#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový tým to může dotáhnout dál


Autoři: Aleš Novosád;  Stanislav Havlíček
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 16

Šest let od založení Mladých lékárníků stál v jejich čele PharmDr. Antonín Svoboda. Odvedl obrovský kus práce a patří mu poděkování, že „mladým“ dal šanci se hned po fakultě rozvíjet a zapojit do „vysoké“ politiky, být v centru dění a podílet se na formování budoucnosti profese.

Jako odstupující předseda a otec zakladatel Mladých lékárníků otevřel PharmDr. Antonín Svoboda úvodním slovem sněm, na jehož konci očekával volby a první symbolické předání žezla v historii sdružení. Kromě toho nastínil základní okruhy a témata, kterým by se měl sjezd před volbou věnovat.

V dopoledním bloku se v rychlém sledu vystřídali čtyři přednášející. Prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba se věnoval hlavně elektronizaci zdravotnictví a protipadělkové směrnici a k tématu elektronizace, zejména problematice elektronického předepisování, pokračovali i zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv PharmDr. Kamil Rössler a Ing. Renata Golasíková. Následná živá diskuze se věnovala konkrétním případům, které v současnosti v lékárnách fungují a s elektronizací by měly být jinak.

K novele zákona č. 95, který začne platit 1. července 2017, vystoupila vedoucí Katedry lékárenství IPVZ, PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. Dopolední blok ukončila panelová diskuze s jednotlivými přednášejícími a jako hosté přijaly pozvání do panelu také PharmDr. Alena Tomášková z odboru farmacie Ministerstva zdravotnictví a PharmDr. Jarmila Skopová za Poskytoskyto vatele lékárenské péče. Znovu zaznívaly lékárenské evergreeny, jednotné doplatky, nedostupnost léčivých přípravků nebo reexporty.

V odpoledním bloku představil Mgr. Jiří Kotlář Českou farmaceutickou společnost, PharmDr. Stanislav Havlíček se podělil o osobní zkušenosti z mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu a PharmDr. Aleš Novosád hovořil o výsledcích projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny a České lékárnické komory Lékárník – odborný poradce.

Ve volbách po skončení odborného programu byli do nového předsednictva Mladých lékárníků zvoleni: Aleš Novosád – předseda, Filip Škarda – místopředseda, Eva Procházková, Petr Sedlák, Lukáš Malý.

I nové předsednictvo přijalo za své nadčasové Vize Mladých lékárníků, schválené na ustavujícím sněmu v roce 2011:

  • Mladí lékárníci chtějí spojit všechny lékárníky nespokojené se současným stavem českého lékárenství s cílem navrátit prestiž našemu oboru. Nevíme, jestli se Mladým lékárníkům daří stmelovat a zasévat do mladých hlav absolventů kromě starostí o co nejlepší výplatu také obavu a starost o budoucnost oboru. A spolu s tím také ochotu se na tvorbě budoucnosti alespoň částečně podílet. Probudit trochu rezistence k tomu, aby se nenechali spolknout systémem. Víme ale, že i malá drobná aktivita několika jednotlivců pomůže, aby většina zesílila nespokojené volání proti přehlížení malé a opomíjené, ale velmi potřebné profese.
  • Mladí lékárníci chtějí podpořit odbornost lékárníků (atestační a celoživotní vzdělávání), kvalitu péče poskytované farmaceuty a společenskou odpovědnost oboru.
    V minulém předsednictvu se dařilo tuto vizi naplňovat, ale novelou zákona č. 95 to nekončí. Mladí lékárníci se prosadili i do akreditačních komisí a také úzce nastavená spolupráce s Katedrou lékárenství IPVZ je závazkem do budoucna.
  • Mladí lékárníci chtějí pomáhat absolventům farmaceutických fakult k orientaci v oboru.

Tady se dá udělat mnohem více. Často se čerstvě promovaný lékárník do stane za táru a je vyděšený, co všechno se na něho valí. Na sdružení Mladých lékárníků pak nezbývá čas a je to to poslední, co jej v té chvíli zajímá. To by snad mohla změnit nová krev v předsednictvu Mladých lékárníků, nové nápady a mladší energie.

Složil se zajímavý tým. Mladý, ambiciózní, který to může dotáhnout daleko. Všichni z předsednictva se znají roky. Vědí, co od sebe čekat, snad se tedy první pozitivní výsledky dostaví brzy. Takže všem hodně štěstí.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#