#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CO ŘEKLA prof. Eva Králíková:


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 25

Možnost ústupu závažných plicních chorob jako jsou rakovina plic, chronická obstrukční plicní nemoc, plicní fibrózy nebo astma, čekají v nejbližších letech čeští plicní lékaři.

Důvodem je zákon, který od 31. 5. 2017 zakazuje kouření v restauracích a dalších krytých veřejných prostorách. Na stejný den připadá i Světový den bez tabáku.

Pouze přímé náklady na CHOPN představují 6 % celkových výdajů na zdravotní péči v Evropské unii – 38,6 miliardy eur ročně. Plic ní nemoci jenom v tuzemsku připraví ročně o život více než 10 000 lidí, léčba stojí miliony korun, za nejčastější rizikový faktor vzniku respiračních chorob označují lékaři kouření, a to jak aktivní, tak pasivní. Na výroční konferenci konané 30. 5. v Praze a nazvané Plicní nemoci a kouření – 10 let boje za zdraví plíce, kterou uspořádala Český aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO), diskutovali pneumologové a lékaři dalších odborností.

„Velkým kladem jsou ale nekuřácké vnitřní veřejné prostory. Čekáme proto, že se i u nás zvýší příjem pohostinského průmyslu a že stejně jako v jiných zemích bude také většina kouřící čtvrtiny obyvatel nekuřácké prostředí podporovat. O několik procent klesne prodej cigaret, někteří přestanou kouřit, protože zákaz pro ně bude poslední kapka. Jiní kouření omezí – musí s cigaretou ven – a hlavně méně mladých začne. Proto byl o zákon takový boj. Kuřáci omezí kouření i doma. Všimnou si, jak příjemné je prostředí bez zápachu.

Nekuřácké prostředí je benefitem jak pro stát, tak pro pohostinství, pro zdravotnictví – klesne například počet akutních srdečních infarktů, o samotných kuřácích nemluvě. Naši pacienti se na zákon moc těší – zakouřená hospoda byla pro ně typickým místem, které je lákalo opět sáhnout po cigaretě,“ uvádí prof. MUDr. Eva Králíková, které vede Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#