavními obsahovými látkami jsou zejména mono­terpeny, seskviterpeny a související alkoholy (terpinen-4-ol, γ-terpinen, α-terpinen, 1,8-cineol, terpinolen, p-cymen, α-pinen, α-terpineol, aromandren, δ-cadinen, limonen, sabinen, globulol, viridiflorol). Složení oleje se může měnit během skladování.

Otázkou je, zda je TTO vhodný k samoléčbě kožních mykóz. V literatuře lze nalézt velké množství studií prokazujících antibakteriální účinek TTO. Většina bakterií je citlivá na TTO v koncentracích 1,0 % a méně, u komenzálních kožních stafylokoků, mikrokoků, Enterococcus faecalis a Pseudomonas aeruginosa byly hlášeny hodnoty minimální inhibiční koncentrace (MIC) vyšší než 2 %. MIC pro kvasinky, dermatofyty a další filamentózní houby se v testech pohybuje v rozmezí 0,03–0,5 %, minimální fungicidní koncentrace (MFC) TTO se obecně pohybuje v rozmezí 0,12–2 %. Například při in vitro testech s hlavními původci onychomykózy bylo dosaženo inhibice růstu T. rubrum při koncentraci TTO větší než 0,04 % a u T. mentagrophytes při koncentraci větší než 0,02 %. TTO je tradičně připisován také protizánětlivý účinek. Například ve vodě rozpustné složky TTO v testech inhibovaly lipopolysacharidem indukovanou produkci zánětlivých mediátorů TNF-α, IL-1β a IL-10 lidskými monocyty z periferní krve přibližně o 50 % a prostaglandinu E2 přibližně o 30 %. In vivo bylo prokázáno, že topicky aplikovaný TTO moduluje edém spojený s eferentní fází kontaktní hypersenzitivní reakce u myší. Když byl u myší zkoumán účinek TTO na reakce přecitlivělosti zahrnující degranulaci žírných buněk, TTO a terpinen-4-ol aplikované po injekci histaminu snížily otok kůže vyvolaný histaminem. TTO také významně snížil uměle vyvolaný otok. U TTO byly též ­prokázány antioxidační vlastnosti. Antioxidační aktivitu jeho složek lze seřadit takto: α-terpinen> α-terpinolen> γ-terpinen.

V randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii se 104 pacienty s tinea pedis byl porovnáván účinek krému s 10 % w/w TTO oproti 1 % tolnaftátovému krému a placebu při aplikaci 2x denně po dobu 4 týdnů. Negativní kultivaci mělo po skončení terapie 85 % pacientů užívajících tolnaftát, 30 % pa­cientů s TTO a 21 % pacientů léčených placebem. V obou léčených skupinách došlo oproti placebu ke zlepšení klinických příznaků jako je zánět, svědění, pálení. Autoři došli k závěru, že TTO je v úlevě symptomů stejně účinný jako tolnaftát, ale pro vyléčení není účinnější než placebo. V kontrolované, randomizované, dvojitě zaslepené studii se 158 pacienty s infekcí klinicky a mikroskopicky připomínající dermafytovou infekci byl testován účinek 25% a 50% roztoku s TTO na tinea pedis. Pacienti si roztok aplikovali na postižené místo 2x denně po dobu 4 týdnů. Výrazná klinická odpověď byla pozorována u 68 % osob ze skupiny aplikující si 50% roztok, u 72 % osob ze skupiny aplikující si 25% roztok a u 39 % osob ze skupiny s placebem. Mykologická léčba byla hodnocena kultivací seškrábané kůže odebrané na začátku a po 4 týdnech léčby. Mykologického vyléčení bylo dosaženo u 55 % osob ze skupiny s 25% TTO, u 64 % osob ve skupině s 50% TTO a u 31 % osob ve skupině s placebem. U 4 pacientů užívajících TTO se vyvinula středně těžká až těžká dermatitida, která se rychle zlepšila po ukončení studijní léčby. Během dvojitě zaslepené, multicentrické, randomizované, kon­trolované klinické studii se 117 pacienty s distální subunguální onychomykózou potvrzenou kultivací, si po dobu 6 měsíců pacienti 2x denně aplikovali buď 1% klotrimazolový roztok nebo 100% TTO. Debridement a klinické hodnocení byly provedeny za 0, 1, 3 a 6 měsíců. Základní charakteristiky léčených skupin se významně nelišily. Po 6 měsících léčby byly obě léčebné skupiny srovnatelné na základě kultivační léčby a klinického hodnocení dokumentujícího částečné nebo úplné vyřešení. O tři měsíce později přibližně polovina každé skupiny uvedla pokračující zlepšování nebo řešení. Topická léčba nehtů poskytla zlepšení vzhledu nehtů a symptomatologie.

Dostupné preklinické a klinické studie naznačují, že TTO díky svým antimykotickým, antibakteriálním, protizánětlivým a anti­oxidačním vlastnostem může být vhodným pomocným prostředkem pro topickou samoléčbu kožních mykóz, a to především v počátečním období onemocnění, případně jako profylaktický prostředek k prevenci reinfekce. U chronické mykózy, onychomykózy a u infekce většího rozsahu je samozřejmě nutná systémová léčba pod dohledem lékaře.

Mgr. Věra Klimešová

Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje společnosti Fytopharma

Zdroj: www.fytoinstitute.eu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#