#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Už víš, jak to v našem oboru chodí


Autoři: PharmDr. Antonín Svoboda
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 17

Ahoj mladý lékárníku,

dosáhl jsi 35 let, gratulujeme! Byť jsi stále mladý, jsi už dost zkušený a my ti musíme dát sbohem. Nenecháš se opít rohlíkem a víš, jak to v našem oboru chodí. Tak nějak by mohlo vypadat loučení se členy narozenými v roce 1982, kteří letos dovrší onoho limitního věku, jímž končí členství ve spolku Mladí lékárníci. Jako voda uplynulo období od chvíle, kdy jsem před sedmi lety inicioval vznik občanského sdružení. Chtěli jsme spojit mladé lékárníky, změnit podmínky fungování lékárenské péče a posilovat princip vysoce odborné a nezávislé profese. Ukázat, že mladým lékárníkům není vývoj oboru lhostejný.

Začalo to spojením ohnisek vyjadřující nespokojenost se stavem v lékárenství, poukázáním na problémy, které ztěžovaly naši odbornou činnost. Tím započala cesta, která byla pro mě plná nových zkušeností, poznáním mnoha lidí. Jsem vděčný za to, s jakými osobnosti jsem se měl možnost setkat a spolupracovat s nimi. Byli jsme přijati velmi vlídně a s velkou podporou. První krůčky podnítil neúnavný a ideálů nezbavitelný lékárenský guru Pavel Grodza, který nám s Jirkou Kotlářem, sotva jsme se začali dávat dohromady, poskytli prostor na Lékárnických dnech ve Frýdku- Místku pořádaných Českou farmaceutickou společností. Tam jsme naši iniciativu poprvé veřejně představili. O měsíc později jsem hájil lékárníky v televizním pořadu (Máte slovo) Michaely Jílkové, kam mě dostal další skvělý lékárník a člověk Standa Havlíček, tehdy ve funkci prezidenta naší komory. Vnímám to, jako by to bylo včera. Spolupráce Mladých lékárníků a vedení ČLnK, ostatně i provozovatelských sdružení, byla a je vynikající a mohl bych zmiňovat řadu osobností, které nám byly a jsou velkou oporou, za což jsem jim vděčný.

Je nutno říct, že z ideálů, jak se bude všechno rázně měnit k lepšímu, jsem poznal realitu obtížnosti prosazení jakékoli změny. Pochopil jsem, jak obtížné je vůbec udržet stávající stav před dalšími hrozbami. Někdo si myslí, že stačí zakřičet a bouchnout do stolu. Nesou hla sím. Tím se zviditelníte a akorát si zavřete dveře. Neznamená to, že není potřeba být slyšet a s konzistentním názorem neustále tepat do těch, kdo rozhodují, avšak s potřebnou dávkou diplomacie. Pro prosazení změn je nutná systematická práce. Když se ohlédnu zpět, uvědomuji si, že lékárenství dnes není v lepší kondici. Přesto věřím, že podhoubí dobrých změn bylo zaseto.

Pozitivní je rozvoj naší odbornosti a zlepšování služeb pro pacienty. Jedině přes společné zájmy s pacienty jsme schopni prosazovat velké změny. Přesvědčujeme politiky, že náš zájem na odborném a nezávislém povolání je pro občany tou prospěšnou vizí. Po tře bu jeme, aby nenaslouchali těm, kteří z oboru vytváří prostou logistiku, v jejíž struktuře se chtějí přisát na veřejné zdroje primárně určené pro zdravotní péči. Se spolkem Mladí lékárníci usilujeme, aby odbornost lékárníků nezapadala, aby role a kompetence lékárníků byly posilovány. Hledáme, jak ohodnotit odborný výkon, abychom vrátili ziskovost lékárenské činnosti. Názor, abychom se hojili nějakými doplňkovými aktivitami, odmítáme. Potřebujeme prosadit jiný druh odměny než ten zahrnutý v ceně vydávaných léčiv a bohužel kopírující pokles ceny běžně expedovaných léčiv.

Prosazujeme ty návrhy a změny, které ukotví lékárnu jako zdravotnické zařízení a lékárníka jako nezávislého odborníka. Sdružujeme mladé lékárníky všech lékáren. Často se totiž od sebe zbytečně oddělujeme – na veřejné, řetězcové, nemocniční, klinické, zaměstnance a provozovatele, což nás oslabuje. Provozovatelů-lékárníků je stále méně a mladí lékárníci nemají dnes perspektivu otevřít si vlastní lékárnu. To je velká škoda. Představitelé státu by si měli uvědomit význam vzdělané profese, expertů podporujících compliance pacientů, hlídajících farmakoterapii, rizika a signály selhání léčby, lékových interakcí nebo projevu nežádoucích účinků. Zdravotníků, které mají pacienti vždy blízko a téměř stále k dispozici pro poskytnutí pomoci v podobě rady nebo léku. Informací a reklam je přebytek, objevují se různé „šmejdy“ s klamavými údaji. Jsme obklopeni moderními technologiemi, ale principy fungování lidské společnosti se nemění. Důvěra, která vždy byla symbolem a bernou mincí léká renské profese, je nenahraditelná. Namísto záplavy dat, reklam interne tových prodejců a různých letáků po třebuje pacient skutečně potřebnou radu od nezávislého odborníka – lékárníka.

Závěrem chci poděkovat za spolupráci všem členům. Naše činnost ve spolku byla a nejspíš vždy bude dobrovolná v rámci volného času. Cením si, že jste ho věnovali našim cílům. Velice si vaší podpory vážím! Jmenovitě bych rád poděkoval Pepovi Vaníčkovi za vytrvalou práci od počátku sdružení, za jeho starost o web, členskou evidenci i organizační činnost při pořádání akcí. Děkuji také Alešovi Novosádovi, který nás intenzivně doplnil v posledních měsících a nyní se po zvolení ujme role předsedy. Přeji mu, ať pro lékárníky pracuje s nadšením a úsilím sobě vlastním, a ať se mu v roli předsedy spolku Mladí lékárníci daří naplňovat cíle, které si předsevzal.




Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#