#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. RNDr. Karel Waisser, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 9

Dne 7. června 2017 nás zastihla smutná zpráva. Po krátké nemoci zemřel dlouholetý učitel Far ma ceutické fakulty UK v Hradci Králové, prof. RNDr. Karel Waisser, DrSc.


Prof. Waisser působil na fakultě prakticky od jejích samotných počátků, tedy od roku 1970. Za tu dobu se podílel na vzdělávání několika tisíc farmaceutů působících nejen v celém bývalém Československu, ale také v řadě evropských zemí. Byl učitelem fakulty, jejím proděkanem a také vedoucím jedné z jejích kateder. Především ale byl jedním z tvůrců a propagátorů v té době nového přístupu k hledání nových léčiv, kvantitativními vztahy mezi strukturou potenciálního léčiva a jeho účinkem, v případě jeho výzkumu antituberkulotickým..

Zvykli jsme si, a nejenom my, uvažovat v intencích – QSAR = Waisser. Nejen díky tomu se stal uznávanou evropskou vědeckou osobností a jezdil přednášet prakticky do všech zemí Evropy. Ať již jako přednášející na konferencích, či jako zvaný odborník na vysoké školy či vědecké ústavy.

Prof. Waisser byl vynikající vědec, učitel a především přítel a kamarád. I když neměl lehký a bezstarostný život, nikdy nepokazil žádnou legraci a nám, jeho mladším kolegům, zůstane navždy v myšlenkách jako autor a interpret vlastních písní, které v jeho podání za doprovodu kytary zněly celou naší katedrou. Zcela jistě si i jeho bývalí studenti vzpomenou na jeho Baladu o varném kamínku, čili Betulin blues, popř. jeho slavnou Píseň o Meer wein-Pondorfově přesmyku.

Přestože prof. Waisser docházel na naše pracoviště v posledních letech již sporadicky, bude nám velmi chybět. Jeho specifický humor, vzpomínky na dřevní doby fakulty i diskuse „o všem“ budeme postrádat a vzpomínat na ně.

Karle, měli jsme Tě rádi a nikdy na Tebe nezapomeneme. A věnujete-li i vy, jeho žáci, čtenáři našeho časopisu, prof. Karlovi Waisserovi tichou vzpomínku, jistě ho to tam někde nahoře potěší.

Kolektiv pracovníků Katedry anorganické a organické chemie, FaF UK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#