#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nadějnější léčba IPF


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 18

Společnost Boehringer Ingelheim nedávno oznámila výsledky nových analýz z klinických hodnocení s přípravkem OFEV® (nintedanib) v léčbě idiopatické plicní fibrózy (IPF) na konferenci American Thoracic Society (ATS) v roce 2017.

Podle spojené analýzy dat ze dvojice klinických hodnocení fáze III INPULSIS® byla pravděpodobnost zlepšení nebo stabilizace plicní funkce měřené pomocí usilovné vitální kapacity (FVC) v týdnu 52 dvojnásobná ve skupině s přípravkem OFEV® (36,8 %) než ve skupině s placebem (18,0 %). Podskupinová analýza otevřené studie INPULSIS®-ON prokázala podobnou roční míru poklesu FVC během 96 týdnů u pacientů léčených uvedeným přípravkem bez ohledu na dávku, kterou užívali v závislosti na snášenlivosti (150 mg dvakrát denně, 100 mg dvakrát denně nebo obě dávky).

Samostatná analýza prezentovaná na konferenci zkoumala data z registru pacientů IPF-PRO z 18 pneumologických pracovišť za účelem stanovení klinické charakteristiky pacientů s IPF s pokročilým postižením plicních funkcí. Většina klinických studií zahrnovala pacienty s IPF s mírným až středně závažným postižením plicních funkcí, cílem bylo získat informace o tom, jak se liší pacienti s pokročilejším onemocněním. Pacienti s výchozí pokročilou IPF měli větší fyzickou poruchu než pacienti s mírným až středně závažným onemocněním včetně kratší vzdálenosti ušlé za šest minut (97,5 m oproti 121 m). U nemocných s pokročilejší IPF se zároveň častěji vyskytovala hypoxémie (špatné okysličení krve) jak klidová (36,6 % vs. 7,4 %), tak námahová (62,4 % vs. 20,2 %), vyžadující větší objem dodatečného kyslíku, plicní arteriální hypertenze či plicní nebo vysoký krevní tlak v plicích (14,0 % vs. 6,4 %). Pacienti s pokročilou poruchou plicní funkce měli dále významně horší skóre kvality života související se zdravím.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#