#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 22

Mám v péči psa, který složil náročné canisterapeutické zkoušky. Beru ho všude sebou v rámci stále trvajícího výcviku. Navštěvujeme domy s pečovatelskou službou, domy pro seniory, LDN, školky atd. Doprovází mě do všech potravinových i nepotravinových obchodů v rámci výcviku. Má na sobě žluté označení. Tento pes může chodit s doprovodem prakticky všude, doprovází mě i na všechny kulturní akce, jako doprovod je se mnou i ve všech dopravních prostředcích. Chtěla bych se zeptat, zda ho mohu sebou brát i do lékárny.

O tom, zda do veřejně přístupných prostor lékárny bude dovolen vstup se psem, si rozhoduje každý provozovatel lékárny individuálně. Vždy ale musí dodržet ustanovení § 30 odst. 3 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, podle něhož platí:

„Pacient se smyslovým nebo tělesným postižením, který vy­užívá psa se speciálním výcvikem, má právo s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav na doprovod a přítomnost psa u sebe ve zdravotnickém zařízení, a to způsobem stanoveným vnitřním řádem tak, aby nebyla porušována práva ostatních pacientů, nestanoví-li jiný právní předpis jinak; to neplatí, jde-li o osoby ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence. Psem se speciálním výcvikem se pro potřeby věty první rozumí vodicí pes nebo asistenční pes.“

Pokud je mi známo, dosud není žádným právním předpisem upraveno, jaké podmínky musí splňovat pes, aby jej bylo možné považovat za vodicího nebo asistenčního. Pak nezbývá, než psa takto posoudit prostým rozumem na základě toho, zda prošel odpovídajícím výcvikem. Z dokladů, které jste přiložila, bych se klonil k závěru, že váš pes takovým psem je. Samotná skutečnost, že pes je vodicí nebo asistenční, ke vstupu do zdravotnického zařízení podle § 30 ust. 3 zákona nestačí. K tomu je třeba, aby se psem do zdravotnického zařízení vstupoval pacient se smyslovým nebo tělesným postižením, který využívá psa se speciálním výcvikem s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav. Pokud jste takovou pacientkou, pak na vaši otázku odpovídám ano, máte právo se svým psem vstupovat do lékárny.

Pokud přijmu od pacienta elektronický recept na LP, který nemám skladem, a daný LP objednávám – mám právo uvést tento eRp do stavu Připravovaný, tak abych pacientovi znemožnila jeho vyzvednutí v jiné lékárně?

Doporučuji, abyste v případě dohody s pacientem, že lék objednáte, eRecept do stavu „připravovaný“ uvedla. Jen bych nepoužil tak silný výraz, jakým je „právo“. Převedením do stavu připravovaný totiž můžete zabránit tomu, aby pacient bez vašeho vědomí přípravek vyzvedl v jiné lékárně, ale pokud vás prostřednictvím té jiné lékárny, nebo sám, následně požádá o odblokování, neměla byste odmítnout. Respektive měla byste posoudit situaci a odmítat jen tak dlouho, než by hrozilo, že pacient si natolik stojí za svým, že by vám mohl působit potíže podáním stížností na různé orgány. Abyste snížila pravděpodobnost, že vůbec do jiné lékárny půjde, nebo bude v jiné lékárně nevědomý, je vhodné pacienta už při domluvě o objednání léku informovat o tom, že objednáním bude výdej léku na recept zablokován.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#