#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak dál se signálním výkonem?


Autoři: PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 11

Dohodovací řízení o hodnotách bodu, výši úhrad zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a regulačních omezeních pro rok 2018 bylo zahájeno 2. února.


Lékárenský segment reprezentují tři organizace, které disponují těmito počty plných mocí: Grémium majitelů lékáren, z. s. – 944, Poskytovatelé lékárenské péče, z. s. – 80, Asociace provozovatelů lékárenských sítí – 36. Koordinátorem samostatného segmentu Lékárenská péče je GML.

V loňském roce se nám podařilo prosadit do Úhradové vyhlášky navýšení signálního výkonu o 1 Kč. Od ledna 2017 mohou lékárny fakturovat 13 Kč za každý vydaný recept.

Letos 5. dubna se uskutečnilo první kolo tzv. přípravné fáze dohodovacího řízení, druhé kolo pak 25. května. Za lékárenský segment jsme předložili dva návrhy, zdravotní pojišťovny předložily pouze jeden. Náš první návrh spočíval v principiální změně příjmu lékáren ze signálního výkonu – degresivní SiV. Jde o navýšení hodnoty SiV pro prvních 500 vydaných receptů v měsíci na hodnotu 30 Kč, u dalších receptů by měl hodnotu 13 Kč jako dosud. Druhý návrh požadoval plošné navýšení na 25 Kč za SiV bez referenčního období. Zdravotní pojišťovny předložily návrh na snížení hodnoty SiV na 10 Kč bez referenčního období. S našimi návrhy vyjádřily nesouhlas zdravotní pojišťovny, my jsme nesouhlasili s návrhem zdravotních pojišťoven. V právě ukončené přípravné fázi nedošlo k dohodě mezi námi, zástupci segmentu lékáren a zdravotními pojišťovnami na výši úhrady signálního kódu 09552 za výdej LP na recept. Závěrečná fáze dohodovacího řízení (formální ukončení) byla naplánována na 20. 6.

Je zřejmé, že pro rok 2018 zůstane signální výkon jediným „výkonem“ pro veřejné lékárny. Dokonce se zdá být jasné, že ani v dalších letech nemůžeme očekávat zavedení plnohodnotného výkonu za dispenzaci LP na recept a cesta výkonové odměny lékárenské péče je uzavřená. Pracovní skupina k Seznamu zdravotních výkonů MZd dne 27. 4. 2017 podruhé neschválila návrh výkonu Dispenzační činnost farmaceuta při výdeji na lékařský předpis v lékárně předložený Českou lékárnickou komorou, Grémiem majitelů lékáren, POLP a Českou farmaceutickou společností. Představitelé lékárenské obce v průběhu jednání obhajovali odbornou činnost lékárníka, nicméně členové Pracovní skupiny se vyjádřili, že není věcně správné zařazovat tento výkon do seznamu zdravotních výkonů. Jinými slovy, že náš specifický lékárenský výkon nelze roubovat do pravidel, tabulek a vzorců pro lékařské výkony.

Jak tedy dál? Problematiku změny odměňování lékáren by bylo vhodnější řešit cestou dispenzační taxy, nikoliv cestou seznamu výkonů. To by ovšem znamenalo změnu zákona 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kde by musela být dispenzační taxa legislativně definována. Návrhy na tuto změnu jsou připravené, zbývá tedy jediné, a to schválení zavedení dispenzační taxy Poslaneckou sněmovnou a Senátem.

Nyní však máme pouze signální kód 09552. Proto nás v letních měsících čeká hodně práce a vyjednávání na Ministerstvu zdravotnictví o podobě signálního výkonu 09552 pro rok 2018.

Naším cílem je vyjednat vyšší příjem lékáren ze signálního výkonu. Prioritní variantou je degresivní SiV prezentovaný na poradě předsedů OSL. Vzhledem ke stále klesajícím cenám léčiv se stává příjem lékáren ze signálního výkonu stále důležitějším. Ovlivňuje nejen ekonomickou situaci lékáren, ale rovněž výši mzdy každého lékárníka.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#