#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kapky vitamínu D pro kojence: chyby, kterým je třeba se vyhnout


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 3, s. 33

K nesprávnému a chybnému užívání vitaminu D dodávaného v lahvičkách s kapátkem dochází relativně často. Mezi nejčastější dokumentované případy patří manipulace dětmi, zasažení očí, a především nechtěné předávkování související s vadnou lahvičkou nebo vadným kapátkem.

Předávkování vitaminem D (cholekalciferol) vystavuje děti riziku hyperkalcémie, jejíž hlavními projevy jsou zvracení, odmítání kojení, dehydratace, tvorba močových kamenů a ukládání vápníku v ledvinách.

Mezi lednem 2017 a dubnem 2020 analyzovalo francouzské toxikologické centrum 1255 hlášení, která se týkala patentovaných léků s obsahem vitamínu D a určených pro použití u kojenců. Více než polovina případů se týkala samosprávy dítětem. Nejčastěji si dítě vzalo láhev a vypilo roztok, nebo jej dalo vypít mladšímu dítěti. Dávka požitého vitaminu D se pohybovala od několika kapek až po celou lahvičku s objemem 10 ml.

Vitamin D byl podán nebo vstříknut do oka při 235 případech, v 15 případech samotným dítětem. V 70 případech došlo k náhodné expozici očí vitaminem D v důsledku nesprávného zacházení při perorálním podání. 66 případů předávkování souviselo s vadou v lahvičce, např. vadné kapátko, z něhož tekutina vytékala proudem namísto jednotlivých kapek, oddělení trysky kapátka atd.

Přibližně 100 případů předávkování bylo spojeno se selháním komunikace mezi dospělými, což vedlo k podání duplicitních dávek, k nepozornosti, chybám v předpisu nebo k nepochopení předpisu. Ve 20 případech byl vitamin D podáván souběžným užíváním více přípravků v lahvičkách podobného vzhledu.

Suplementace vitaminu D slouží jako prevence křivice. Děti mladší 12 měsíců by se měly vyhýbat pravidelným velkým dávkám vitaminu D. Je důležité zajistit, aby rodiče správně porozuměli dávce, kterou je třeba podat, jak ji aplikovat a jaká opatření je třeba přijmout. Aby byly i vitaminy, stejně jako jiné léky, vždy skladovány mimo dosah dětí.

Zdroj: „Vitamin D in dropper bottles for infants and children: accidental overdoses and eye exposure“ Prescrire International 2022


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#