#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Farmaceutická fakulta stále na špici. Díky všem!


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 14-15


Na konci ledna letošního roku se završila má osmiletá mise děkana hradecké Farmaceutické fakulty. Byl jsem Časopisem českých lékárníků vyzván k shrnutí toho nejdůležitějšího, co se mně a mým kolegům povedlo a rád tak činím. Nebudu se zde příliš věnovat vědě, ale spíše se zaměřím na výuku, která představuje hlavní těžiště naší práce a má úzkou návaznost na další (specializační a kontinuální) vzdělávání a farmaceutickou praxi.

Hned na jaře 2014 jsme v souladu s dobrou praxí kvalitních zahraničních univerzit ustanovili „kurikulární komisi“ vedenou studijním proděkanem a se zastoupením pedagogů, studentů a absolventů. Cílem byla důkladná analýza stavu, predikce budoucích potřeb a nastavení potřebných změn a modernizace studijních plánů, náplní předmětů a jejich návazností. Naším záměrem bylo především vyrovnat studijní náročnost v jednotlivých ročnících, optimalizovat příliš rozvolněný kreditní systém a posílit výuku farmaceutických disciplín zaměřených na pacienta (zejména klinické farmacie a farmaceutické péče). Dalším cílem bylo zavedení vnitřní specializace studia, kdy si studenti nyní mohou volit kromě jednotlivých předmětů i ucelené skupiny (Farmaceutická analýza, Farmaceutická chemie, Klinická farmacie, Léčiva přírodního původu, Průmyslová farmacie) a směřovat tak do určité míry své studium směrem k určité oblasti. Aktualizovali jsme fakultní Pravidla pro organizaci studia a zde rozšířili možnosti individuálních studijních plánů a tím umožnili zavedení tzv. meziročníků pro studenty, kteří potřebují dohnat určité přípravné předměty pro zápis předmětů navazujících. Cílem bylo a je více motivovat studenty k řádnému studiu místo chronického odkládání zkoušek. Upravili jsme podmínky přijetí ke studiu a nově zavedli možnost přijetí na základě národních srovnávacích zkoušek společnosti SCIO. S novou akreditací studijního programu Farmacie jsme změnili i systém státních zkoušek; opět jsme zavedli průběžné státnice z jednotlivých předmětů. Také bakalářský studijní program Zdravotnická bioanalytika s novou akreditací zmodernizoval svou náplň a změnil i název na Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví. Dále jsme získali akreditaci navazujícího magisterského studijního programu, opět pod inovovaným názvem Odborný pracovník v laboratorních metodách. Připravili a akreditovali jsme i nový studijní program Farmaceutické vědy/Pharmaceutical Sciences. Tento akademicky zaměřený dvouletý navazující magisterský studijní program bude vyučován pouze v angličtině a cílen je na zahraniční absolventy Bc. oborů, kteří si chtějí rozšířit vzdělání ve vybraných profilových farmaceutických disciplínách zejména s ohledem na budoucí profesní uplatnění ve farmaceutickém výzkumu a průmyslu. Aktualizací a reakreditací postupně prošly i všechny doktorské studijní programy a oprávnění konat habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem.

Jsem moc rád, že se nám (jako jediné farmaceutické fakultě v České republice a na Slovensku) daří držet plný rozsah a spektrum akreditaci u všech tradičních farmaceutických oborů. Upravili jsme i systém rigorózního řízení a více umožnili a podpořili uznávání vynikajících diplomových prací jako prací rigorózních. Několik let jsme zajištovali výuku farmacie v angličtině nejen v Hradci Králové, ale i v rámci spolupráce s MBS College v řeckém Heraklionu. I když výuka na Krétě byla u pedagogů (mě nevyjímaje) dosti oblíbená, bohužel se projekt ukázal jako ne příliš životaschopný; naše náročnost u zkoušek se příliš nesetkávala s připraveností řeckých studentů...

Vzhledem k aktuální demografické situaci, kdy jsme na historickém minimu počtu maturantů, o které soutěžíme s mnoha dalšími školami, vnímáme jako svůj trvalý úkol propagovat studium na fakultě a atrahovat co nejlepší uchazeče o studium. Kromě řady různých dlouhodobých aktivit (včetně návštěv studentů na jejich bývalých středních školách) přibyla od roku 2019 nová pravidelná akce – jednodenní juniorská Univerzita Karlova, kde si středoškoláci mohou vyzkoušet studium na naší fakultě.

V roce 2015 jsme dokončili první budovu nového kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové (projekt MEPHARED). Jedná se o objekt ve Zborovské ulici v sousedství Fakultní nemocnice určený pro výuku a výzkumné aktivity celkem čtyř kateder a ústavů naší a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. V dalších letech jsme vyvíjeli velmi intenzivní snahu o dokončení výstavby navazujícího projektu MEPHARED II. Ve spolupráci s mezinárodní projekční kanceláří Bogle Architects jsme připravili plány a v loňském roce získali pravomocné územní rozhodnutí pro dostavbu kampusu. Byli jsme zařazeni mezi projekty Národního plánu obnovy a kampus za více než 4 miliardy Kč by měl stát v roce 2026. Na fakultní zahradě léčivých rostlin proběhla kompletní rekonstrukce zelené střechy. Rozvoj zaznamenal i objekt v Zámostí, kde kromě rekonstrukce vstupních prostor a některých interiérů byl zrealizován i nákup pozemků pod tenisovými kurty. To zajistí jejich možný další rozvoj včetně zastřešení. Významné byly také investice do informačních technologií a AV vybavení celé fakulty. Nezbytné rekonstrukční práce proběhly i ve stávajících prostorách fakulty v ulici Akademika Heyrovského (např. rekonstrukce Posluchárny C, která opět může být nazývána „Novou posluchárnou“). V prostorách Českého farmaceutického muzea v Kuksu byl vybudován a otevřen nádherný Sál Václava Ruska jako ocenění této mimořádné osobnosti naší fakulty i české farmacie. Otevřeli jsme fakultní dětskou skupinu „Fafík“, financovanou z Operačního programu zaměstnanost, která má za cíl péči o děti našich zaměstnanců.

V září 2014 proběhlo slavnostní zahájení činnosti a první kurz Univerzitního vzdělávacího centra klinické farmacie (UCKF). Toto centrum je nezávislou školící platformou oboru klinická farmacie založenou naší fakultou ve spolupráci se Sekcí klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Hlavním cílem UCKF je organizace kvalitních vzdělávacích akcí pro klinické farmaceuty i pro další farmaceuty a ostatní zdravotnické pracovníky se zájmem o přednášenou problematiku.

Naše fakulta dlouhodobě představuje špičku farmaceutického vzdělávání a výzkumu v České republice a je stabilní a platnou součástí Univerzity Karlovy s potenciálem dalšího růstu a rozvoje. Jsem hrdý na to, že v loňském mezinárodním hodnocení vědecké činnosti na Univerzitě Karlově se Farmaceutická fakulta v Hradci Králové umístila mezi 5 vědecky nejkvalitnějšími fakultami. V posledních dvou letech nás v rozvoji zbrzdila celosvětová koronavirová pandemie, která významně narušila vzdělávací činnost na všech jejích úrovních, znesnadnila mezinárodní spolupráci, cestování a s ním spojenou realizaci výzkumných i vzdělávacích stáží a na dlouhou dobu paralyzovala kulturní a společenský život.

Mé velké uznání a poděkování proto patří všem členům vedení fakulty, orgánů akademické samosprávy i všem ostatním pracovníkům a studentům fakulty za jejich každodenní práci! Za vynikající spolupráci děkuji všem našim partnerům a spolupracovníkům, v čele s Českou lékárnickou komorou. Všem farmaceutkám a farmaceutům v terénu děkuji za pomoc při zajišťování praxí našich studentů!

Mému nástupci, doc. Rohovi, přeji hodně sil a elánu, dobré spolupracovníky, a hlavně motivované a kvalitní studenty!

Prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D.

děkan Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové

1. 2. 2014 – 31. 1. 2022


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#