#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaké mají novinky Lékárnice maminky?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 32


Leden se přehoupl do února a ve dveřích stojí březen. Rychlost letícího času jsem si uvědomila, když mi do lékárny dorazila první vlna alergiků a expedovala jsem jedno antihistaminikum za druhým. Koncem února bych to nečekala, ale vzhledem k teplému počasí se není čemu divit. Je tedy nejvyšší čas vypustit do světa téma Alergie, začít připravovat květnové setkání Lékárnic maminek a mnoho dalšího. Níže se dočtete o všem, co se dělo a co připravujeme.


Přelom roku byl ve znamení navazování spolupráce. Zadařilo se nám hned dvakrát. Předně jsme domluvily spolupráci s Lékárnickými pohádkami, které tvoří sami lékárníci. Vzhledem k cílové skupině bylo naše propojení nasnadě. Ráda bych tedy poděkovala Tomáši Volnému, který za Lékárnickými pohádkami stojí, a doufám, že spolupráce s Lékárnicemi maminkami bude do budoucna jen a jen vzkvétat. Druhou spoluprací, za kterou jsem velmi ráda, je ta s projektem Úsměv mámy. Nezisková organizace Úsměv mámy se zabývá podporou rodičů, kteří mají psychické potíže. Aktivity této neziskovky jsou propojeny také se zdravotnictvím, například s Národním ústavem duševního zdraví realizují pilotní projekt screeningu psychických obtíží v těhotenství a po porodu.

V únoru proběhlo kvůli nepříznivé epidemiologické situaci odkládané zasedání představenstva České lékárnické komory. Prezentovala jsem na něm naše výstupy za rok 2021 a také plán rozpočtu pro rok 2022. Jsem moc ráda, že na zasedání představenstva opět zazněla nutnost více propojit komorové projekty a prohloubit naši komunikaci tak, abychom se navzájem podporovali a využívali všech aktivit pro prospěch Komory jako celku.

Jako první chceme dokončit téma Alergie, to bude spuštěno v nejbližších dnech. Během roku pak začneme s tvorbou dvou nových témat – Imunita a Očkování. Téma Imunita přirozeně vyplynulo ze zkušeností z besed, na té o nachlazení zbývá na imunitu asi patnáct minut, přestože toto téma maminky velmi zajímá. Naše evidence-based guru Katka má již mnoho podkladů připravených, beseda tak bude připravena brzy, ale její uspořádání plánujeme až na podzim, kdy imunita v souvislosti s nachlazením bude opět aktuální. O besedách na téma očkování uvažujeme už dlouho. Je to téma kontroverzní, ale kdo jiný by se ho neměl bát než my lékárníci, s citem a pochopením maminek. Pokud by tě některé z témat zajímalo, určitě se ozvi a my tě rády uvítáme v tvůrčím týmu.

Poslední a nejlepší nakonec. Tak jako vnímáme nutnost osobního kontaktu s pacienty a s rodiči na besedách, jsme si vědomy toho, jak je důležité, abychom se i my setkávaly osobně. Každá jsme z jiného koutu republiky a mnohdy se známe jen z online prostředí, které může být matoucí. (Například Lékárnice maminka Lenka si myslela, že já jsem vysoká, ona mi zase připadala taková vcelku jako já. Když jsme se pak poprvé na setkání LM uviděly, tak to vypadalo jako setkání trpaslíka s obrem, přičemž já jsem ten trpaslík.)

Letošní setkání Lékárnic maminek se uskuteční o víkendu 13.–15. května v rekreačním středisku Zubří-Jasenka blízko Nového Města na Moravě. Tradičně bude zahrnut program pro děti, odborný program pro nás (předpokládáme též ohodnocení body do celoživotního vzdělávání) a večerní buřtovka. Vítány jsou maminky z projektu, ale i maminky a tatínkové, kteří by chtěli prozkoumat, jak to v projektu funguje, co děláme a kdo vlastně jsme. Uzávěrka přihlášek je 31. března. Pro více informací pište na: lekarnice.mam@gmail.com.

Šárka Voříšková,

vedoucí projektu Lékárnice maminky



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#