#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co o nás prozradí KML v Opavě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 24-25

V Opavě se konala 19. a 20. května 19. Konference mladých lékárníků, tentokrát určená všem, bez omezení věku. Šanci přednášet však dostala řada mladých kolegů. Odborný program sestavila PharmDr. Marie Zajícová a zvolila téma přesahové, opět nutící posluchače přemýšlet v souvislostech – Co na nás prozradí kůže.

Když jsem poprvé četl knihu Ericha Segala Doktoři (první české vydání 1992), smál jsem se medikům v knize, kteří sami sobě postupně diagnostikovali chorobu, o které se zrovna učili. O půl roku později jsem na tom byl při studiu Patologické fyziologie úplně stejně, a pak ještě při studiu mnohokrát.

Teď, po čtvrt století, jsem zažil stejný pocit na Konferenci mladých lékárníků (KML). Byl v tom trochu rozdíl, při přednáškách jsem totiž nehledal příznaky onemocnění jenom u sebe, ale také po paměti u svých blízkých a některých pacientů.

U příspěvku doktorky Veroniky Krajčové (FN Motol) jsem se neubránil, abych si nenápadně nezkontroloval nehty na rukou, jestli jsou správně klenuté s bledými půlměsíčky nehtového lůžka, jestli na nich nemám bílé skvrny nebo krvavé „třísky“ a jestli se mi jejich konce netřepí. Napadlo mě, a na konferenci ještě mnohokrát, že sledovat na nehtech a kůži probíhající patologické změny může být věda i umění, srovnatelné s tajemnou diagnostikou dvaceti sedmi různých pulsů dávných lékařů čínských císařů (Biang Que, 5 st. BC).

Kůže a její změny jsou obrazem duševního stavu, psychická nerovnováha, stres, úzkost a další strachy se na kůži dříve nebo později zobrazí. O vlivu psychosomatiky na kůži tom nás v několika kazuistikách přesvědčila doktorka Eva Jašková ze Slezské nemocnice v Opavě.


Když dermatitida nereaguje na kortikoidy, může to být signál, mnohdy velmi časný, probíhajících nádorových změn. Různé typy kožních paraneoplasií přitom odpovídají různým nádorům. Typické příklady kožních nálezů u nejčastějších z nich přiblížila doktorka Jana Nováková z kožního oddělení FN Ostrava.

Stejně tak mohou kožní projevy velmi časně signalizovat i probíhající systémová onemocnění, od chorob jater a ledvin, přes střevních záněty až k nemocem hematoonkologickým. Magistra Olga Svobodová z ústavní lékárny FN Ostrava to shrnula jednoduše: „I když jsou některé dermadromy specifické pro některou z chorob a jejich výskyt je součástí diferenciální diagnostiky, na systémovou poruchu musíme často myslet i u častěji se vyskytujících nespecifických kožních příznaků mnoha onemocnění jako svědění, kopřivka a ekzém.“

A jestliže je kůže obrazem nádorových a systémových onemocnění, stejně tak zrcadlí i poruchy endokrinologické. Kůže je, s bezmála dvěma metry čtverečními, největším orgánem a zároveň malířským plátnem všech žláz s vnitřní sekrecí. Doktorka Ivana Lubojacká z endokrinologické ambulance v Opavě nabídla stručný přehled endokrinopatií s popisem jejich možné manifestace.

MUDr. Ivana Lubojacká
MUDr. Ivana Lubojacká

Kožní projevy autoimunitních onemocnění v příspěvcích magistra Karla Hlocha (FaF UK HK) na téma psoriatická artritida a magistry Kataríny Révészové (nemocniční lékárna SZZ Krnov) k atopické dermatitidě, společně příspěvkem doktorky Moniky Hudy mačové o významu kožního mikrobiomu u infekčních (virové, bakteriální a mykotické) chorob jenom dokreslily komplexnost problematiky.

V celkovém obrazu samozřejmě nesmělo chybět ani preventivní působení ochranných opatření, jednak u osob s nižší kožní adaptabilitou a vyšším rizikem vzniku aktinické keratózy (doktorka Silvie Rafčíková z kožní kliniky Vzhled v Orlové) a také u imunokompromitovaných pacientů (doktor Stanislav Gregor z ústavní lékárny IKEM).

O jménech osobností, které nás dodnes provázejí nejenom v názvech kožních přípravků, hovořil magistr Lukáš Láznička (FN Královské Vinohrady) a na jiném místě o tom píše organizátorka všech devatenácti ročníků konference, doktorka Marie Zajícová.

Můj vlastní příspěvek byl už jenom snahou ukázat, že kůže není jenom bílá a zčervenání a zarudnutí, jako průvodní jevy většiny kožních onemocnění, nemusí být pod výrazným pigmentem vůbec patrné. O to horší bývají pokročilá stadia onemocnění, zejména v prostředí, kde není lékařská pomoc snadno dostupná a kde je v kombinaci s podvýživou a avitaminózou problematické zajištění i minimální hygieny.

Konference mladých lékárníků už dlouhých devatenáct let nabízí zejména mladým lékárníkům (ale nejen jim) křest ohněm prvního veřejného vystoupení. Posluchači jsou pokaždé tolerantní a o odvážné prezentující nebyla díky osobnosti Marie Zajícové nikdy nouze. Za deset let (kam až moje prezenční účast na KML sahá) vyrostla, právě díky KML, široká plejáda kvalitních přednášejících. (Kdybyste nevěděli, koho pozvat na odborný program neuděláte chybu s žádným z letošních přednášejících.)

Od počátků KML srovnatelně vyrostlo i auditorium. Pořád je vlídné, ale je sebe vědomější, zaznívá více dotazů a zájem o problematiku je zřejmý a zřetelný. Shodli jsme se, že i kdyby byla rostoucí kvalita přednášejících (myšleno těch nových, nastupujících) a zvyšující se suverenita posluchačů jediným výsledkem tradice KML, můžeme být spokojení.

Věřím, že ani velká vzdálenost, ani konkurence květnových (a vůbec jarních) vzdělávacích akcí nebude na překážku, abychom se za rok zase potkali v Opavě u výroční dvacáté konference. Možná, že by si po zvolení nového předsednictva (jinde v tomto čísle) mohli vzít její pořádání na starosti sami Mladí lékárníci. Marii Zajícovou by mohli jmenovat čestnou členkou.

PharmDr. Stanislav Havlíček
PharmDr. Stanislav Havlíček

Stanislav HAVLÍČEK

Většina přednášek se soustředila na styčné plochy mezi interními systémovými chorobami a dermatologií, tedy jejich projevy na kůži. Posluchači se dozvěděli, jak může být s dermatologií propojena onkologie, endokrinologie, artritida i jiná autoimunitní onemocnění. Velmi zajímavý byl historický výlet za známým eponymy, které tak často užíváme a nic o jejich původcích nevíme – kdo byli pan Luž a, Holt, Mikulicz-Radecki, Lugol, Višněvskij a další zajímaví lékaři, kteří dali jména mnoha různým recepturám, které používáme do dnešních dní. Odborné přednášky byly doplněny zajímavým vyprávěním, co lze vidět na kůži v Africe. Nechyběly ani klasické přednášky z dermatologie, např. Infekční onemocnění kůže nebo Léčba atopických dermatitid.

Zajímavé přednášky doplnil nejenom krásný polední koncert smyčcového kvarteta, ale i večerní zábava s irskými tanci. Včetně několika kolegů z Polska navštívilo konferenci sedm desítek účastníků. Kon ferenci podpořilo několik firem a každý účastník byl obdarován kvalitními dermatologickými produkty. Opavská konference není jen zdrojem odborných a prakticky využitelných informací, ale i místem setkávání lékárníků z celé republiky, místem pracovní i přátelské diskuse a v neposlední řadě i kulturním zážitkem pro všechny. Vždy probíhá ve velmi přátelské atmosféře, v májovém čase plném květů a nádherných parků.

Marie ZAJÍCOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#