#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak s darováním léků Ukrajině


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 21-22

Česká lékárnická komora nedoporučuje, aby byly léky součástí běžných materiálních sbírek pro humanitární pomoc. Dodávky léků na Ukrajinu koordinuje Ministerstvo zdravotnictví.

Pokud chcete pomoci s dodávkou léků a zdravotnického materiálu na Ukrajinu, kontaktujte, prosím, Ministerstvo zdravotnictví na e-mailové adrese ukrajina@mzcr.cz. Česká lékárnická komora žádá veřejnost, aby v humanitárních sbírkách neshromažďovala léky. Léky jsou zvláštní kategorií zboží a vyžadují zvláštní zacházení podle striktních pravidel. Zdravotní pomoc Ukrajině je cíleně koordinována Ministerstvem zdravotnictví pod odborným dohledem profesionálů.

V souvislosti s humanitární krizí způsobenou válečným konfliktem na území Ukrajiny zaznamenáváme zvýšený zájem veřejnosti o výdej léků, dokonce i těch, které jsou vázané na lékařský předpis. Léky však spadají pod samostatnou kategorii zboží, které při převozu přes hranici podléhá zvýšenému sledování a zvláštní celní kontrole. Navíc musí být po celou dobu převozu i skladování dodrženy a dokumentovány speciální podmínky uskladnění léků (například trvalé monitorování teploty a vlhkosti). Pro zásilky humanitární pomoci obsahující léčivé přípravky aktualizoval Státní ústav pro kontrolu léčiv pokyn DIS-14.

Dodávky léků od individuálních dárců nadměrně zatěžují celní hraniční přechody, které momentálně čelí enormnímu náporu. Netříděný a smíšený zdravotnický materiál bez patřičné dokumentace a v nesprávné jazykové mutaci navíc ztěžuje práci zdravotním týmům, které poskytují péči ve ztížených podmínkách.



Česká lékárnická komora chápe a respektuje snahu občanů pomáhat, ale individuálně iniciované sbírky a následné nakládání se zbožím zvláštní povahy, jakým jsou léky, jejich poskytování či podávání představují porušení zákona o léčivech a další související legislativy. Nesprávné skladování, indikace, dávkování, lékové interakce nebo potlačení příznaků jiného, závažnějšího onemocnění může bohužel představovat zdravotní riziko.

Není možné garantovat kvalitu, bezpečnost a účinnost léků, jejichž původ není zřejmý a které pocházejí z domácích zásob či jakéhokoli neoprávněného zdroje. Ani v krizových případech poskytování zdravotnické péče nemohou zdravotníci rezignovat na principy bezpečného podávání léků a musí mít stoprocentní jistotu a důvěru v původ používaných léků a zdravotnického materiálu.

Kvůli zajištění této jistoty žádáme všechny, kteří materiálové sbírky organizují, aby ze seznamů materiálu odstranili lé­čivé ­přípravky. Obzvláště upozorňujeme na rizika ­shromažďování a manipulace s léky vázanými na lékařský předpis ne­zdravotnickými pracovníky a osobami bez platného distribučního oprávnění.

Léková pomoc je koordinována na úrovni státu. Jednotná koordinace zajišťuje rovnoměrnou distribuci a zamezuje vzniku možné místní a časové nedostupnosti léků. Nákup léků a zdravotnického materiálu na úrovni výrobce nebo distributora je navíc ekonomicky výhodnější a dá se v patřičné jazykové mutaci realizovat na území EU co nejblíže k ukrajinským hranicím. Ministerstvo zdravotnictví připravuje pomoc pro Ukrajinu ve formě léků, zdravotnického materiálu a pomůcek. Pokud chcete na tuto pomoc přispět, obraťte se přímo na MZd e-mailem: ukrajina@mzcr.cz.

V těchto chvílích je velmi důležité, aby pomoc, kterou poskytujeme uprchlíkům na hranicích, ale i obyvatelům na Ukrajině, byla kontinuální, koordinovaná a adresná. Máte-li zájem se na ní podílet, doporučujeme místo léků poskytnout finanční pomoc některé z humanitárních organizací nebo Velvyslanectví Ukrajiny v České republice.

(člnk)



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#