#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Do voleb zbývá jen třetina roku


Autoři: PharmDr. Lubomír Chudoba
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 4

Do parlamentních voleb zbývá zhruba třetina roku a Sněmovna proto finišuje s desítkami zbylých legislativních novelek a novel. Nic podstatného nám lékárníkům ale již „nehrozí“. Nedokončené předlohy se skartují a noví zákonodárci zasednou k čistému stolu. Jimi předloženou skladbu a náplň zákonů odhadnout nelze. Bude záležet na politické orientaci a prioritách vítězné koalice.

Průzkumy volebních preferencí se nyní mění v řádech týdnů, obdobně jako pořadí poslanců na kandidátkách. A pro zvýraznění svého koaličního potenciálu udělají navíc mnozí mnohé, takže se ve svém výsledku koaliční dohoda stejně může rozcházet s anoncovanými předvolebními cíli jednotlivých stran. Ať ale bude u kormidla tým Petra nebo Pavla, přál bych si, aby šlo o jedince vzdělané, důvěryhodné a dostatečně energické, kteří budou kromě jiného podporovat svobodný výkon řádně ohodnoceného povolání a férové podmínky v podnikání.

Vedle spolupráce při přípravě nových zákonů bude nutné vypořádat se s nedodělky. Od 1. ledna příštího roku má být například spuštěna povinná elektronická preskripce. Zavedení slibovaného lékového záznamu pacienta bylo opět odsunuto, nyní na období let 2018 až 2020. Obdobně Ministerstvo zdravotnictví nestihlo připravit novelu pro vystavení eRp na omamné a psychotropní Do voleb zbývá jen třetina roku látky a nebude ani spuštěn slibovaný Ná rodní registr zdravotnických pracovníků, který nám měl zjednodušit identifikaci v systému e-Preskripce. Není také jisté, zda se podaří do konce roku vyřešit takovou jednotlivost, jakou je komorový požadavek na automatizovanou validaci zdravotní pojišťovny v systému eRp. Nebo jednoznačné stanovení podmínek, za kterých bude moci lékař nadále předepisovat recept v listinné podobě.

Další nedodělek způsobila nekonečná přetahovaná o principiální změnu v odměňování lékárenské péče. Své první výkony sice konečně finalizují kliničtí farmaceuti (farmakoterapeutický plán pacienta na lůžku) a nemocniční lékárníci (příprava cytostatik). Výkon za dispenzaci se ale ocitl ve slepé uličce. Novou politickou reprezentaci proto oslovíme s návrhem na zavedení dispenzační taxy, pro niž se nám podařilo získat předběžnou podporu u Svazu zdravotních pojišťoven. Spolu s GML a POLP se zároveň aktuálně snažíme, aby ve vyhlášce o úhradách došlo k navýšení a úpravě signálního kódu výkonu do jeho degresivní podoby.

Vážným nedodělkem je absence návrhů prováděcích vyhlášek k novele zákona o léčivech, přestože jsme opakovaně ministerstvem zdravotnictví ujišťo váni o jejich brzkém zařazení do meziresortního připomínkového řízení. Zatím jsme jen byli svědky někdy až nemístného tlaku SÚKL na lékárenské SW firmy ohledně přípravy na sběr dat z lékáren.

Pro stávající i budoucí parlamentní politické strany dokončujeme nový, ucelený materiál popisující lékárenství a jeho klíčové priority. Uvítal jsem, že první osvěžující záblesk, v tomto případě záměr zavedení stejných doplatků na předepsané léky ve všech lékárnách, se objevil v programu významné parlamentní politické strany.

Výstupům ze spolupráce na přípravě nových náplní specializačního vzdělávání a aktivitám souvisejícím s očekávaným personálním a finančním zatížením lékáren vzhledem k povinné implementaci tzv. protipadělkové směrnice se budu věnovat v některém z příštích čísel Časopisu českých lékárníků. Každé z těchto témat si zaslouží podrobné okomentování.

Přeji příjemně strávené období letních dovolených a děkuji vám všem za spolupráci na zdárném rozvoji našeho oboru. Přes značné ekonomické problémy si nemůžeme ani v této době dovolit přešlapovat na místě.

PharmDr. Lubomír Chudoba


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#